Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αποκάλυψη: Καθηγητής και στις… κλοπές

Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο «μικροσκόπιο» των Αρχών για κλοπές, διαρρήξεις και απρεπείς συμπεριφορές σε εργαζομένους.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Απίστευτα περιστατικά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με καταγγελίες για αφαίρεση χρημάτων, διαρρήξεις αλλά και φθορές από διδάσκοντα


Μια κατάσταση που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια στον χώρο του πανεπιστημίου και μάλιστα είναι ενήμεροι όλοι οι υπεύθυνοι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν κάνει και τις ανάλογες κινήσεις. Οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης αλλά και της τωρινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που έχει διατάξει σχετική έρευνα.

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα όλα τα περιστατικά που δεν αποτελούν τιμή για τον ακαδημαϊκό χώρο και τα οποία έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τη στάση των πρυτανικών αρχών τα τελευταία έξι χρόνια, από τότε δηλαδή που καταγράφηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Ζωγράφου η πρώτη καταγγελία.

Η ταμπέλα

Σύμφωνα με αυτήν, τον Μάιο του 2017 ο συγκεκριμένος καθηγητής «αφαίρεσε τον πίνακα ανακοινώσεων της γραμματείας με όλα τα αναρτημένα δημόσια έγγραφα και την ταμπέλα της γραμματείας… Επίσης διαπιστώθηκε και απόπειρα διάρρηξης συγκεκριμένου γραφείου».

Πριν περάσουν λίγοι μήνες ακολούθησε και δεύτερη καταγγελία που αφορούσε φθορές σε χώρους του πανεπιστημίου και ειδικότερα σε χώρους όπου εργαζόταν διοικητικό προσωπικό. Ο αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου, τον Ιούλιο του 2020, άκουσε έκπληκτος καταγγελίες για τον συγκεκριμένο καθηγητή που ανέφεραν ότι σε κάποιο γραφείο ένας υπάλληλος του πανεπιστημίου «διαπίστωσε ότι σε όλους τους τοίχους που το πλαισιώνουν, καθώς και στις πόρτες έχουν σχεδιαστεί σχέδια τύπου γκράφιτι με μπογιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές. Με τη χρήση σπρέι προκλήθηκαν φθορές και στις δύο κλειδαριές των δύο πορτών της γραμματείας, με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν και να μην μπορεί να εισέλθει εντός προς εργασία. Προσκομίστηκαν και φωτογραφίες από το περιστατικό».

Αυτόπτης μάρτυρας

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2019, ενώ το 2015 ο καθηγητής φέρεται να αποπειράθηκε να διαρρήξει γραφείο, αλλά υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος ενημέρωσε τον κοσμήτορα και έτσι σταμάτησε. Στην ίδια καταγγελία έγινε λόγος για ανάρμοστη συμπεριφορά τόσο προς μια υπάλληλο όσο και προς άλλους συναδέλφους της.

Όμως τα κρούσματα παραβατικότητας συνεχίστηκαν, ενώ την ίδια ώρα οι πρυτανικές αρχές κώφευαν κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι συγκάλυπταν καταστάσεις. Δεν αντιδρούσαν, αφήνοντας να διαιωνίζεται μια κατάσταση, με ό,τι αυτό μπορεί να σήμαινε για τους εργαζομένους και τους φοιτητές. Τον Σεπτέμβριο του 2020 τον καθηγητή, που παραμένει μέχρι και σήμερα στη θέση του, τον κατήγγειλαν για κλοπή χρημάτων.

Τα 2.000 ευρώ

Συγκεκριμένα, μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές της καταγγέλλουσας διαπιστώνεται ότι «στο γραφείο και συγκεκριμένα στο δεύτερο συρτάρι υπήρχε φάκελος εμπεριέχων το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, τον οποίο είχε τοποθετήσει η ίδια εντός πριν κλείσει το γραφείο. Ελέγχοντας τους χώρους διαπίστωσε ότι άγνωστος δράστης, χωρίς να γίνει από κανέναν αντιληπτός, εισήλθε εντός, πιθανότατα από την κυρία είσοδο η οποία δεν φέρει σημάδια παραβίασης και αφαίρεσε το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Επιπροσθέτως μας ανέφερε ότι όλο το γραφείο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση δίχως να υπάρχει αναστάτωση. Κλειδιά για το συγκεκριμένο γραφείο έχουν εκείνη και ο πρώην διευθυντής του τομέα που είχε διαρρήξει την ίδια πόρτα τον Φεβρουάριο του 2015, όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενη μήνυσή της που υπέβαλε την 02/07/20». Ούτε όμως και τότε υπήρξε κάποια αντίδραση από τις πρυτανικές αρχές, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μια λογική εξήγηση.

Το τελευταίο περιστατικό το οποίο καταγγέλθηκε ήταν τον περασμένο Ιούλιο και αφορούσε «την αφαίρεση οθόνης υπολογιστή, ενός scanner και αντικατάστασης του πληκτρολογίου με άλλο. Επιπλέον υπήρχε μια αναστάτωση στη γραμματεία και στον χώρο. Τα μηχανήματα που εκλάπησαν είναι της σχολής, αλλά η υπάλληλος έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτά» καταλήγει η περιγραφή στο βιβλίο συμβάντων του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου, το οποίο για όλες τις περιπτώσεις σχημάτισε δικογραφία.

Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποιο θα ήταν το επόμενο περιστατικό που θα καταγραφόταν στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου. Η διοίκηση του πανεπιστημίου και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου δεν είχαν δείξει καμία διάθεση να ασχοληθούν και να προστατεύσουν τη σχολή αλλά και τους εργαζομένους από το κλίμα καχυποψίας που είχε απλωθεί σε όλους τους διαδρόμους του κτηρίου.

κλοπές


Ο Πιερρακάκης διέταξε έρευνα

Στις 27 Ιουνίου 2023 τα ηνία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναλαμβάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος διαδέχτηκε τη Νίκη Κεραμέως που παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί για τις καταγγελίες εις βάρος του καθηγητή, δεν είχε προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος, όμως, αφού κάθισε στην υπουργική καρέκλα, έδρασε άμεσα και στις 22 Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται και στο έγγραφο που παρουσιάζει η «Μ» ζητάει, μέσω των αρμοδίων του υπουργείου, από τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να διερευνηθούν όλα όσα έχουν καταγγελθεί, κάνοντας λόγο για «επιθετικές ενέργειες», «προπηλακισμό» και «κλοπή μηχανημάτων» από την πλευρά του καθηγητή.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου

Πάτρα: Εκτροχιασμός συρμού του Προαστιακού με 72 επιβάτες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ