Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Εν μέρει» στη Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία, μετά από συμφωνία με την Αυστρία

Σε πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν μόνο από αέρος και θαλάσσης έφρασαν Βουκουρέστι και Σόφια με τη Βιέννη, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τα χερσαία σύνορα, δήλωσε την Τετάρτη το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η Αυστρία είχε μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στη Σένγκεν λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη ζώνη Σένγκεν συμμετέχουν επί του παρόντος 27 χώρες, εκ των οποίων 23 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πάνω από 423 εκατομμύρια πολίτες. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία επεδίωκαν την πρόσβαση για περισσότερο από μια δεκαετία.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu δήλωσε: “Μετά από δεκατρία χρόνια, η Ρουμανία θα ενταχθεί επιτέλους στη Σένγκεν – έχουμε μια πολιτική συμφωνία”.

“Από τον ερχόμενο Μάρτιο, οι Ρουμάνοι μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του χώρου Σένγκεν αεροπορικώς και θαλασσίως”, πρόσθεσε. “Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι το 2024 θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα χερσαία σύνορα”.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντενκώφ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από “περίπλοκες διαπραγματεύσεις”.

“Μετά από 12 χρόνια χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο στο θέμα της Σένγκεν, σήμερα μπορούμε να συγχαρούμε τους εαυτούς μας για αυτή την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Βουλγαρίας”, δήλωσε ο Ντένκοφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θεωρήσει ότι και οι δύο χώρες ήταν έτοιμες για ένταξη στη Σένγκεν από το 2011, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν εμποδίσει μια συμφωνία λόγω φόβων σχετικά με το κράτος δικαίου και την αύξηση της μετανάστευσης.

Η Αυστρία ήταν το τελευταίο κράτος μέλος που απέσυρε εν μέρει το βέτο της. Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου συνέχιζε να υποστηρίζει ότι ο χώρος Σένγκεν έπρεπε να γίνει “καλύτερος” προτού γίνει μεγαλύτερος και υποστήριζε ότι η ΕΕ δεν διέθετε επαρκείς πόρους για την αποτελεσματική περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων.

Και η Ολλανδία είχε εκφράσει στο παρελθόν παρόμοιες ανησυχίες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Αυστρία έδειξε σημάδια συμβιβασμού με μια πρόταση για μερική είσοδο μόνο μέσω του αέρα – γνωστή ως “Air Schengen” – η οποία βοήθησε να αρθεί το αδιέξοδο. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ωστόσο, οι δύσκολες συνομιλίες σχετικά με την πρόσβαση των δύο ανατολικοευρωπαϊκών χωρών στη ζώνη Σένγκεν χωρίς διαβατήρια από ξηράς θα συνεχιστούν και το νέο έτος.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ είχε ζητήσει αυξημένη παρουσία των αξιωματικών της Frontex κατά μήκος των βουλγαροτουρκικών και ρουμανοσερβικών συνόρων και περισσότερα κονδύλια της ΕΕ για την προστασία των συνόρων αυτών από τα κύματα παράτυπων μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων για την χερσαία ένταξη στη Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στήριξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία και τη Σερβία.

Και οι δύο χώρες θεωρούνται δημοφιλείς διαδρομές προς την Ευρώπη για τους αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν το Δεκέμβριο

Η Βουλγαρία κλείνει το ρωσικό λιμάνι της με το βλέμμα στη Σένγκεν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ