Το δάνειο για παροχή μερίσματος δεν συμφέρει τις επιχειρήσεις. Οι παρενέργειες της απόφασης του ΣτΕ, το κόστος και το αλαλούμ που έρχεται στους φορολογικούς ελέγχους!
Μεγάλο μπλέξιμο στις επιχειρήσεις αναμένεται να προκαλέσει απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2023, καθώς κρίνει ότι δάνειο για παροχή μερίσματος στους μετόχους δεν θεωρείται πως διατίθεται για το συμφέρον της ή κατά τις συνήθειες εμπορικές συναλλαγές. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι πλέον οι εταιρείες που λαμβάνουν δάνειο για να δώσουν μέρισμα δεν θα μπορούν να εγγράφουν στα έξοδα τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του δανείου.
Συνέπειες
Οι συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές καθώς σε τυχόν φορολογικό έλεγχο εταιρείες που έχουν λάβει δάνειο για να πληρώσουν το μέρισμα και έχουν κατατάξει τους τόκους στα έξοδα, θα βρεθούν υπόλογες και θα τους καταλογιστούν φορολογικές διαφορές. Πέραν τούτου, δεδομένου ότι οι τόκοι δεν θα εκπίπτουν, είναι προφανές ότι το κόστος εξυπηρέτησης τέτοιων δανείων θα είναι αυξημένο καθώς δεν θα απομειώνεται το καθαρό εισόδημα από τα έξοδα για τόκους.
Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία πληρώνει τόκους για ένα τέτοιο δάνειο 100.000 ευρώ τον χρόνο μέχρι σήμερα μπορούσε να μειώσει τα καθαρά κέρδη της κατά το ισόποσο και να καταβάλει λιγότερους φόρους 22.000 ευρώ. Πλέον θα πληρώνει και τα 100.000 ευρώ και τους φόρους των 22.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο 122.000 ευρώ, ενώ πριν η καθαρή δαπάνη λόγω έκπτωσης από το εισόδημα των τόκων ήταν 78.000 ευρώ. Έτσι, η επιβάρυνση είναι της τάξεως των 44.000 ευρώ, μέγεθος διόλου ευκαταφρόνητο.
Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθείτο ήταν οι τόκοι για δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα να εκπίπτουν από το εισόδημα στο σύνολό τους.
Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: «Δεν θεωρείται ότι δάνειο που έλαβε ανώνυμη εταιρεία διατίθεται προς το συμφέρον της ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές, σε περίπτωση κατά την οποία το δάνειο συνήφθη προς τον σκοπό διανομής μερίσματος στους μετόχους, δεδομένου ότι η ικανοποίηση της αξίωσης, μέσω της καταβολής του αντίστοιχου ποσού, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής και συναλλακτικής δραστηριότητας της ανώνυμης εταιρείας, αλλά στο πλαίσιο του εταιρικού δεσμού με τους μετόχους».
Τριβές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μείζον ζήτημα που θα ανακύψει κατά τους ελέγχους είναι πως χαρακτηρίζεται ένα δάνειο ότι κατευθύνθηκε για πληρωμή μερίσματος αν αυτό δεν αναγράφεται στη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την τράπεζα. Γιατί, για παράδειγμα, μια εταιρεία έχει ταμείο 1 εκατ. ευρώ και πρέπει να πληρώσει μέρισμα 800.000 ευρώ. Λαμβάνει δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και καταβάλει το μέρισμα. Το ερώτημα είναι αν τελικά μπορεί κάποιος να τεκμηριώσει ότι το δάνειο ελήφθη για μέρισμα, δεδομένου ότι η εταιρεία θα μπορούσε με τα κεφάλαια που είχε να πληρώσει το μέρισμα.
Γενικότερα, η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να προκαλέσει τριβές των επιχειρήσεων με τη φορολογική διοίκηση και διενέξεις που θα κρατήσουν χρόνια, καθώς η απόδειξη της χρήσης των δανειακών κεφαλαίων μιας εταιρείας αποτελεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση.