Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Κλιματική αλλαγή: Η δεξαμενή που μπορεί να «δροσίσει» τον πλανήτη μας

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα καυτά θέματα που πρέπει αντιμετωπίσουμε και το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιβίωσή μας.

Της Τζένης Μάρκου


Ο Παναγιώτης Κατσαβριάς αναλύει στην «Μ» την ευρεσιτεχνία του και τονίζει πως η γενιά μας είναι η τελευταία που μπορεί να βγάλει τη Γη από την καταστροφική τροχιά στην οποία κινείται – Η υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης ποτάμιων υδάτων είναι μια ουσιαστική λύση


Οι παρεμβάσεις που έχει κάνει στη φύση το «ανθρώπινο χέρι» έχουν διαταράξει την ισορροπία της και μας το υπενθυμίζει με πολύ σκληρούς τρόπους χρόνο με τον χρόνο. Οι πλημμύρες, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη της συνέπειας των καιρικών συνθηκών με τις εποχές και ο πιο ζεστός Οκτώβριος που υπήρξε ποτέ είναι ένα σαφές μήνυμα πως κάτι πρέπει να αλλάξει.

Ο Παναγιώτης Κατσαβριάς θέλησε να βάλει ένα λιθαράκι προς την αντίστροφη κατεύθυνση ώστε με έξυπνους, ανώδυνους και κυρίως χρηστικούς τρόπους να επιτευχθεί η διατήρηση των υγρών πόρων που συνεχώς γίνονται λιγότεροι. Οι υψηλοί όγκοι βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα δεν επιτρέπουν στη γη να κρατήσει το νερό και τα ποτάμια μετατρέπονται σε χειμάρρους με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του νερού να καταλήγει στη θάλασσα.

Για την καινοτόμο λύση που προτείνει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί μάστιγα της εποχής μας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, μίλησε αποκλειστικά στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Παναγιώτης Κατσαβριάς.

Για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την ξηρασία ο κ. Κατσαβριάς προτείνει την κατασκευή υπόγειας δεξαμενής αποθήκευσης ποτάμιων υδάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε να μπορούν αξιοποιηθούν κατά τη θερινή περίοδο. Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία θα είναι προς όφελος όλων μας σε πρώτο χρόνο, αλλά και του πλανήτη μας σε βάθος χρόνου. Οι πρώτοι που θα έχουν κέρδος είναι οι παραγωγοί, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Η μέθοδος αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή των αγαθών που προέρχονται από τη φύση και στον οποίο υστερεί η χώρα μας, με αποτέλεσμα να καλύπτει τα κενά με εισαγωγές από το εξωτερικό.

Ο κ. Κατσαβριάς θεωρεί την ευρεσιτεχνία του αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, γιατί αφενός προστατεύει το περιβάλλον, αφετέρου αποτρέπει την ξηρασία στη γη, κάτι που έχει επίπτωση στις καιρικές συνθήκες. Με αυτήν, τα ποτάμια ύδατα θα αξιοποιούνται επαρκώς τη θερινή περίοδο, κάτι που θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών.

Η πρακτική που προτείνει είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα μας λόγω του κλίματος που επικρατεί. Οι βροχοπτώσεις είναι περιορισμένες κατά τη θερινή περίοδο και δεν καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης. Η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση από τις χώρες που πλήττονται από ξηρασία.

«Η οικονομική βιωσιμότητα και η ανάπτυξη μιας χώρας συνδέονται άρρηκτα με τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των υδάτινων πόρων, εφόσον το νερό είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Στη διεθνή διάσκεψη για το νερό στο Δουβλίνο το 1992, η αρχή 4 αναφέρει ότι το νερό θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως οικονομικό ζωτικό αγαθό», αναφέρει ο κ. Κατσαβριάς.

κλιματική

Οφέλη και πλεονεκτήματα

Το νερό συνιστά ζωτικό ανανεώσιμο φυσικό πόρο και η ορθή αξιοποίηση και εκμετάλλευσή του κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας. Ορισμένα από τα οφέλη που παρέχονται από την υπόγεια δεξαμενή, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κατσαβριά, είναι η σταθεροποίηση του κλίματος, η αναπλήρωση του νερού που εξατμίζεται και η καλλιέργεια του εδάφους. Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα, αυτά είναι τα εξής: εύκολη κατασκευή, χαμηλό κόστος και σημαντικό όφελος.

Η γη συνιστά έναν ζωντανό οργανισμό που προσφέρει οξυγόνο και απορροφά μέρος του διοξειδίου του άνθρακα. Η γη μάς προσφέρει πολύτιμα αγαθά και ρυθμίζει την ατμόσφαιρα. Η καλλιέργεια του εδάφους προστατεύει το έδαφος από εγκαύματα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την επιβίωση και την ευημερία της ανθρωπότητας. Η ξηρασία της γης αντίθετα οδηγεί σε κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα, που παρατηρούμε να επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς έχει πρωταρχική σημασία η αξιοποίηση όλων των μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της γης αλλά και να επιτευχθεί η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Η κατασκευή της δεξαμενής και η λειτουργία της

Η δημιουργία της δεξαμενής γίνεται με εκσκαφέα-φορτωτή που διαθέτει τσάπα και μπορεί να διαμορφώσει το έδαφος κοντά στους ποταμούς, σχεδόν δύο μέτρα από τις όχθες. Θα πρέπει να έχει άμμο στον πυθμένα και τα πλευρά της να είναι χτισμένα με τσιμεντόλιθους ώστε να εμποδίζουν τυχόν κατάρρευση των τοιχωμάτων της δεξαμενής. Η μεμβράνη KRITIFIL της εταιρείας Πλαστικών Κρήτης, η οποία δεν αλλοιώνεται καθόλου με το πέρασμα του χρόνου, θα υποδέχεται το νερό. Οι διαστάσεις της υπόγειας δεξαμενής και το κόστος αυτής καθορίζονται από τα κυβικά νερού που χρειάζεται ο κάθε ιδιοκτήτης. Τα απαιτούμενα υλικά είναι κοιλοδοκοί, λάμες, μονωτικό για οικοδομές και ανοξείδωτη σίτα.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του στάσιμου νερού είναι ο ήλιος. Το μονωτικό όμως καλύπτει πλήρως το νερό. Το πλεονέκτημα αυτής της ευρεσιτεχνίας είναι η εύκολη κατασκευή της, το χαμηλό κόστος της, η μεγαλειώδης ωφελιμότητά της και η άνετη πλήρωσή της με την άντληση νερού από τα ποτάμια κατά τη χειμερινή περίοδο.

Στην υπόγεια δεξαμενή δεν θα υπάρχουν εισροές, ούτε εκροές νερού. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η υπερθέρμανση αυτή δημιουργούν την ξηρά γη. Η ανομβρία και η ξηρασία καταστρέφουν τη μητέρα γη.

Πολλές φορές η απλή λύση είναι και η καλύτερη

Μάστιγα της εποχής μας αποτελούν οι αποψιλώσεις, οι πυρκαγιές, η κοπή δέντρων, που στερούν από τη γη την απαραίτητη εδαφοκάλυψη που είναι κομβική για την επιβίωση και την ευημερία της ανθρωπότητας και τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Με την εδαφοκάλυψη και τη δενδροφύτευση με πλατύφυλλα δέντρα, και όχι με κωνοφόρα, η γη θα πάψει να ξεραίνεται. Και έτσι θα σώσουμε τον πλανήτη μας και όλο τον κόσμο. Η υπόγεια δεξαμενή είναι, σύμφωνα με τον κ. Κατσαβριά, η αδίστακτη προσέγγιση της αλήθειας. «Είμαστε η πρώτη γενιά που νιώθει την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαβριά, «είναι κρίμα να αφήνουμε το νερό, αυτό το άκρως πολύτιμο αγαθό για την πανίδα, τη χλωρίδα και τον άνθρωπο, να πλουτίζει τις θάλασσες και να μη χρησιμοποιείται επωφελώς. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν χρειάζεται οι ποταμοί μας να πλουτίζουν τη θάλασσα. Αυτό το κάνουν οι πάγοι που δίνουν μεγάλες ποσότητες νερού στη θάλασσα και οι μεγάλοι ποταμοί της μητέρας γης.
Κάθε γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και χοιροτρόφος, κάτοχος κτήματος ένθεν και ένθεν του ποταμού, παραποτάμου, χειμάρρου, ακόμα και ρυακιού, να μπορεί να κατασκευάζει στις όχθες του υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης ποτάμιων υδάτων κατά τη χειμερινή περίοδο. Η ευλογημένη βροχή αντικαθίσταται από την τεχνητή βροχή των ευλογημένων ποτάμιων υδάτων.

Ο γεωργός θα μπορεί να παράγει δύο και τρεις καλλιέργειες, ο κτηνοτρόφος να σπέρνει στα χωράφια του τριφύλλι για τα ζώα του, ο μελισσοκόμος να δημιουργεί μελισσοκομικά πάρκα. Είναι αδιανόητο για μένα η ηλιόλουστη πατρίδα μας να εισάγει ντομάτες από το Βέλγιο, κρεμμύδια, σκόρδα και λαχανικά από την Αλβανία και τα Σκόπια, φασόλια γίγαντες από την Κίνα κ.λπ.».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

κλιματικής

– Κύριε Κατσαβριά, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το καυτό αυτό πρόβλημα του πλανήτη μας; Είναι στο πεδίο της επαγγελματική σας δραστηριότητας ή των σπουδών σας;
Είμαι απόστρατος αξιωματικός του στρατού. Η ευρεσιτεχνία δεν βρίσκεται στο πεδίο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, ούτε και των σπουδών μου. Απλώς είμαι ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν χωράει στην εκάστοτε πραγματικότητα.

– Πότε και πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα για την κατασκευή υπόγειας δεξαμενής αποθήκευσης ποτάμιων υδάτων;
Πριν από δύο χρόνια βρέθηκα στις όχθες ενός χειμάρρου και καθώς χαιρόμουν τη φύση μού γεννήθηκε η απορία γιατί αυτό το νερό πρέπει να πλουτίζει τη θάλασσα. Η σύλληψη της ιδέας έγινε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά.

– Η κατασκευή της υπόγειας δεξαμενής είναι εύκολη; Κατά την εκτίμησή σας έχει υψηλό κόστος;
Η κατασκευή της υπόγειας δεξαμενής είναι πολύ εύκολη, το δε κόστος αυτής πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα, μια υπόγεια δεξαμενή για 504 κυβικά νερό (διαστάσεις 7x6x12) κοστίζει μαζί με την περίφραξη από 8.000 έως 9.000 ευρώ.

– Πείτε μου μερικά από τα οφέλη της ευρεσιτεχνίας σας.
Η ευρεσιτεχνία αποτελεί τη μοναδική λύση εξομάλυνσης και ανάκαμψης της μητέρας γης. Η γη θα πάψει να υπερθερμαίνεται, διότι οι καλλιέργειες και οι δενδροφυτεύσεις θα την ντύσουν με πράσινο που θα την προστατεύει. Το χώμα θα είναι υγιές και το υγιές χώμα ενισχύει την ανθεκτικότητα της. Η υγιής μητέρα γη είναι η βάση της ύπαρξής μας και εμείς έχουμε ιερό καθήκον να την προστατεύουμε όπως θα προστατεύαμε τις βιολογικές μητέρες μας.

– Γιατί τη θεωρείτε μοναδική λύση;
Όλες οι άλλες λύσεις μολύνουν το περιβάλλον, είναι μακροχρόνιες και απαιτούν μεγάλο κόστος. Η ανάκαμψη της κλιματικής αλλαγής δεν επιτυγχάνεται με βαρυσήμαντες ανακοινώσεις και περιγραφές. Παρακολουθώ άρθρα από ειδήμονες και κανείς δεν εκφράζει κάτι χειροπιαστό και εφαρμόσιμο. Η μη κατάθεση τρόπων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι αποποίηση της ευθύνης. Ενίοτε η απλή λύση είναι και η καλύτερη.

– Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας;
Το επόμενο βήμα είναι η κατάσβεση των πυρκαγιών τη νύχτα, όταν κοπάζει ο άνεμος.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακοκαιρία: Οι θερμαινόμενοι χώροι στον Πειραιά για την προστασία των πολιτών

Πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – Ποιοι βρέθηκαν στο δείπνο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ