Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Μελόνι: «Παρωχημένο» το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την Πέμπτη (4 Ιανουαρίου) το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης «παρωχημένο», λέγοντας ότι η άρνηση της Ιταλίας να επικυρώσει μια μεταρρύθμιση του συστήματος θα ήταν μια ευκαιρία να το κάνει «πιο αποτελεσματικό».

Οι βουλευτές της Κάτω Βουλής απέρριψαν τον περασμένο μήνα πρόταση για την επικύρωση της μεταρρύθμισης του 2021 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η οποία ενίσχυε τη χρηματοοικονομική δύναμη πυρός του ταμείου και αύξανε την εξουσία του να εποπτεύει χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η Ιταλία παραμένει έτσι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επικυρώνει τη συνθήκη, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την έγκριση όλων των εθνικών κοινοβουλίων.

Απαντώντας σε ερώτηση στην παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους για το πώς θα αντιδράσει η σκληροδεξιά κυβέρνησή της, η Μελόνι δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο για την επικύρωση και ότι ο ΕΜΣ είναι ένα «παρωχημένο» εργαλείο.

«Ίσως η αποτυχία της Ιταλίας να επικυρώσει τη συνθήκη θα μπορούσε να γίνει μια ευκαιρία να τη μετατρέψουμε σε κάτι πιο αποτελεσματικό από ό,τι είναι σήμερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να εργαστεί η κυβέρνηση», δήλωσε η ίδια.

Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού διχάστηκε στην πρόταση επικύρωσης της 21ης Δεκεμβρίου, την οποία είχε υποβάλει η κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

Το μεταφασιστικό κόμμα της Brothers of Italy την καταψήφισε, όπως και η ακροδεξιά Λέγκα του αντιπροέδρου της, Ματέο Σαλβίνι.

Όμως το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού τους, το δεξιό Forza Italia του αείμνηστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απείχε.

Ο ΕΜΣ, που δημιουργήθηκε το 2012 εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, δανείζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να παρέχει δάνεια με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς σε κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τα οποία σε αντάλλαγμα πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά τους.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Κύπρος τον έχουν χρησιμοποιήσει, αλλά η Ιταλία παραμένει βαθιά καχύποπτη, με πολλούς να τον θεωρούν εργαλείο για τις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες για να επιβάλουν λιτότητα στον Νότο.

Υπάρχουν επίσης φόβοι στην Ιταλία ότι αν χρησιμοποιήσει τον ΕΜΣ, θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το τεράστιο χρέος της.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Μελόνι δήλωσε ότι «θα υπογράψει με αίμα» ότι η Ιταλία δεν θα ενταχθεί στον ΕΜΣ.

Προεδρία της G7

Η στήριξη της αφρικανικής ανάπτυξης και η αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα είναι δύο βασικά θέματα για την Ιταλία κατά τη διάρκεια της μονοετούς προεδρίας της στην Ομάδα των Επτά, δήλωσε η Μελόνι στους δημοσιογράφους.

Η Μελόνι πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα διατηρήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει «αδιανόητες συνέπειες».

Η Ιταλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της G7, στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, στις αρχές Ιανουαρίου.

Θα φιλοξενήσει πολυάριθμες υπουργικές συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου κορυφής των ηγετών τον Ιούνιο. Ωστόσο, η ίδια η ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια ειδική σύνοδος πριν από τον Ιούνιο με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη.

«Ανησυχώ πάρα πολύ για τον αντίκτυπο (της Τεχνητής Νοημοσύνης) στην αγορά εργασίας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου για το τέλος του έτους, η οποία μεταφέρθηκε από τον περασμένο μήνα, όταν δεν ήταν καλά.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επανάσταση όπου η (ανθρώπινη) διάνοια κινδυνεύει να αντικατασταθεί».

Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η στήριξη της αφρικανικής ανάπτυξης θα αποτελέσει επίσης κεντρικό θέμα της G7, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και το βιοτικό επίπεδο για να αποτραπούν οι επίδοξοι μετανάστες από το να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στην Αφρική δεν είναι φιλανθρωπία. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Αφρική είναι να οικοδομήσουμε συνεργασία και σοβαρές στρατηγικές σχέσεις ως ίσοι και όχι ως αρπακτικά. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Αφρική είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να μην χρειάζεται να μεταναστεύσουμε…και αυτό γίνεται με επενδύσεις και στρατηγική».

Ο πόλεμος στην ημερήσια διάταξη

Μεταξύ άλλων θεμάτων που ενδέχεται να κυριαρχήσουν στην προεδρία της Ιταλίας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Η Μελόνι κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα.

«Πιστεύω… ότι είναι λάθος να λέμε ‘πρώτα ας καταστρέψουμε τη Χαμάς και μετά θα μιλήσουμε γι’ αυτό’», δήλωσε ο Μελόνι.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεγελάσουμε την Χαμάς, η οποία δεν ενδιαφέρεται για το παλαιστινιακό ζήτημα, είναι να εργαστούμε για μια διαρθρωτική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στις διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός συνέχισε τις δηλώσεις της υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Δύση θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει όπλα και υλική βοήθεια στο Κίεβο.

«Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί οποιοδήποτε είδος διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, οποιοδήποτε είδος διαπραγμάτευσης, είναι να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων στο πεδίο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τζόρτζια Μελόνι σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τον απολογισμό της χρονιάς

Η Τζόρτζια Μελόνι “άνδρας της χρονιάς” σύμφωνα με την εφημερίδα Libero

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ