Διαμάχη για ποσό που δάνεισε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον φίλο του επιχειρηματία – Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές
Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι η επιμονή του να διεκδικεί ό,τι θεωρεί ότι του ανήκει, παρά τις όποιες δυσκολίες. Η ιστορία που θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη τους επόμενους μήνες έχει πρωταγωνιστές τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και έναν πρώην φίλο του και νυν αντίδικο επιχειρηματία.
Ο κ. Κουρουμπλής, όπως αποκαλύπτεται από την αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2023, είχε δανείσει το 2009, πριν εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 με το ΠΑΣΟΚ, το ποσό των 47.800 ευρώ στον κ. Σωτήρη Αλεπού, επιχειρηματία στον χώρο του real estate, της εστίασης και των εκδηλώσεων, ο οποίος λειτουργεί τον πολυχώρο εκδηλώσεων «Βαρυμπόμπη Club».
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει στην αγωγή του: «Με τον εναγόμενο μας συνέδεε μέχρι πρότινος στενή φιλική σχέση πολλών ετών. Τον Ιανουάριο του 2009, λοιπόν, με προσέγγισε και αφού μου εξέθεσε ότι βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική στενότητα την περίοδο εκείνη και είχε άμεση ανάγκη ρευστότητας, μου ζήτησε να τον βοηθήσω δανείζοντάς του κάποιο χρηματικό ποσό. Χάριν της φιλίας μας και δείχνοντάς του πλήρη εμπιστοσύνη, αποφάσισα να του σταθώ στην κρίσιμη αυτή τη στιγμή της ζωής του και να του δανείσω τα χρήματα που χρειαζόταν, ήτοι 47.800 ευρώ». Ο επιχειρηματίας από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν ένα διαμέρισμα στην Ελευσίνα και το ποσό δεν είναι αυτό το οποίο διεκδικεί ο κ. Κουρουμπλής.
Τα χρήματα αυτά, όπως λέει ο κ. Κουρουμπλής, θα τα έπαιρνε πίσω με έναν μικρό τόκο. Όρο που του πρότεινε ο ίδιος ο κ. Αλεπούς. «Ο ίδιος μάλιστα μου πρότεινε, αν θέλω, να υπογράψουμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και να με διασφαλίσει με συναλλαγματικές. Μου υποσχέθηκε δε, ως απόδειξη της ευγνωμοσύνης του για την υποστήριξή μου, να μου επιστρέψει 50.000 ευρώ αντί 47.800 ευρώ, δηλαδή να μου αποδώσει έναν μικρό τόκο (κατά πολύ μικρότερο του νομίμου), πράγμα που αποδέχτηκα. Ο χρόνος εξόφλησης του δανείου, κατά τα συμφωνηθέντα, ήταν έπειτα από 3 χρόνια και 2 μήνες, δηλαδή την 30ή Μαρτίου 2012».
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, στις 30 Ιανουαρίου 2009 υπέγραψε το ιδιωτικό συμφωνητικό δανείου με τον επιχειρηματία, στο οποίο συμφώνησαν ότι «λόγω της πολυετούς φιλικής μας σχέσης και κατόπιν παράκλησης του εναγόμενου του δάνεισα το ποσό των 47.800 ευρώ, το οποίο μετέφερα αυθημερόν από τον τραπεζικό λογαριασμό σε λογαριασμό του εναγόμενου στην ίδια τράπεζα. Ομοίως αυθημερόν προς κάλυψη του ανωτέρω ποσού εξέδωσα συναλλαγματική εις διαταγήν μου, πληρωτέα σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ποσού 50.000 ευρώ με ημερομηνία λήξεως την 30ή Μαρτίου 2012, την οποία αποδέχτηκε αυθημερόν ο εναγόμενος».
Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο επιχειρηματίας θα προχωρούσε σε εξόφληση του δανείου είτε δίνοντας απευθείας χέρι με χέρι τα χρήματα στον κ. Κουρουμπλή είτε θα τα κατέθετε σε τραπεζικό λογαριασμό του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και θα έπαιρνε τη συναλλαγματική. «Σε περίπτωση μη επιστροφής του ανωτέρω ποσού κατά τη δήλη ως άνω ημέρα θα είχα το δικαίωμα να εξαργυρώσω την εν λόγω συναλλαγματική στην Εθνική Τράπεζα», αναφέρει στην αγωγή του ο κ. Κουρουμπλής.
Το 2010, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουρουμπλής ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, ενώ το 2011 αποστασιοποιήθηκε καταψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, και αργότερα προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 30 Μαρτίου του 2012, δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όπου εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών και ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, έληξε η προθεσμία καταβολής του δανείου και ο επιχειρηματίας, όπως αναφέρει στην αγωγή του ο κ. Κουρουμπλής, «ουδόλως κατέβαλε είτε σε εμένα προσωπικά είτε διά μέσω του τραπεζικού συστήματος σε δικό μου λογαριασμό το ανωτέρω ποσό των 50.000 ευρώ ως όφειλε, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί το δάνειο απαιτητό και ληξιπρόθεσμο δεδομένου ότι μεταξύ ημών των μερών είχε συμφωνηθεί δυνάμει του από 30 Ιανουαρίου 2009 ιδιωτικού συμφωνητικού δανείου και ως δείκνυται εκ της ως άνω περιγραφόμενης συναλλαγματικής, δήλη ημέρα κατά την οποία όφειλε ο εναγόμενος να επιστρέψει το ποσό του δανείου, κεφάλαιο συν τόκους. Εκείνη δε την ημέρα, όπως προκύπτει και από το σώμα αυτής, δεν εξαργύρωσα την ανωτέρω συναλλαγματική και ως εκ τούτου το δάνειο δεν μου επιστράφηκε με κανέναν τρόπο».
Μέσα στις άλλες υποχρεώσεις του και κυρίως στον αγώνα του να εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουρουμπλής άρχισε να πιέζει τον επιχειρηματία να του επιστρέψει τα δανεικά και τηλεφωνικά αλλά και διά ζώσης. «Άρχισα άμεσα να οχλώ τον εναγόμενο ζητώντας την εξόφληση του δανείου με ιδιαίτερη διακριτικότητα, τόσο τηλεφωνικά όσο και προφορικά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας. Εκείνος από πλευράς του πάντα πρόβαλλε διάφορες δικαιολογίες και υποσχόταν ότι “θα τα βρούμε” και θα αποπληρώσει το συντομότερο δυνατό το δάνειο. Ωστόσο ο καιρός περνούσε και δεν έβλεπα καν μια κίνηση καλής θέλησης, έστω μια καταβολή έναντι του οφειλόμενου ποσού».
Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών. Στην καταμέτρηση διαπιστώθηκε διαφορά έξι ψήφων με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος πήρε την έδρα. Μετά όμως από ανακαταμέτρηση των ψήφων και απόφαση του Εκλογοδικείου, ορκίστηκε βουλευτής στις 11 Ιανουαρίου 2021. Και ενώ ήταν εν ενεργεία βουλευτής, καλεί τον επιχειρηματία να λύσουν την οικονομική διαφορά. «Κάποια στιγμή μάλιστα, το έτος 2021, του ζήτησα να συναντηθούμε στο γραφείο μου παρουσία της πληρεξούσιας δικηγόρου μου προκειμένου να συζητήσουμε το ζήτημα της εξόφλησης του δανείου. Η τακτική του ήταν και πάλι η ίδια, αόριστες υποσχέσεις. Εκτοτε συνέχισα να τον οχλώ είτε ο ίδιος είτε μέσω της δικηγόρου μου και εξακολουθούσα να αντιμετωπίζω την ίδια περιπαικτική συμπεριφορά. Απογοητευμένος για τη στάση του φίλου μου, άφησα τη δικηγόρο μου να συνεχίσει να τον οχλεί διότι το να μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία εξακολουθητικά ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για εμένα. Σε όλες τις οχλήσεις και τις προσπάθειες της πληρεξούσιας δικηγόρου μου να επιλυθεί εξωδικαστικά η ως άνω διαφορά που εκπορεύεται από την από 30 Ιανουαρίου 2009 μεταξύ μας σύμβαση ο εναγόμενος αρχικά χρησιμοποιούσε δικαιολογίες όπως δήθεν πρόβλημα υγείας και τελικά κατέληξε να μην απαντά στις κλήσεις της, αποκόπτοντας κάθε δίαυλο επικοινωνίας. Επειτα από αμέτρητες οχλήσεις το δάνειο παραμένει έως και σήμερα ανεξόφλητο στο σύνολό του».