Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Ευρωβαρόμετρο: Πώς «βλέπουν» Ελλάδα και Κύπρος την συμμετοχή τους στην ΕΕ

Περίπου επτά στους δέκα Έλληνες, Κύπριους και Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ και ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές (6η-9η Ιουνίου).

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 72% των πολιτών της ΕΕ, το 73% των Ελλήνων πολιτών και το 67% των ερωτηθέντων στην Κύπρο πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ.

Το 87% τόσο των Ελλήνων όσο και των Κυπρίων, έναντι 70% των Ευρωπαίων, πιστεύουν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

Θετική εικόνα για την ΕΕ έχει το 45% των Ευρωπαίων και το 43% των Ελλήνων, ενώ το 38% των Ευρωπαίων και των Ελλήνων έχει ουδέτερη εικόνα και το 16% των Ευρωπαίων έναντι 19% των Ελλήνων αρνητική εικόνα. Για το 61% των Ευρωπαίων, έναντι 49% των Ελλήνων, η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι «κάτι καλό».

Στην Κύπρο το 41% έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 33% έχει ουδέτερη εικόνα και το 25% αρνητική. Σε επίπεδο ΕΕ το 45% των ερωτηθέντων έχει θετική εικόνα για την Ένωση, το 38% ουδέτερη και το 16% αρνητική.

Οι προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στο ερώτημα «σε ποιο θέμα θα θέλατε να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», τόσο οι Έλληνες (59%) όσο και πάνω από το ένα τρίτο των χωρών μελών της ΕΕ (36%), θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας.

Δεύτερη προτεραιότητα για τους Έλληνες είναι η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ποσοστό 54% (τέταρτη προτεραιότητα για τους πολίτες της ΕΕ με ποσοστό 29%). Τρίτη προτεραιότητα για τους Έλληνες έχει η δημόσια υγεία (50%), ενώ για τους άλλους Ευρωπαίους η υγεία αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα (34%). Τρίτη προτεραιότητα για τους ευρωπαίους πολίτες είναι οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής (29%, έναντι 26% για τους Έλληνες).

Οι Κύπριοι ερωτηθέντες θεωρούν πως πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτη έρχεται η δημόσια υγεία (50%) και ακολουθούν η οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας (43%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (42%).

Συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Μόλις το 50% των ερωτηθέντων στην Κύπρο δηλώνει πως προτίθεται να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ποσοστό που είναι το μικρότερο μεταξύ των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κύριοι λόγοι που επιλέγουν οι Κύπριοι για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές είναι η στήριξη πολιτικού κόμματος, η στήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου και το καθήκον τους ως πολίτες.

Στην Ελλάδα, για τις ευρωεκλογές δηλώνει ότι ενδιαφέρεται το 58% των Ελλήνων ερωτηθέντων, έναντι 57% των πολιτών στην ΕΕ (6 μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018).

Το 77% των Ελλήνων, έναντι 53% των Ευρωπαίων, επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο (πλειοψηφική άποψη σε 21 κράτη μέλη). Επίσης, στο ερώτημα «πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές;» το 18% των Ελλήνων, έναντι 28% των Ευρωπαίων έδωσε σωστή απάντηση.

Στο ερώτημα, «αν οι επόμενες ευρωεκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε;», το 75% των Ελλήνων, έναντι 68% των Ευρωπαίων απάντησε ότι είναι «πιθανό» (εννέα μονάδες υψηλότερα από το φθινόπωρο του 2018). «Ουδέτερο» απάντησε το 11% των Ελλήνων και «όχι πιθανό» το 12%.

Για το 63% των Ελλήνων, ο πρώτος λόγος που κατά τη γνώμη τους ψηφίζουν οι άνθρωποι στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι «για να στηρίξουν ένα πολιτικό κόμμα» (37% στην ΕΕ), ο δεύτερος λόγος γιατί «είναι καθήκον τους ως πολίτες» με ποσοστό 42% (36% στην ΕΕ) και ο τρίτος γιατί «θέλουν να στηρίξουν ένα συγκεκριμένο υποψήφιο» με 39% (23% στην ΕΕ).

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη»
«Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων πέντε ετών, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε σημαντικές νίκες» ανέφερε σε δήλωσή της, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έρευνας, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην κλιματική αλλαγή, αλλά και για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να υπερασπιστούμε τις αξίες της ΕΕ, όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου», πρόσθεσε.

«Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την προστατεύσουμε και να την διαφυλάξουμε, ψηφίζοντας. Κάθε ψήφος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχει σημασία», κατέληξε η κ. Μέτσολα.

Η νέα έρευνα Parlemeter 2023 πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar Public) μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου 2023 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, με δείγμα 26.523 ατόμων, με προσωπικές συνεντεύξεις καθώς και συνεντεύξεις μέσω βίντεο στη Δανία, στη Φινλανδία και στη Μάλτα. Τα αποτελέσματα της ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές: Η επελαύνουσα Ακροδεξιά εκτοπίζει τους Σοσιαλιστές από τη δεύτερη θέση

6-9 Ιουνίου 2024 οι επόμενες ευρωεκλογές

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ