Οι υπουργοί Ισότητας της ΕΕ προσπαθούν να συμφωνήσουν για τους ορισμούς της συναίνεσης στις συνομιλίες για την μελλοντική οδηγία για τη βία κατά των γυναικών. Η άτυπη συνάντηση στην Παμπλόνα ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων της τελικής φάσης για τη διατύπωση της νομοθεσίας της ΕΕ, η οποία θα καθορίζει ότι οποιαδήποτε διείσδυση χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.
Η εκπρόσωπος της Ισπανίας, Άνα Ρεντόντο είπε ότι νέα είδη βίας κατά των γυναικών εμφανίζονται.
«Η βία κατά των γυναικών είναι μια από τις πιο σοβαρές και συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κοινωνία μας. Η σεξουαλική βία, η εμπορία γυναικών. Η κακοποίηση από τους συντρόφους, ο αναγκαστικός γάμος, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μεταξύ άλλων, είναι όλα εκδηλώσεις βίας κατά των γυναικών απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκες» δήλωσε η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας.
Αυτό το μήνυμα ενισχύθηκε προς τους φορείς λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες από μια διαδήλωση κατά της ενδοοικογενειακής βίας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Παρόμοιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται ανά τον κόσμο το Σάββατο.
Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας της ΕΕ η Υφυπουργός κ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα
Η κα Κεφάλα εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην πρώτη παρέμβασή της αναφέρθηκε στην πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι: «Αυτή η Οδηγία θα είναι η πρώτη νομοθεσία, που θα εγκριθεί μετά την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Οδηγία αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία μιας ΕΕ που σέβεται, προάγει και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί την ισότητα στην πράξη». Επιπλέον, η κα Κεφάλα υπογράμμισε ότι: «όλες οι χώρες οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά μεταξύ μας, καθώς και με φορείς και οργανισμούς που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος στον κύκλο της βίας».
Σε επόμενη παρέμβασή της η Υφυπουργός εστίασε στις δράσεις του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών που υπάρχει στη χώρα, με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, τους 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, καθώς και στην εφαρμογή του panic button που έχει σώσει μέχρι στιγμής δεκάδες γυναίκες.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση και στις νέες μορφές βίας που κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυβερνοβία κατά των κοριτσιών και γυναικών αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας, καταγγελίες για προσβλητικά σχόλια και μηνύματα για κοινή χρήση προσωπικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε όλες τις γυναίκες. Γιατί καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή».