Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Η Ελλάδα στη λίστα των πιο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο

Ο κατάλογος με τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου που κυκλοφόρησε πρόσφατα, δείχνει ότι το διεθνές χάσμα κινητικότητας είναι «μεγαλύτερο από ποτέ», σύμφωνα με την Henley & Partners, την εταιρεία που τη συνέθεσε, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Τα διαβατήρια από τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας –κυρίως πλούσιες χώρες της Ευρώπης– έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 190 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ οι χώρες που βρίσκονται στο κάτω μέρος –κυρίως χώρες χαμηλού εισοδήματος στον Παγκόσμιο Νότο– έχουν πρόσβαση σε μόλις 28, σύμφωνα με στην κατάταξη.

Το ελληνικό διαβατήριο, με πρόσβαση σε 190 χώρες χωρίς βίζα, βρίσκεται στην πέμπτη θέση της κατάταξης με τα ισχυρότερα διαβατήρια. Η λίστα, που βασίζεται σε δεδομένα από τη Διεθνή Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών, υπογραμμίζει τις πραγματικότητες των προνομίων των διαβατηρίων – για κάποιους, το διαβατήριο είναι το κλειδί που ανοίγει τον πλανήτη, ενώ για άλλους συνιστά λουκέτο.

Ομαλό ταξίδι χωρίς βίζα σημαίνει ουσιαστικά ευρωπαϊκό διαβατήριο, ή μια από τις λίγες ασιατικές χώρες υψηλού εισοδήματος, σύμφωνα με την κατάταξη. Τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. –Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία– πέρασαν στην κορυφή της φετινής λίστας, φθάνοντας την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη – τις οικονομικές δυνάμεις που κυριαρχούν στην παγκόσμια κατάταξη διαβατηρίων την τελευταία πενταετία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ήταν στην κορυφή της λίστας πριν από μια δεκαετία, παρέμειναν στην έβδομη θέση, ισοβαθμώντας με τον Καναδά και την Ουγγαρία. Ο Τρέβορ Γουίλιαμς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds Bank, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η γενική αφήγηση που συνδέει τις μεγαλύτερες οικονομικές επιδόσεις με την πρόσβαση χωρίς βίζα, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά δυναμικά» μέσω της τελευταίας έκθεσης.

Ο εφετινός κατάλογος των ισχυρότερων διαβατηρίων παγκοσμίως, έχει ως εξής: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη: Είσοδος χωρίς βίζα σε 194 προορισμούς. Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία: Είσοδος χωρίς βίζα σε 193 προορισμούς. Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία: Είσοδος χωρίς βίζα σε 192 προορισμούς. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο: Είσοδος χωρίς βίζα σε 191 προορισμούς. Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία: Είσοδος χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν μειωθεί παγκοσμίως, με τον μέσο αριθμό προορισμών που μπορούν να επισκέπτονται οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα σχεδόν να διπλασιάζεται από το 2006, σύμφωνα με την Henley & Partners, η οποία συμβουλεύει τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο σχετικά με τη διαμονή και την υπηκοότητα βάσει επένδυσης. Αλλά όλες οι χώρες δεν έχουν ωφεληθεί από αυτή την αυξημένη πρόσβαση, και η ανισότητα των διαβατηρίων μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων χωρών έχει διευρυνθεί.

Στην εφετινή λίστα, τέσσερις από τις πέντε χώρες που βρίσκονται στον πάτο της, συγκαταλέγονται επίσης στις 10 περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την τρομοκρατία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας – και όλες έχουν πρόσφατο ιστορικό ένοπλων συγκρούσεων.

Οι ολλανδοί καθηγητές Χενκ βαν Χόουτουμ και Ανελίς βαν Ούντεν, παρομοιάζουν τις βίζες με «χάρτινες φυλακές» σε ένα έγγραφο του 2021, γράφοντας ότι «οι εύπορες χώρες αποκλείουν εκείνους που θεωρούνται επικίνδυνοι για την οικονομία ή την ασφάλεια, ιδίως τους φτωχούς του κόσμου».

Τέτοιες πολιτικές επιτρέπουν σε μια «διεθνή αριστοκρατία που καθορίζεται κυρίως από τη γέννηση» να εγκλωβίσει «μια διεθνώς κατώτερη τάξη μακριά της».

Η λίστα των χωρών με τα πιο αδύναμα διαβατήρια στον κόσμο έχει ως εξής: Αφγανιστάν: Είσοδος χωρίς βίζα σε 28 προορισμούς. Συρία: Είσοδος χωρίς βίζα σε 29 προορισμούς. Ιράκ: Είσοδος χωρίς βίζα σε 31 προορισμούς. Πακιστάν: Είσοδος χωρίς βίζα σε 34 προορισμούς. Υεμένη: Είσοδος χωρίς βίζα σε 35 προορισμούς.

Οι αλλαγές στην κινητικότητα των διαβατηρίων πραγματοποιούνται όταν οι χώρες προσθέτουν, ή αφαιρούν τις απαιτήσεις βίζας για ταξιδιώτες άλλης εθνικότητας. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα σε 13 νέες χώρες από πέρυσι, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει απαιτήσεις βίζας στους κατοίκους της Ονδούρας, ως απάντηση στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου στα σύνορά του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δει τη μεγαλύτερη αλλαγή ισχύος των διαβατηρίων τους την τελευταία δεκαετία, μεταπηδώντας από την 55η στην 11η θέση της λίστας, έχοντας προσθέσει 106 νέους προορισμούς χωρίς βίζα, σύμφωνα με την Henley & Partners. Η Κίνα και η Ουκρανία σημείωσαν επίσης σημαντικές προσθήκες, καθώς και οι δύο απέκτησαν 21 προορισμούς για είσοδο χωρίς βίζα τα τελευταία 10 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς βίζα στην Κίνα οι πολίτες πέντε χωρών της ΕΕ

Τα κράτη της ΕΕ δεν θα αναγνωρίζουν ρωσικά διαβατήρια που εκδόθηκαν σε κατεχόμενα εδάφη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ