Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Δημοσκόπηση Pulse: Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες και την κυβέρνηση

Στο 18,5% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που, όμως, παραμένει καρφωμένο στα ποσοστά του μια  ανάσα πάνω από τον  ΣΥΡΙΖΑ που παγιώνεται στην τρίτη θέση, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, το διάστημα 18 – 20 Δεκεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.107 ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse, στην πρόθεση με όλες τις απαντήσεις τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 13%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3%, Ελληνική Λύση 5%, Νίκη 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, Νέα Αριστερά 2%, ΜέΡΑ25 2%, Άλλο 2,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 15%.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει στο δημόσιο βήμα η κυβέρνηση, την ίδρυση, δηλαδή, μη κρατικών πανεπιστημίων και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, στο μεγάλο ζήτημα που κυριαρχεί για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα και αφορά την οπαδική βία, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας.

Μη κρατικά πανεπιστήμια
Θετική φαίνεται ότι είναι η αντιμετώπιση των πολιτών για τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων, με το 47% να έχουν σίγουρα θετική ή μάλλον θετική άποψη, ενώ σίγουρα ή μάλλον αρνητική άποψη έχει το 40%.

Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

Πολιτικός γάμος ομοφύλων – Νομική αναγνώριση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών
«Στα δύο» όμως, είναι μοιρασμένοι οι πολίτες σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.

Στο θέμα της αναγνώρισης παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου, το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ το 24% πως δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί.

Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους 10 δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.

Στο ερώτημα «πώς αντιμετωπίζετε, τη νομική αναγνώριση των παιδιών, που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, το 56% απαντά σίγουρα αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 36% σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά.

Οπαδική βία- μέτρα για την αντιμετώπισή της

Στο τρίτο μεγάλο θέμα που ετέθη στη δημοσκόπηση και αφορά στο φαινόμενο της οπαδικής βίας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη».

Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες

Το 69% δηλώνει ότι το απασχολούν πολύ η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών, και το 19% απαντά «αρκετά» στο ίδιο ερώτημα. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Νοέμβριο ήταν 63% και 23%.

Παράλληλα, ο ένας στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι προβληματίζεται περισσότερο από τις τιμές στα τρόφιμα, ακολουθεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο για τη θέρμανση και λιγότερο τα καύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την έρευνα του Νοεμβρίου οι καταναλωτές δηλώνουν ακόμη πιο ανήσυχοι και προβληματισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση της Metron Analysis: Ακρίβεια και εγκληματικότητα τα “αγκάθια” για την κυβέρνηση

Πρόστιμο ύψους 41,7 εκατ.ευρώ επιβλήθηκε σε πέντε τράπεζες και στην ΕΕΤ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού – Διευκρινίσεις από τραπεζικές πηγές



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ