Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

POLITICO: Η φον ντερ Λάιεν φλερτάρει με μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει αν θα προσπαθήσει να κάνει μία δεύτερη θητεία, φαίνεται να είναι ανοιχτή στην ιδέα για μία ακόμα πενταετία.

Ερωτηθείσα σε εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό, POLITICO, το βράδυ της Τρίτης, τι θα έκανε διαφορετικά σε ενδεχόμενη δεύτερη θητεία της, η φον ντερ Λάιεν, απάντησε ότι «θα κρατούσε την ίδια πολιτική στα μεγάλα θέματα» όπως και στην πρώτη της θητεία – ειδικά όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία, τις ψηφιακές συναλλαγές και την ανθεκτικότητα.

Ωστόσο, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται ευελιξία για να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που αλλάζει.

«Ο κόσμος υπαγορεύει εν μέρει ποια θα είναι τα καθήκοντα μας κάθε μέρα», είπε η φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι «θα πρέπει αυτό να το εντάξετε και στην πολιτική σας ζωή».

Ο φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας από το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και στενή σύμμαχος της πρώην Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019 μετά τις ευρωεκλογές.

Έκτοτε κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών σε μία σειρά από κρίσεις, από την πανδημία του COVID-19 έως τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καταφέρνοντας να κερδίσει τη φήμη μία γυναίκας που κάνει γρήγορες κινήσεις χωρίς να συμβουλεύεται τις εθνικές κυβερνήσεις και, σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε τους Επιτρόπους που έχει διορίσει κάθε χώρα.

Η φον ντερ Λάιεν φημολογείται, επίσης, ότι ίσως ενδιαφέρεται για άλλη κορυφαία θέση μετά το τέλος της θητείας της στην Κομισιόν, όπως για παράδειγμα, τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το POLITICO, η ίδια αρνείται να τροφοδοτήσει τα σχόλια και δεν απαντά στις σχετικές ερωτήσεις.

Το ίδιο έκανε και το βράδυ της Τρίτης. Ερωτηθείσα αν θα αναζητήσει μία ακόμα θητεία στην Κομισιόν ως Πρόεδρος, απάντησε: «Συνήθως λέω ‘καλή προσπάθεια’ σε όποιον μου θέτει αυτή την ερώτηση».

«Οπότε, δυστυχώς, θα πρέπει να σας αφήσω και εσάς με αυτό το ερωτηματικό», κατέλεξε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ