Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Μπάιντεν: Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ να παράσχουν βοήθεια στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό που έπληξε το κέντρο της χώρας τη Δευτέρα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Ως στενοί σύμμαχοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μοιράζονται έναν βαθύ δεσμό φιλίας που ενώνει τους λαούς μας. Οι σκέψεις μας είναι με τον ιαπωνικό λαό κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο σεισμός είχε βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε στις 4:10 μ.μ. τοπική ώρα περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Aναμίζου στην επαρχία Iσικάβα, σύμφωνα με το USGS.

Προκλήθηκαν κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας, με ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη διάρκεια μιας δημόσιας αργίας όπου εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για τη νέα χρονιά.

Ισχυροί μετασεισμοί
Αρκετοί μετασεισμοί σημειώθηκαν στη δυτική Ιαπωνία μετά τον κύριο σεισμό.

Ένας μετασεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών αναφέρθηκε από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά, βορειοανατολικά του Aναμίζου στην επαρχία Iσικάβα

Στη συνέχεια, ένας μετασεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε 8 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά του Aναμίζου ανέφερε το USGS.

Έπειτα από έναν ισχυρό μετασεισμό 6,2 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή λίγα λεπτά αφότου χτυπήθηκε από σεισμό 7,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το USGS.

Μέχρι το Τόκιο έγινε αισθητός ο σεισμός
Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο, περίπου 500 χλμ. από την Ουατζίμα.

Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία – Άνθρωποι τρέχουν να καλυφθούν κάτω από τραπέζια – βίντεο

Σεισμός 7,4 βαθμών στην Ιαπωνία – Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ