Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Πράσινο φως ΕΕ για στρατιωτική αποστολή προστασίας σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας την Τρίτη, για τη σύσταση ναυτικής στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα για προστασία σκαφών από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλείται ως πηγές Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Ο στόχος των 27 είναι όπως η αποστολή, η οποία όπως αναφέρεται θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ, να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια να σταλεί στην περιοχή. Το θέμα της ναυτικής δύναμης της ΕΕ αναμένεται πως θα απασχολήσει τους Υπουργούς Εξωτερικών στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, οι επιθέσεις των ανταρτών που ελέγχουν μέρος της Υεμένης και δηλώνουν πως γίνονται για στήριξη προς τους Παλαιστίνιους, έχουν αναγκάσει αρκετές ναυτιλιακές εταιρίες να αλλάξουν τις διαδρομές των εμπορικών πλοίων τους.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η οποία και πρότεινε την συγκρότηση της αποστολής, δεν θέλησε να σχολιάσει τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα η σύσταση από τις ΗΠΑ της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας η οποία θα περιπολεί την Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία συνδράμουν και κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ αναφέρουν διαφωνούν με τη συμμετοχή τους σε μια αποστολή υπό αμερικανική διοίκηση. Την περασμένη εβδομάδα Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία δεν συμμετείχαν στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη και δεν υπέγραψαν τη δήλωση που εξέδωσαν 10 χώρες για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις, και τις οποίες συνυπέγραψαν οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και η Δανία, επισημαίνει το Reuters.

Η αποστολή της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες, θα αποτελείται αρχικά από τρία σκάφη υπό την διοίκηση της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρώτες θα συνεισφέρουν στην αποστολή η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν ήδη σκάφη στην περιοχή, και Γερμανία η οποία σχεδιάζει την αποστολή φρεγάτας. Ήδη η γαλλική φραγάτα Languedoc επιχειρεί στην περιοχή σε συντονισμό με την αποστολή της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

Η αποστολή θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη θα μπορούν να συνεισφέρουν εκ περιτροπής, με τα μέσα που μπορούν να διαθέσουν. Ωστόσο, προσθέτει το Reuters βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, απομένει να οριστεί ποιοι θα είναι οι κανόνες εμπλοκής πέραν των περιπολιών, και πώς η αποστολή συμπληρώνει άλλες αποστολές της ΕΕ στα ανοικτά της Σομαλίας και στα Στενά του Ορμούζ.

Πάντως η φρεγάτα Languedoc έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυραύλους για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που θα ενέπιπτε στο πλαίσιο της υπό σχεδιασμό αποστολής της ΕΕ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters. Ωστόσο, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, πιο δύσκολο παραμένει το ερώτημα αν τα σκάφη που θα συμμετέχουν στην αποστολή θα έχουν εξουσιοδότηση να επιβιβαστούν σε πλοία ύποπτα για μεταφορά όπλων προς τους αντάρτες Χούθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Χτυπήθηκε φορτηγό πλοίο – Πληροφορίες ότι πρόκειται για ελληνόκτητο

ΟΗΕ: Το ΣΑ καλεί τους Χούθι να βάλουν «άμεσο τέλος» στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ