Η Γραμμή SOS 1056 έχει “πάρει φωτιά” με τις περισσότερες αναφορές να αφορούν παραμέληση και εγκατάλειψη ανηλίκων (συνολικά 571 περιπτώσεις για 264 αγόρια, 220 κορίτσια και 87 αγνώστου φύλου).
“Τσουνάμι” καταγγελιών πανελλαδικά για κακοποιήσεις παιδιών
Του Νίκου Νικολετάκη
Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι καταγγελίες για σοβαρά περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού», το διάστημα από 1/1/2023 έως και 30/6/2023 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, καταγράφηκαν συνολικά 654 αναφορές που αφορούν κακοποίηση 1.155 παιδιών. Παρατηρείται αύξηση κατά 17,41% σε σχέση με τις 557 αναφορές το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 438. Αποδέκτες των τηλεφωνημάτων είναι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που στελεχώνουν την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 η υποστήριξη παιδιών μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 έλαβε 624 ανώνυμες και 30 επώνυμες καταγγελίες: οι 526 (45,54%) αφορούσαν αγόρια, οι 465 (40,26%) κορίτσια και οι 164 (14,20%) παιδιά για τα οποία δεν έγινε γνωστό το βιολογικό φύλο ή η ηλικία τους.
Μορφές κακοποίησης
Τα 446 περιστατικά αφορούσαν σωματική κακοποίηση (204 αγόρια, 186 κορίτσια και 56 αδιευκρίνιστου φύλου).
Όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, από τα 50 θύματα η συντριπτική πλειονότητα (30 περιστατικά) ήταν κορίτσια, 8 καταγγελίες ανέφεραν ως θύματα αγόρια και 12 αγνώστου φύλου.
Οι περισσότερες αναφορές αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη ανηλίκων (συνολικά 571 περιπτώσεις για 264 αγόρια, 220 κορίτσια και 87 παιδιά αγνώστου φύλου).
Η οικονομική εκμετάλλευση των ανηλίκων είναι δυστυχώς πολύ συχνή. Όλοι μας βλέπουμε μικρά παιδιά να ζητιανεύουν στα φανάρια και αλλού ή γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά να επαιτούν, σκηνικό που αυξάνεται τις ημέρες των εορτών. Τα νούμερα εδώ είναι μικρότερα επειδή προφανώς είναι λιγότερες οι καταγγελίες που επιβεβαιώνονται – καταγγελίες για 24 παιδιά, 13 αγόρια, 6 κορίτσια και 5 αγνώστου φύλου. Οι επιτόπιες παρεμβάσεις για εξώθηση σε επαιτεία αφορούσαν 20 παιδιά.
Οι καταγγελίες για εξώθηση σε πορνεία αφορούσαν τρία κορίτσια, ενώ μία επιτόπια παρέμβαση έγινε για εμπόριο παιδιών.
Οι αντίστοιχες παρεμβάσεις όσον αφορά την ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση αφορούν 64 παιδιά – 37 αγόρια, 23 κορίτσια και 4 αγνώστου φύλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κωνσταντίνα Σιλεβρή: “Έχω διαγράψει τοξικά άτομα και βρήκα την υγειά μου…”
Συνελήφθη 47χρονος που κατηγορείται για βιασμό και ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση ανήλικης
Όσον αφορά τη σχέση θύματος – θύτη, σε 233 περιπτώσεις αφορούν και τους δύο γονείς. Οι 212 καταγγελίες αφορούσαν κακοποίηση από τη μητέρα, 125 από τον πατέρα, 19 αφορούν λοιπούς συγγενείς και 65 άλλα άτομα.
«Οι αυξημένοι αριθμοί στις κλήσεις και παρεμβάσεις το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν ότι ο κόσμος φαίνεται ότι έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ περισσότερο», επισημαίνει η κυρία Σταυρούλα Σπυροπούλου, ψυχολόγος της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056. Όπως μάλιστα εξηγεί η ψυχολόγος, ένας μεγάλος παράγοντας που έχει επηρεάσει γενικά τις αναφορές (καταγγελίες) είναι η εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αυτό έγινε επειδή τα παιδιά αναγκαστικά έμειναν σε ένα περιβάλλον που δεν είχαν επαφή με άλλους, για παράδειγμα το σχολείο ώστε να εμπιστευτούν κάτι που τους συμβαίνει στο δάσκαλο, στον καθηγητή, σε ανθρώπους που εμπιστεύονται. Ήταν παιδιά κλεισμένα μέσα στο σπίτι οπότε οι αναφορές ενδεχομένως να αυξήθηκαν τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το 2021 επειδή τότε δεν είχαν πού αλλού να απευθυνθούν. Όσον αφορά τις αναφορές αυτές, είναι τα νούμερα που αφορούν τηλεφωνικές κλήσεις που έχει διαχειριστεί το επιστημονικό προσωπικό της γραμμής SOS, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι οι οποίοι εξετάζουν τις πληροφορίες και όταν κρίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος για κάποιο παιδί αποστέλλουν την αναφορά στην εισαγγελία και στις αστυνομικές αρχές» τονίζει η ψυχολόγος.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την προστασία παιδιών που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο παρέχει την υπηρεσία της Επιτόπιας παρέμβασης που πραγματοποιείται από τους εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού.
Η υπηρεσία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, σε παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Παράνομη διακίνηση & εμπορία) με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.
Στις περιπτώσεις που ένα παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο πρωταρχικός στόχος είναι η ασφαλής μεταφορά του, συνοδεία Κοινωνικού Λειτουργού ή Ψυχολόγου με τα οχήματα άμεσης Επέμβασης του Οργανισμού, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Δεύτερο βήμα είναι η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί επιτόπια παρέμβαση για παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο σε συνέχεια ενημέρωσης –ανώνυμης ή επώνυμης– που λαμβάνει στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056. Η ενημέρωση προέρχεται από ευαισθητοποιημένους πολίτες, φορείς και υπηρεσίες (Εισαγγελίες, Αστυνομία, φορείς και οργανώσεις) αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και από τα ίδια τα παιδιά που ζητούν βοήθεια.
Στοιχεία
Από 1.1.2023 έως και 31.10.2023 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρείχε ψυχολογική υποστήριξη σε:
– 2.458 παιδιά, εφήβους και ενήλικες μέσω Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων
– 122 παιδιά και εφήβους του Chat 1056 και 1 μέσω των social media του Οργανισμού
– 222 παιδιά και εφήβους δια ζώσης
– Υποστήριξε 649 παιδιά και εφήβους θύματα trafficking
– Έλαβε από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές 49 αιτήματα για τη φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον 87 παιδιών
– Έλαβε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 και προώθησε στις αρμόδιες Αρχές 1.138 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές για κακοποίηση και παραμέληση 2.068 παιδιών και εφήβων
– Υποστήριξε 197 μητέρες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά τους
– Πραγματοποίησε 110 επιτόπιες παρεμβάσεις για 197 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο και έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον
– Παρείχε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε 153 παιδιά και εφήβους, μέσω του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Ημέρας που λειτουργεί
– Έλαβε και διαχειρίστηκε συνολικά 116.854 κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 εκ των οποίων 55.757 κρίθηκαν σοβαρές.
– Φιλοξένησε στα Σπίτια μόνιμης φιλοξενίας και φροντίδας, 227 παιδιά και εφήβους
– Υποστήριξε 80 πλέον ενήλικες, που μεγάλωσαν στα Σπίτια φιλοξενίας του Οργανισμού
Ο οργανισμός παρείχε άμεσα κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη:
– Σε 437 παιδιά και εφήβους για τα οποία έλαβε μήνυμα στα social media του
– Σε 391 παιδιά και εφήβους για τα οποία ενημερώθηκε από τη δημοσιοποίηση των υποθέσεων στα ΜΜΕ.
Α εξάμηνο 2023
Παιδιά «παρκαρισμένα» στα παιδιατρικά νοσοκομεία
Περίπου 70 παιδιά περνούν τις ημέρες των εορτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, χωρίς να έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «εισαγγελικά παιδιά», όπως τα αποκαλούν, τα οποία έχουν μεταφερθεί με εισαγγελική παραγγελία στα παιδιατρικά νοσοκομεία και παραμένουν εγκλωβισμένα σε αυτά επί μήνες ίσως και χρόνια!
Σύμφωνα με καταγγελίες, ορισμένες από τις τραυματισμένες παιδικές ψυχές που μένουν καιρό στα νοσοκομεία αρχίζουν και βγάζουν επιθετικότητα προς τα άλλα παιδιά και τους συνοδούς τους, γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία ότι ένας 14χρονος κακοποίησε σεξουαλικά έναν επτάχρονο και μία 13χρονη. Το αγόρι έπεσε στη συνέχεια θύμα ξυλοδαρμού από συγγενή του μικρού παιδιού.
Το βράδυ της Κυριακής 28 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, μια 15χρονη, η οποία ήταν θετική στον κορωνοϊό επιτέθηκε σε νοσηλεύτρια, την έριξε κάτω, την χτύπησε και της τραβούσε τα μαλλιά. Η ανήλικη φιλοξενούνταν με εντολή εισαγγελέα με τον αδελφό της σε παιδιατρική κλινική παρουσία της μητέρας τους, «λόγω ακατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος» από τις 20 Οκτωβρίου. Γιατροί και νοσηλευτές επισημαίνουν ότι ένα γενικό νοσοκομείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να παραμένουν εκεί οι ανήλικοι ειδικά για παρατεταμένες περιόδους.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΡΙΚΡΗ
«Το νοσοκομείο δεν είναι
«αποθήκη ψυχών…»
«Τα λεγόμενα εισαγγελικά παιδιά είναι τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο μας για να διερευνηθεί η ποιότητα της υγείας τους και να μπορέσουν μετά να προωθηθούν σε συγκεκριμένες δομές. Π.χ. κάποια μη κυβερνητική οργάνωση, ή άλλες δημόσιες δομές όπως το ΠΙΚΠΑ, κ.α. Φύσει και θέσει το νοσοκομείο δεν είναι ένας τόπος στον οποίο πρέπει να γίνεται αυτή η διαδικασία» σημειώνει η κυρία Αγγελική Κρικρή, επιμελήτρια Α΄, παιδοχειρουργός Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Η γιατρός του Παίδων και τονίζει πως η πολιτεία πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σαν μία «αποθήκη ψυχών». «Αυτό είναι το πρόβλημα. Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αντιδρούν φυσικά γιατί αισθάνονται αυτόν τον εγκλεισμό. Δέχονται ψυχολογικό bullying γιατί τα δείχνουν με το δάχτυλο. Ακόμα και οι γονείς του διπλανού παιδιού μπορεί να πουν «αυτό είναι εισαγγελικό παιδί. Γιατί είναι παρατημένο εδώ πέρα;» Δεν είναι ωραίο πράγμα αυτό. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ζει φυσιολογικά και μέσα στο νοσοκομείο δεν ζει όπως πρέπει. Αυτό πρέπει να λυθεί από την Πολιτεία» λέει η γιατρός.
Η κυρία Κρικρή επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής ώστε να γνωρίζουν με ακρίβεια πόσα παιδιά βρίσκονται σε κάθε νοσοκομείο: «Όταν ένα παιδί έρχεται με εισαγγελική εντολή σημαίνει ότι έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας ανηλίκων ο οποίος βάσει του νόμου είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν ο γονέας είναι ικανός να μεγαλώσει το παιδί του, για ποιους λόγους δεν είναι ικανός να το μεγαλώσει π.χ. οικονομικούς, αν είναι ψυχιατρικά ασθενής, βίαιος κ.λπ. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί κάποιο παιδί να έχει βιαστεί, να έχει υποστεί ξυλοδαρμό από άλλους μαθητές στο σχολείο κ.α.
Τα παιδάκια αυτά ζουν μέσα στο νοσοκομείο ανάμεσα σε ασθενείς. Είναι αναγκασμένα να μένουν μέσα σε θαλάμους δίπλα σε ένα παιδί που έχει π.χ. πυρετό, περιτονίτιδα, αμυγδαλές. Βλέπει τον όρο, τους εμετούς.
Δεν υπάρχει λόγος να νοσηλεύονται. Πρέπει να μαζευτούν όλες οι αρμοδιότητες σε ένα υπουργείο. Αυτή τη στιγμή ο Εισαγγελέας αποφασίζει και στέλνει το παιδί στο νοσοκομείο επειδή δεν υπάρχουν δομές. Ο νόμος λέει ότι το παιδί πρέπει να μείνει εδώ ένα μήνα και ζουν ακόμα και 7 με 8 χρόνια εδώ» σημειώνει η γιατρός. Όπως αναφέρει το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή: «Δύσκολα τα παίρνουν οι δομές γιατί είναι και παιδιά που είναι παραβατικά, χρειάζονται γενικότερα βοήθεια. Μια δομή προτιμάει να πάρει ένα πιο μικρό παιδάκι παρά ένα παιδί που είναι βίαιο, που αντιδρά, που μπορεί να χτυπήσει ένα άλλο παιδάκι ή έναν ενήλικα και χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη» τονίζει η κυρία Κρικρή.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να διακινηθούν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις εισαγγελικών παιδιών. Τα πιο μικρά παιδάκια πηγαίνουν πιο εύκολα στα ιδρύματα, τα προσφυγόπουλα διακινούνται πιο εύκολα, διότι έχουν τις δικές τους ΜΚΟ. Γενικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όσο είναι εφικτό γιατί στη βάρδια πρέπει να το προσέχει μία νοσηλεύτρια ή γιατρός. Η νοσηλεύτρια είναι εκεί για να κάνει τη νοσηλεία, δεν είναι για να κόβει τα νύχια του μωρού, να του αλλάζει την πάνα» επισημαίνει η παιδοχειρουργός.
Μιχάλης Γιαννάκος – Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
«Παίρνουν καρότσια και
τα χτυπούν στους τοίχους»
«Όταν έχεις ένα παιδί «παρκαρισμένο» μέσα σε νοσοκομείο, κλεισμένο σε ένα κτίριο, είναι λογικό να αντιδρά με αυτό τον τρόπο» μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Τα παιδιά αυτά που παραμένουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή δυστυχώς δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Τακτικά λειτουργούν ως ομάδες. Στα πλαίσια του παιχνιδιού παίρνουν καρότσια και τα χτυπούν στους τοίχους, σπάνε τζάμια, κλέβουν συνοδούς, χτυπάνε τα παιδιά που νοσηλεύονται. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, όμως τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα. θα πρέπει οι εισαγγελικές εντολές να μην απευθύνονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία, να απευθύνονται σε προνοιακές μονάδες και αυτές όταν κρίνουν ότι το παιδί έχει πρόβλημα υγείας να κάνει τις εξετάσεις του και να επιστρέφει πίσω στην προνοιακή μονάδα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί