Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Απόδημοι στις Βρυξέλλες: Η θέση της Ελλάδας

Με σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων των Βρυξελλών να έχουν ξένη υπηκοότητα, 0 αριθμός των μη Βέλγων Ευρωπαίων πολιτών στην περιφέρεια των Βρυξελλών δεν ήταν ποτέ υψηλότερος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Mini-Bru» του Ινστιτούτου Στατιστικής και Ανάλυσης των Βρυξελλών (BISA). Το 2023, οι Βρυξέλλες μετρούσαν 287.590 άτομα ξένης υπηκοότητας (ευρωπαϊκής, ωστόσο) ή με άλλα λόγια, το 23,2% του πληθυσμού τους.

Με 69.984 υπηκόους της να ζουν στις Βρυξέλλες, η Γαλλία είναι η χώρα που εκπροσωπείται περισσότερο στη βελγική πρωτεύουσα. Ίσως εκπλήσσει, αλλά η Ρουμανία, με 46.572 υπηκόους, βρίσκεται στη δεύτερη θέση και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο, σχεδόν τριπλασιάζοντας τα στατιστικά της σε σύγκριση με αυτά του 2010. Η Ιταλία συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με 35.929 υπηκόους.

Στον αντίποδα, η Μάλτα, η Κύπρος και η Εσθονία είναι τα λιγότερο εκπροσωπούμενα κράτη μέλη, το καθένα με λιγότερους από 1.000 πολίτες να ζουν στην περιφέρεια της Πρωτεύουσας των Βρυξελλών. Ειδικότερα, το μικρό νησιωτικό κράτος της Μάλτας αριθμεί μόλις 351 πολίτες του στις Βρυξέλλες, ενώ η Κύπρος λίγο περισσότερους (420) και η Εσθονία 623.

Η θέση της Ελλάδας

H αίσθηση που επικρατεί γενικώς, πως οι Έλληνες των Βρυξελλών είναι πολυάριθμοι, δεν είναι εντελώς αβάσιμη. Η έρευνα, ωστόσο, μετρά μόνο εκείνους που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα, κι ως εκ τούτου με βάση αυτό ο αριθμός των Ελλήνων αποδήμων στη βελγική πρωτεύουσα ανέρχεται στους 9.941, φέρνοντας έτσι την Ελλάδα στην 9η ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα, το 1989 ο αριθμός των Ελλήνων στις Βρυξέλλες ήταν 10.681.

Ενδιαφέρον δε παρουσιάζουν και τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία: το 52% των Ελλήνων αποδήμων είναι γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας και των δύο φύλων είναι τα 44 έτη, με τη συντριπτική πλειοψηφία (73%) να εμπίπτει στο ηλικιακό φάσμα 18-64.

Μεταξύ όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στις Βρυξέλλες, οι Ρουμάνοι είναι οι νεότεροι (32 ετών κατά μέσο όρο), ενώ οι Λουξεμβουργιανοί είναι οι γηραιότεροι (45 ετών κατά μέσο όρο). Με σχεδόν 7 γυναίκες για κάθε 10 άνδρες, η Εσθονία έχει τις περισσότερες γυναίκες στις Βρυξέλλες, ενώ μόνο το 44% των Ρουμάνων που ζουν στις Βρυξέλλες είναι γυναίκες. Συνολικά, ωστόσο, οι γυναίκες κερδίζουν στο νήμα, αφού το 51% των αποδήμων είναι γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεραμέως: Η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια

Το “φάουλ” της Κεραμέως που τίναξε στον αέρα την συναίνεση για την επιστολική ψήφο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ