Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο συμφωνίας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, της COP28, το οποίο ετοίμασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Το νέο κείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα, παραμονή της λήξης της COP28 , η οποία διεξάγεται στο Ντουμπάι, προκάλεσε σοβαρές ενστάσεις. Ήδη η ΕΕ εξέφρασε δια του αντιπροσώπου της στην COP28 την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την σύνοδο αν δεν αλλάξει η συμφωνία. «Η ΕΕ θα αποχωρήσει από αυτές τις συνομιλίες για το κλίμα εάν το σχέδιο συμφωνίας δεν αλλάξει», είπε ένας βασικός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTE, τον οποίο επικαλείται το BBC.
Ο Ίμον Ράιαν, υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν άκρως αρνητικός. «Πρέπει να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα εργασίας και να στείλουμε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι πρόκειται να αναπροσανατολίσουμε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφορικά με το κλίμα και τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», είπε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ είπε ακόμα ότι υπάρχουν στοιχεία που είναι «εντελώς απαράδεκτα».
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η αντιπροσωπεία της ΕΕ απειλεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το κλίμα καθώς το ίδιο συνέβη και πέρυσι στην COP27.
COP28: Πολλές αντιδράσεις για το σχέδιο
Σε γενικές γραμμές διάχυτες είναι οι αντιδράσεις, καθώς κι οι επικρίσεις για το σχέδιο συμφωνίας. Μεγάλο ζήτημα προέκυψε όταν η επιλογή της «σταδιακής κατάργησης» των ορυκτών καυσίμων αφαιρέθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε αυτόν τον τελευταίο γύρο. Αντ’ αυτού, η συμφωνία προτείνει τώρα τη «μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής» ορυκτών καυσίμων.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η διατύπωση για τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να «ενισχυθεί σημαντικά». Ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών θέλει περισσότερα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν «απογοητευμένοι» από το «ανεπαρκές» σχέδιο. Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας των μικρών νησιωτικών κρατών ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπογράψουμε το πιστοποιητικό θανάτου μας».
Αλλά, πριν από τη συνάντηση, ο επικεφαλής των συνομιλιών για το κλίμα στο Ντουμπάι, σουλτάνος αλ Τζαμπέρ, δήλωσε ότι το κείμενο αντανακλά τις φιλοδοξίες του και το χαρακτήρισε «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός».
COP28: Τι αναφέρει το κείμενο
Το κείμενο καλεί κυρίως στη «μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με σωστό, μεθοδικό και δίκαιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών [η ουδετερότητα άνθρακα] πριν από, ή περίπου το 2050, συμβαδίζοντας με την επιστήμη».
Όμως δεν αναφέρει πλέον τη λέξη «έξοδος» από την ενέργεια που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα, που ήταν μια κόκκινη γραμμή για πολλές χώρες και παρατηρητές που είναι παρόντες και παρούσες στις διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι.
Για τον άνθρακα, το κείμενο καλεί «να μειωθεί γρήγορα η παραγωγή άνθρακα χωρίς δέσμευση άνθρακα» καθώς και για «όρια στις άδειες που χορηγούνται για νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα’ χωρίς δέσμευση άνθρακα.
Το σχέδιο αναφέρεται ακόμη στην πυρηνική ενέργεια και στις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, που απαιτούνται από τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και αερίου προκειμένου να συνεχίσουν να εξορύσσουν υδρογονάνθρακες, αλλά διστακτικά «προκειμένου να βελτιώσουν τις προσπάθειες προς την υποκατάσταση της ενέργειας που παράγονται από ορυκτά καύσιμα χωρίς δέσμευση άνθρακα στα ενεργειακά συστήματα».
Το κείμενο επαναλαμβάνει τον στόχο για τριπλασιασμό της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και τον διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας μέχρι το 2030.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές, αναδύεται μία νέα Ελλάδα