Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Πρόεδρος Ισραήλ: Δεν σκεφτόμαστε ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους αυτή τη στιγμή

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, δίπλα σε μια φωτογραφία του ενός έτους ομήρου Kfir Bibas, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ λέει ότι οι Ισραηλινοί δεν είναι σε θέση να σκεφτούν για μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Κανείς δεν έχει τα λογικά του και δεν είναι διατεθειμένος τώρα να σκεφτεί ποια θα είναι η σωστή λύση των ειρηνευτικών συμφωνιών. Ο καθένας θέλει να ξέρει ότι δεν θα δεχθεί επίθεση με τον ίδιο τρόπο από το βορρά, το νότο ή την ανατολή».

«Το Ισραήλ έχασε την εμπιστοσύνη στις ειρηνευτικές διαδικασίες επειδή βλέπει ότι η τρομοκρατία δοξάζεται από τους γείτονές μας», προσέθεσε ο Χέρτσογκ, ενώ τόνισε ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Ο κόσμος πρέπει να το αντιμετωπίσει ξεκάθαρα: Υπάρχει μια αυτοκρατορία του κακού που εκπορεύεται από το Ιράν», υπογράμμισε ο Χέρτσογκ, προσθέτοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες πρόκειται να «υπονομεύσουν κάθε ειρηνευτική διαδικασία και κάθε σταθερότητα στον κόσμο».

Επίσης, ανέφερε ότι η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς πρέπει να ξεριζωθεί για να «επιτρέψει ένα καλύτερο μέλλον για τους Παλαιστίνιους που είναι γείτονές μας». Και συνεχίζει λέγοντας ότι το Ισραήλ μάχεται επίσης για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο και ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι επόμενοι.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ ζήτησε, επίσης, να ενωθεί «ένας πολύ ισχυρός συνασπισμός» για να αντιμετωπίσει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, ενώ κατηγορεί τον κόσμο ότι «δεν δίνει δεκάρα» για τα θύματα της ισραηλινής τρομοκρατίας τα χρόνια πριν από την 7η Οκτωβρίου.

Η επόμενη μέρα στη Γάζα
Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα του πολέμου, ο Χέρτσογκ λέει ότι οραματίζεται έναν «συνασπισμό εθνών που είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας με τρόπο που να επιτρέπει την ασφάλεια των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και ένα διαφορετικό μέλλον για τη Γάζα».

Εξηγεί ότι ο συνασπισμός θα αποτελείται από «ισχυρές δυτικές δυνάμεις, ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις», σε διάλογο με τους κατοίκους της Γάζας και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τέλος, αποκάλυψε επίσης ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ πριν από δύο ημέρες, «για να συζητήσουν την άσχημη ιατρική κατάσταση των ομήρων, τον σαφή και παρόντα κίνδυνο για τους ομήρους μας».

«Προσευχόμαστε ότι όλα τα φάρμακα… θα φτάσουν σε αυτούς, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινός πρόεδρος: Είμαστε έτοιμοι για μια ακόμα συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Ισραήλ: Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ (Βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ