Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ενισχύει την προστασία εβραίων και μουσουλμάνων η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου) ένα σύνολο μέτρων και συστάσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως κατά των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η Αυστρία κατέγραψε αύξηση 300% στα αντισημιτικά περιστατικά σε σύγκριση με το 2022, ενώ η Ολλανδία παρατήρησαν αύξηση 800% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μηνιαίο μέσο όρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ο αριθμός των αντιμουσουλμανικών περιστατικών στη Γερμανία αυξήθηκε σε τρία κατά μέσο όρο την ημέρα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 10 επιθέσεις σε τζαμιά, με έναν «μεγάλο αριθμό επιθέσεων να παραμένει αδήλωτος» ακόμα, σύμφωνα με το CLAIM, μια γερμανική μη κερδοσκοπική οργάνωση.

«Θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε ό,τι έχουμε για να αποτρέψουμε να μετατραπεί η κατάσταση από ανησυχητική σε δραματική», δήλωσε ο Σχοινάς.

Η Επιτροπή θα αυξήσει τις δαπάνες της για την προστασία των δημόσιων χώρων και των χώρων λατρείας κατά 30 εκατ. ευρώ το 2024, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν κατάρτιση για τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενισχυμένες προσπάθειες ελέγχου των γεγονότων, περαιτέρω συνεργασία με την Europol και στενότερη εφαρμογή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να παρακολουθούν και να αποτρέπουν τη διαδικτυακή ρητορική μίσους.

«Ορισμένες από τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες συμμορφώνονται [και άλλες] ενδέχεται να μην συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις [παρακολούθησης]», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, ενώ τόνισε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πλατφόρμες X και TikTok.

«Αυτές οι πλατφόρμες έχουν λάβει επιστολές μας με συγκεκριμένο σύνολο ερωτήσεων που προκύπτουν από τα ευρήματά μας και την παρατήρηση όσων βλέπουμε στο διαδίκτυο», πρόσθεσε η ίδια.

Διαθρησκευτικός διάλογος

Η Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση (EJA) εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «σοβαρότητα και την επιμέλεια» της ανακοίνωσης της Κομισιόν, ιδίως για την αύξηση της χρηματοδότησης κατά 5 εκατ. ευρώ για την προστασία των εβραϊκών χώρων λατρείας και το πρόωρο άνοιγμα των προσκλήσεων για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας έως το 2023, αντί για το 2024, δήλωσε στο Euractiv ο πρόεδρος της EJA, ραβίνος Μεναχέμ Μαργκολίν.

«Με έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο για τις εβραϊκές κοινότητες παντού στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, οι κοινότητές μας δεν έχουν το χρόνο για χρονοβόρες διαδικασίες συμπλήρωσης εντύπων και διαδικασιών, χρειαζόμαστε βοήθεια για την ασφάλεια χθες, όχι σε μήνες από τώρα για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας», δήλωσε ο ραβίνος Μεναχέμ.

Το «παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι», επισήμανε, είναι η σύσταση της Επιτροπής να συμπεριλάβει τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους ως εγκλήματα σε επίπεδο ΕΕ.

Παρόλο που το σύνολο των δράσεων της Επιτροπής αποσκοπεί στην πρόληψη όλων των ειδών μίσους, «ο αντισημιτισμός αποτελεί ειδική περίπτωση κατά την άποψή μου», επισήμανε η Γιούροβα. «Είχα καθήκον να μιλήσω χθες με τους Εβραίους φοιτητές και τις διάφορες εβραϊκές κοινότητες και μπορώ να σας πω ότι έχουν μεγάλο φόβο ότι δεν μπορούν πλέον να ζήσουν στην Ευρώπη, γι’ αυτό και εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσης».

Εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γερμανία, από την άλλη, δήλωσαν στο Euractiv τον Νοέμβριο ότι ανησυχούν και εκείνοι για την αυξανόμενη περιθωριοποίηση και την ένταση των ισλαμοφοβικών περιστατικών και πως ενώ η συζήτηση γύρω από τον αντισημιτισμό είναι έντονη, η ισλαμοφοβία περνάει σχεδόν απαρατήρητη.

Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων, η Επιτροπή θα διοργανώσει στις 19 Δεκεμβρίου ειδική συνεδρίαση για τον διαθρησκευτικό διάλογο, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κυριότερων θρησκειών στην Ευρώπη για να συζητήσουν τα μελλοντικά μέτρα και να μεταφέρουν το μήνυμα της Επιτροπής «στο κοινό τους», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Έλλειψη «ολιστικής προστασίας»

Με την ανακοίνωση να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο μίσος κατά των μουσουλμάνων και των Εβραίων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ENAR) ζητεί μια πιο «ολιστική προσέγγιση» του ρατσισμού, με μηχανισμούς παρακολούθησης «που να διασφαλίζουν ότι οι περιθωριοποιημένες κοινότητες δεν πλήττονται περαιτέρω συστηματικά».

Αν και χαιρετίζει την πρωτοβουλία, «η φιλοδοξία της ΕΕ μπορεί να είναι επιτυχής μόνο αν αναγνωρίσουμε το μίσος ως σύμπτωμα του συστημικού ρατσισμού, αναγνωρίζοντας τις ιστορικές και διαρθρωτικές ρίζες του», δήλωσε η Τζούλι Πάσκοετ, Συντονίστρια Πολιτικής και Προάσπισης της ENAR, στο Euractiv, ενώ προειδοποίησε επίσης για την έμφαση στην ασφάλεια και την ποινικοποίηση και αμφισβήτησε «την έλλειψη σημερινών περιορισμών των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την Κιμ Σμούτερ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Ρατσισμού: «Τώρα είναι η ώρα για πολιτικό θάρρος, βούληση και πράξεις. Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια πιο ολιστική προσέγγιση και να προκαλέσει τα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα να απομακρύνει κάθε αμφιβολία ότι υπάρχουν ιεραρχίες διακρίσεων κατά την καταπολέμηση του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκου Βασιλειάδη: Ο βαθιά ριζωμένος αντισημιτισμός στη Γηραιά Ήπειρο

Ιωάννινα – Μ. Σχοινάς: Σύγχρονη μάστιγα ο διαδικτυακός αντισημιτισμός – Δράσεις της Ε.Ε. σε τρεις πυλώνες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ