Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αποκάλυψη: Τα πλοκάμια της οπαδικής βίας είναι παντού

Βλέπεις, διαβάζεις και ακούς διάφορες περισπούδαστες αναλύσεις για όσα αποκαλούνται «οπαδική βία». Για το οδοιπορικό του θανάτου που εδώ και 40 χρόνια μάς απασχολεί κάθε τρεις και λίγο, χωρίς να γίνεται επί της ουσίας κάτι αποτελεσματικό.

Του Ειδικού Συνεργάτη


Τα συγκοινωνούντα δοχεία, οι στρατολογήσεις και οι διαφορές των τελευταίων ετών φανερώνουν στοιχεία που αγνοούν επιδεικτικά η πολιτεία και οι Αρχές τα τελευταία χρόνια


Με εξαίρεση την περίοδο του Γιώργου Ορφανού, ως υφυπουργού Αθλητισμού, όταν ψηφίστηκε το ιδιώνυμο του αδικήματος για όποιον συμμετείχε σε επεισόδια. Αλλά ο πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη βρήκε απέναντί του όχι μόνο το σύνολο των οπαδών, αλλά και τα ΜΜΕ και τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Πριν, μα και έπειτα από τον Ορφανό, όλοι ξυπνούσαν από τον λήθαργο όταν κυλούσε το αίμα κάποιου αθώου θύματος ή σε περιπτώσεις που γινόταν η Ελλάδα διεθνώς ρεζίλι από τα επεισόδια εντός ή εκτός γηπέδων.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προχώρησε σε αναβάθμιση της δικογραφίας για όσους εμπλέκονται στους φακέλους που προσκόμισαν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, ο Γιάννης Οικονόμου ως Προστασίας του Πολίτη και ο Γιάννης Βρούτσης ως αναπληρωτής Αθλητισμού. Οι ποινές γίνονται αυστηρότερες και οι κατηγορίες φτάνουν έως τη σύσταση εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, με διακίνηση ναρκωτικών και διάφορα άλλα αδικήματα, άσχετα με τα γήπεδα.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι επικοινωνιακά τρικ μιας ανεπαρκούς πολιτείας να αντιληφθεί το αυτονόητο. Ότι η βία δεν είναι οπαδική, αλλά κοινωνικό φαινόμενο. Ότι τα ναρκωτικά δεν εμφανίστηκαν στα γήπεδα, ούτε και διακινήθηκαν από οπαδούς. Ότι δεν έφτιαξαν οι οπαδοί το οργανωμένο έγκλημα, αλλά οι διάφορες συμμορίες στρατολόγησαν στις τάξεις τους κάποιους οργανωμένους. Όπως κατά καιρούς βρίσκουν… προσωπικό στα διάφορα είδη γυμναστηρίων. Τι θα αποφανθεί η πολιτεία; Ότι όποιος γυμνάζεται εν δυνάμει αποτελεί και μέλος εγκληματικής οργάνωσης;

Βαθύς λήθαργος

Για να περάσει ένα μήνυμα στην κοινωνία, η πολιτεία θέλησε να αποδείξει ότι ξύπνησε από τον βαθύ λήθαργο. Με ατού τη χρήση των ΜΜΕ και την άγνοια της κοινής γνώμης.

Πάμε να αποδείξουμε το ψιλό γαζί που νομίζουν ότι δουλεύουν τον κόσμο. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου διαπράχθηκε ένα διπλό έγκλημα στον Κορυδαλλό. Όλα τα ρεπορτάζ, διαδικτυακά, τηλεοπτικά και έντυπα, συνέδεαν το ένα από τα δύο θύματα και με την επονομαζόμενη Greek Mafia, αν και τα μπλεξίματά του με τη Δικαιοσύνη άρχισαν από τις οπαδικές δράσεις του. Τότε, όμως, και οι αρμόδιοι υπουργοί, έστω και της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά και η Δικαιοσύνη στη συνέχεια, όχι μόνο δεν αναβάθμισαν την έρευνα για τα γήπεδα, αλλά ούτε καν ασχολήθηκαν. Όπως δεν κινήθηκε φύλλο ούτε μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, αν και ακούστηκαν διάφορα σενάρια για τους συνεργάτες των χούλιγκαν από την Κροατία. Γιατί άραγε πέρασε στο ντούκου η αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ. από τις εισαγγελικές αρχές; Δεν υπήρχαν και ποινικές ευθύνες για τις παραλείψεις που ολοκληρώθηκαν με τη δολοφονία ενός 29χρονου;                                                                                                                       βίας

Δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά που στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους αλλά και στην Ασφάλεια γινόταν λόγος για σχέση του οργανωμένου εγκλήματος με τους οπαδούς. Ήταν Φεβρουάριος του 2018 όταν εκτελέστηκε εν ψυχρώ στην Κυψέλη ένας νεαρός. Καλά καλά δεν είχε περάσει μήνας από τη μαφιόζικη εκτέλεση στο Χαϊδάρι ενός εκ των κορυφαίων ονομάτων της νύχτας. Τότε σε όλες τις υπηρεσίες της ΓΑΔΑ υπήρχαν συζητήσεις που συνέδεαν την Κυψέλη με το άλλο έγκλημα. Κι όμως, μερικές ημέρες αργότερα εμφανίστηκαν δύο πανό στο ΟΑΚΑ για το δεύτερο θύμα, τον νεαρό. Ούτε τότε, όμως, έγινε κάποια αναβάθμιση δικογραφίας.

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, στη 10ετία του μεγάλου ξεκαθαρίσματος στη νύχτα, δηλαδή από το 2000 έως το 2010, τουλάχιστον δύο από τα θύματα των αντίπαλων ομάδων είχαν μπλέξει με τη νύχτα, έπειτα από συλλήψεις για οπαδικά επεισόδια. Δεν τα γνώριζαν αυτά στην ΕΛ.ΑΣ.; Τα αγνοούσαν οι δικαστικές αρχές;

Ακόμα και για διακίνηση ναρκωτικών άρχισαν να κατηγορούνται οι οπαδοί. Τα ναρκωτικά, όμως, βρίσκονται παντού. Άρα και στα γήπεδα. Οι οπαδοί, όμως, δεν κάνουν εμπόριο. Όχι στον βαθμό που θέλουν να παρουσιάσουν κάποιοι τη διακίνηση που γίνεται στις εξέδρες ή στις εκδρομές. Ούτε αυτό το φαινόμενο είναι νέο και βέβαια εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα της κοινωνίας, με τα ναρκωτικά που τρώνε τα σωθικά των νέων και κυρίως των εφήβων. Το 1993, σε μια οπαδική εκδρομή στην Ευρώπη έφυγαν από τη ζωή δύο παλικάρια εξαιτίας των ναρκωτικών. Θύματα ήταν κι αυτά, όπως χιλιάδες άλλα παιδιά εντός των γηπέδων, αλλά κυρίως εκτός. Επειδή ακριβώς η νεολαία πρέπει να ελέγχεται για να μην εξεγείρεται, και αν είναι να συμβεί αυτό, ας βρεθεί μια βαλβίδα αποσυμπίεσης. Και βρίσκονται τα γήπεδα. Διότι εκεί κάθε εναντίωση στο όποιο σύστημα απαξιώνεται άμεσα με τη στάμπα του χουλιγκανισμού.

Μπαχαλάκηδες και ακροδεξιοί

Ως συγκοινωνούντα δοχεία λειτουργούσαν για χρόνια τα γήπεδα και τα Εξάρχεια. Κι ας προσπαθούσαν οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί να απομακρύνουν τους οπαδούς επειδή προκαλούσαν αναταραχές. Από τότε που ο Νίκων Αρκουδέας επιχείρησε την εκκαθάριση των Εξαρχείων, σε κάθε σύγκρουση με τα ΜΑΤ απευθυνόταν πρόσκληση και προς τους οπαδούς, οι οποίοι προφανώς είχαν συνηθίσει στις αντιπαραθέσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν και οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες. Κάποτε έγινε το βράδυ κατάληψη στο Πολυτεχνείο, το πρωί βγήκαν μαζί οπαδοί του Παναθηναϊκού από τα Πετράλωνα και τους Αμπελοκήπους, της ΑΕΚ από τα βόρεια προάστια, του Ολυμπιακού από το Γαλάτσι, ακόμα και ένας Αθηναίος ΠΑΟΚτσής. Πήγαν το μεσημέρι στο γήπεδο, πιάστηκαν στα χέρια λόγω του ντέρμπι και το βράδυ επέστρεψαν στο Πολυτεχνείο.

Όσο για τις σχέσεις οπαδών με την… απέναντι πλευρά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο. Όπως προσείλκυσαν «στρατιώτες» τα ακροδεξιά τάγματα εφόδου από τα σχολεία, έτσι βρήκαν πρόθυμους και στα γήπεδα. Μην προσπερνάτε τις απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις του Λαγού. Τι έλεγε; Γκρίνιαζε επειδή ως οπαδός έριχνε περισσότερο ξύλο. Μέσα στη δικογραφία βρίσκεται και αυτή η λεπτομέρεια. Όπως βρίσκονται και άλλες για κάποιους πιτσιρικάδες αλλοδαπούς που συγκρούονταν κάθε τρεις και λίγο με τα ΜΑΤ έξω από τη Λεωφόρο επειδή τους χαλούσαν άλλες δουλειές. Ακουγόταν σε άλλη καταγραφή του υπερκοριού. Το αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν ότι στο Κοινοβούλιο είχε μπει τύπος με τατουάζ Ν13 στο χέρι του. Από τα παλιά χρόνια της ΝΟΠΟ, τότε που ένας Κολωνιώτης οπαδός από punk έγινε skin και πήρε υπό την προστασία του μετέπειτα… υπουργούς.

Άρα, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Οι συγκρούσεις στα γήπεδα δεν αποτελούν μέρος σχεδίου από κάποιους. Οι οπαδοί δεν είναι ούτε στρατοί ούτε συμμορίες. Έστω κι αν έχει ξεφύγει, πλέον, το πράγμα. Δεν είναι όπως τότε με το Πολυτεχνείο. Αλλά πού δεν έχει ξεφύγει η βία; Κάποτε στα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών της νύχτας δεν εμπλέκονταν γυναίκες. Δεν τις πείραζαν. Ξαφνικά εκτελέστηκαν και δύο από αυτές. Έτσι άλλαξαν και τα πράγματα στα γήπεδα.

Γι’ αυτό και στη συναυλία των U2 στο ΟΑΚΑ, στις 6 Σεπτεμβρίου 2010, στην αρένα τραγουδούσε ο Μπόνο κι έξω από τις κερκίδες έπαιζαν ξύλο οι σεκιουριτάδες. Γιατί; Διότι στο ένα πέταλο είχε δοθεί η δουλειά σε εταιρεία που διατηρούσε σχέσεις με συνδεσμίτες του Παναθηναϊκού, στο άλλο πήγαν τα μεροκάματα σε οπαδούς της ΑΕΚ. Οπότε η συναυλία άρχισε και εξελίχθηκε σε πόλεμο. Όπως λέμε «ξύλο μετά μουσικής».

Όσο για τους καθοδηγητές, τους λοχίες, τους δεκανείς και πάει λέγοντας, αυτά είναι ευφάνταστα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Παντού και πάντα, σε μια παρέα υπάρχει κάποιος που βγαίνει μπροστά. Συνήθως εκείνος που είναι είτε μεγαλύτερος είτε πιο περπατημένος. Έτσι και στα γήπεδα. Αυτός που έχει περισσότερα χιλιόμετρα σε εκδρομές, προφανώς και θα εμπνεύσει σεβασμό στους νεότερους και αν φωνάξει «ντου», θα τον ακολουθήσουν και οι μικρότεροι. Είπαμε, τα άλλα είναι μεγάλα λόγια, για να φανεί στην κοινωνία ότι είναι κάτι πιο σοβαρό απ’ όσο νομίζαμε και γι’ αυτό δεν το αντιμετωπίσαμε. Σε απλά ελληνικά, «να ’χαμε, να λέγαμε»…                                                                           βίας

=========================================================================================================

Τα κυβενητικά μέτρα και το ρίσκο της …μηδενικής απόδοσης

 του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας παρουσίασε η κυβέρνηση. Θα πετύχουν; Οι περισσότεροι εκτιμούν πως όχι. Γιατί; Διότι είναι μέτρα που εστιάζουν μόνο στα γήπεδα, ενώ τα μεγαλύτερη εγκλήματα οπαδικής βίας γίνονται πλέον εκτός γηπέδων, στους δρόμους και χωρίς να υπάρχουν αγώνες. Ας δούμε τα μέτρα:

Α. ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ
• Μόνο μία λέσχη ανά έμβλημα ομάδας, υπό την εκάστοτε ΠΑΕ (ή το ερασιτεχνικό σωματείο εάν δεν υφίσταται ΠΑΕ)
• Πλαίσιο αρχαιρεσιών και διοίκησης της λέσχης
• Εποπτεία της ΠΑΕ στη λέσχη και αστική ευθύνη της εις ολόκληρον
• Υποχρεωτική σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων εντός 6 μηνών και συμμετοχή της στις διεθνείς Συνομοσπονδίες Λεσχών Φιλάθλων
• Άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων.

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ)
• Υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας για τα γήπεδα Super League και Basket League
• Βεβαίωση καλής λειτουργίας του από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από κάθε διεξαγωγή αγώνα
• Εφόσον το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς, ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών
• Εάν το σύστημα λειτουργήσει πλημμελώς την ημέρα του αγώνα, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αμέσως επόμενος.

Γ. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ (ΔΕΑΒ)
• Σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης καθίσταται 5μελής και ευέλικτη, με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.
• Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
• Συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης
• Σκοπός της η ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις
• Συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και από Εισαγγελία, ΔΕΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, αθλητικές και ποδοσφαιρικές Αρχές, ΠΣΑΤ, Πανελλήνιος Σύνδεσμο Λεσχών Φιλάθλων κ.ά.

Ε. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
• Κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ, έπειτα από τις εκθέσεις των παρατηρητών της και της ΕΛ.ΑΣ., κατά δέσμια αρμοδιότητα επιβάλλεται από το υπουργείο Αθλητισμού:
 Πρόστιμο από 10.000€ έως 100.000€ για χαμηλής διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας
 Απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων για μεσαίας διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας
 Τουλάχιστον μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για υψηλής διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας
• Ποινή τουλάχιστον δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών σε περιπτώσεις ρίψεων εύφλεκτων ή άλλων υλικών από τα οποία προήλθε σωματική βλάβη
• Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρίσεις κ.λπ., ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος των θεσμοθετημένων διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των διαιτητών, καθώς και κατά των αξιωματούχων των επαγγελματικών ομάδων.

ΣΤ. ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
• Απομείωση της χρηματοδότησης για Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) και Ερασιτεχνικά Σωματεία σε περιπτώσεις απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων ή τουλάχιστον μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών
• Τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Ζ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ
• Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
• Αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου
• Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους.

Προϋπόθεση για τους χρήστες η καταχώριση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Πάντως, τη βοήθεια όλων των ομάδων της Σούπερ Λιγκ θα έχει η κυβέρνηση στην προσπάθεια πάταξης της οπαδικής βίας. Στη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ δήλωσαν πως όλες οι ομάδες είναι υπό την ομηρία του χουλιγκανισμού και συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και έγινε παρουσία των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

βία
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Όλα όσα γνωρίζουμε – Πώς θα λειτουργήσουν, ποια τα οφέλη για τη χώρα

Άρτα: Διαφεύγει τον κίνδυνο ο 14χρονος που κατέρρευσε ενώ έλεγε τα κάλαντα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ