Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ προτείνει στη Χαμάς δίμηνη κατάπαυση του πυρός

Πρόταση φέρεται να παρουσίασε το Ισραήλ στους τρομοκράτες της Χαμάς – μέσω διαμεσολαβητών από το Κατάρ και την Αίγυπτο – η οποία περιλαμβάνει μια δίμηνη παύση των συγκρούσεων, ως μέρος μιας συμφωνίας πολλών φάσεων, ανέφερε τη Δευτέρα το Axios.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, πρόσθεσε το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται δύο ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Axios αναφέρει, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πριν από δέκα ημέρες τις παραμέτρους μιας νέας πρότασης για μια συμφωνία που θα αφορά τους ομήρους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν απάντηση από τη Χαμάς, αλλά τόνισαν ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη δυνατότητα να σημειωθεί πρόοδος τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την πρόταση, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων αλλά και την επιστροφή των σορών των νεκρών ομήρων, σε μια διαδικασία που θα διεξαχθεί σε διαφορετικές φάσεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13 μεταδίδει ότι το σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων σε τρία στάδια: το πρώτο αφορά γυναίκες και ηλικιωμένους, το δεύτερο νέους και το τρίτο προβλέπει την απελευθέρωση στρατιωτών μαζί με την παράδοση των σορών των ομήρων που βρήκαν τον θάνατο.

Σε κάθε στάδιο θα απελευθερώνονται Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, αναλόγως του αριθμού των ομήρων που θα αφήνονται ελεύθεροι από τη Χαμάς. Επιπλέον, το Ισραήλ φέρεται διατεθειμένο να επανεξετάσει την παρουσία των δυνάμεών του στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραήλ: Εντείνονται οι επιθέσεις κατά της Χαμάς-Συντρίμμια μεγάλο μέρος της Γάζας

Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων της Χαμάς εισέβαλαν στο ισραηλινό κοινοβούλιο – «Απελευθερώστε τους τώρα!»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ