Τα επιδημιολογικά στοιχεία προμηνύουν κορύφωση κρουσμάτων της Covid στα μέσα έως τα τέλη του Ιανουαρίου, με την υποπαραλλαγή JN.1 να κάνει αισθητή την παρουσία της, αποτελώντας τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων.
Από την άλλη πλευρά, το κύμα της εποχικής γρίπης βρίσκεται στο ξεκίνημά του, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλιμακωθεί τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες.
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας που αγγίζει το 90% έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές. Με τα περιστατικά να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη, το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται και έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα νοσοκομεία, δήλωσε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και θα πρέπει να κάνουμε τις προσαρμογές που χρειάζεται την εποχή που χρειάζεται».
«Ο ιός ζει ανάμεσά μας και όταν υπάρχει έξαρση θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα» ανέφερε και πρόσθεσε ως πρώτο μέτρο την πρόληψη και τον άμεσο εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται σύμφωνα με τον ίδιο σε 2 εκατ. άτομα.
Σύμφωνα με τον Θ. Βασιλακόπουλο, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ανέρχονται σε 130.000 κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω από 10%.
Αντίθετα, όπως είπε, πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης.
«Το φθινόπωρο πέθαναν από τη γρίπη πέντε άτομα, ενώ από κορονοϊό κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 60 άτομα».
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να σταλεί σε σχολικές μονάδες και διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι το επικαιροποιημένο έγγραφο με τις οδηγίες για Covid, γρίπη και ιώσεις, αλλά και η υπενθύμιση για τους εμβολιασμούς.
Παράλληλα, θα σταλεί εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών, ενώ το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιώσεων και να παραμένουν σπίτι μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκαν 229 εισαγωγές κρουσμάτων Covid στα νοσοκομεία, τα οποία κατέγραφαν ήδη μεγάλο αριθμό νοσηλειών: την τελευταία βδομάδα του 2023 νοσηλεύονταν πανελλαδικά 1.395 ασθενείς με κορονοϊό.
Κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον προγραμματισμό εμβολιασμού για κορονοϊό. Η μεγάλη έξαρση της Covid-19 μέσα στον Δεκέμβριο και κυρίως τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θορύβησε αρκετούς πολίτες που ανήκουν στις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες συστήνεται επικαιροποίηση του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο 42.258 νέα ραντεβού εμβολιασμού, εκ των οποίων τα 34.149 ραντεβού αφορούν σε πολίτες από 60 ετών και πάνω.
Στις ηλικίες από 40 έως 59 ετών είναι προγραμματισμένα 6.637 ραντεβού. Σε εκείνες από 12 έως 39 ετών είναι προγραμματισμένα 1.399 ραντεβού. Επίσης, έχουν κλειστεί 65 ραντεβού για παιδιά από 5 έως 11 ετών και οκτώ ραντεβού για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.
Έως και την Τρίτη (02/01) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 177.821 εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer XBB 1.5.
Ο αριθμός θεωρείται μικρός, με το Υπουργείο Υγείας και τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη (02/01/2024), πραγματοποιήθηκαν 110 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 60 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 8400 rapid test και ανευρέθηκαν 1521 θετικά (18.08%).
Από τις 1521 περιπτώσεις, οι 836 αφορούν άνδρες και οι 685 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 54,84 έτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΟΔΥ – Κορονοϊός: 1.496 νέες νοσηλείες και 62 θάνατοι σε μια εβδομάδα