Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Αποκάλυψη: Οι αστυνομικοί – νταβατζήδες της Σαλαμίνας

Στην ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας παραπέμπουν όσα συνέβαιναν τα τελευταία, τουλάχιστον, δύο χρόνια στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού. «Πρωταγωνιστές» δεν ήταν οι Πέρσες και οι Έλληνες όπως το 480 π.Χ., αλλά αστυνομικοί του τοπικού τμήματος που έδιναν «μάχη» ποιος θα πρωτοπάρει χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργολάβους οικοδομών.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Έδιναν εγγυήσεις για έλλειψη ελέγχων και έπαιρναν χρήματα με το μήνα από καταστήματα και εργολάβους οικοδομών – Αποκαλυπτικοί διάλογοι για τη δράση των δύο που συνελήφθησαν και των υπολοίπων που αναμένεται άμεσα να βρεθούν στον ανακριτή


Οι δύο συλλήψεις που έγιναν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», λένε κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τα όσα συμβαίνουν στο νησί. Την ίδια στιγμή, όπως ξεκαθαρίζουν από το κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας, «είναι άδικο και ισοπεδωτικό να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Η πλειονότητα των συναδέλφων κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά οι δύο που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη μπορεί σύντομα να αποκτήσουν παρέα».

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ο 38χρονος αστυφύλακας και ο 43χρονος υπαρχιφύλακας οδηγήθηκαν στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου πέρασαν τη διαδικασία της απολογίας στον ανακριτή. Αργά το απόγευμα πήραν και οι δύο τον δρόμο για τη φυλακή, καθώς προφυλακίστηκαν. Στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και νομικοί έλεγαν ότι «η προφυλάκιση ενός εκ των δύο αστυνομικών ήταν αναμενόμενη λόγω και της στάσης που είχε κρατήσει στην προανάκριση και των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στην κατοχή του. Όσον αφορά τον δεύτερο, υπήρξε το στοιχείο της έκπληξης, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ειπώθηκε ενώπιον του ανακριτή. Δεν αποκλείουμε να ακολουθήσουν… εκπλήξεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», στις Αρχές έχουν φτάσει αναφορές που κάνουν λόγο και για άλλους επίορκους αστυνομικούς οι οποίοι εκβιάζουν επιχειρηματίες του νησιού, τους πουλάνε εκδούλευση λέγοντας ότι «δήθεν τους γλίτωσαν από άλλους», και όλα αυτά με το αζημίωτο. Όσον αφορά τις οικοδομές, η «φάμπρικα» δεν σταμάτησε καθώς σε ένα εγχείρημα όπως είναι το χτίσιμο ενός σπιτιού που ούτως ή άλλως τα χρήματα που δαπανώνται είναι πολλά, οι επιτήδειοι το γνωρίζουν και φροντίζουν να το εκμεταλλευτούν.

Έτσι ξεκίνησαν την παράνομη δράση τους και οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, αλλά κάποια στιγμή «τα χάλασαν» στη μοιρασιά ακολουθώντας ξεχωριστούς δρόμους. Μιλώντας στα στελέχη των «Αδιάφθορων» ο ένας από τους δύο, ο 43χρονος υπαρχιφύλακας, αποδέχτηκε τις καταγγελίες σε βάρος του και φέρεται να περιέγραψε πώς εξελίχθηκε η παράνομη δραστηριότητα που είχε με τον συνάδελφό του.

Οι ταρίφες

«Πριν από ένα περίπου χρόνο μαζί με τον 38χρονο αστυφύλακα παίρναμε από 100 έως 2.000 ευρώ από ιδιοκτήτες καταστημάτων και οικοδόμους προκειμένου να μη βεβαιώνουμε παραβάσεις και να μην τους συλλαμβάνουμε για αυτόφωρα αδικήματα. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2023 οι σχέσεις μας χάλασαν λόγω της ‘‘μοιρασιάς’’ και έτσι δεν συνεχίσαμε μαζί». Ο συγκεκριμένος αστυνομικός στη συνέχεια «έριξε το βάρος» στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, σε μια περίπτωση φέρεται να πήρε από εργολάβο 300 ευρώ για οικοδομικές εργασίες σε διώροφο κτίσμα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση κατηγορείται ότι πήρε από ιδιοκτήτρια κτίσματος 500 ευρώ προκειμένου «να κάνει τα στραβά μάτια» σε οικοδομικές εργασίες που γίνονταν.

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στην «Μ» ότι υπήρξε και περίπτωση που πήρε χρήματα ακόμα και από εργολάβο που έχτιζε νόμιμη οικοδομή! Όταν ένας από τους εργαζομένους αντέδρασε, ο αστυνομικός φέρεται να του είπε ότι «σε μια οικοδομή που δούλευες πέρυσι και ήταν παράνομη, δεν σου είχα πάρει χρήματα». Τελικά, κατόπιν έντονης συζήτησης… πείστηκε να επιστρέψει τα χρήματα που είχε πάρει από το χτίσιμο του νόμιμου κτίσματος.

Τα χρήματα

Όσον αφορά τον 38χρονο αστυφύλακα, στην κατοχή του βρέθηκαν 32.240 ευρώ, για τα οποία έδωσε διάφορες εξηγήσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν πιστευτές. «Στην αρχή μας είπε ότι ήταν δώρα για τον γάμο που είχε κάνει πριν από περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια από τη βάφτιση του παιδιού του», λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση. Ο αστυφύλακας ενημέρωνε με διάφορους τρόπους τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων «για επικείμενους ελέγχους από την υπηρεσία του ή άλλες αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες».

Είναι χαρακτηριστικός ένας από τους διάλογους που φέρεται να έχει ο ένας από τους δύο αστυνομικούς με έναν καταστηματάρχη, ενώ προσπαθεί να τον προειδοποιήσει ότι επίκειται έλεγχος από φορολογικές αρχές:
– Αστυφύλακας: Ε, είμαι ο Η. από την Αστυνομία, μ’ ακούς;
– Καταστηματάρχης: Ναι, ναι, ναι.
– Αστυφύλακας: Ε, έχε υπόψη σου λίγο σήμερα.
– Καταστηματάρχης: Ναι.
– Αστυφύλακας: Ντάξει;
– Καταστηματάρχης: Ναι, έχουμε τίποτα;
– Αστυφύλακας: Ναι, ναι, ναι. Ε, απλά πολύ εμπιστευτικά μη βγει παραέξω.
– Καταστηματάρχης: Εντάξει, εντάξει.
– Αστυφύλακας: Εντάξει αυτό, σ’ το λέω. Τώρα πάω να τους πάρω.
– Αστυφύλακας: Ε, απλά έχε λίγο υπόψη σου, κόφ’ τα όλα σήμερα.

Με έναν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στο νησί φαίνεται ότι είχε πιο «στενή» επαφή. Οι αστυνομικοί πείστηκαν όταν βρήκαν στοιχεία που επιβεβαίωναν την παράνομη δράση του. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι τον εκβίαζε παίρνοντάς του το 2021 200 ευρώ την εβδομάδα, ενώ την Πρωτοχρονιά του 2023 φέρεται χαρακτηριστικά να είπε «δυσκόλεψαν τα πράγματα» και ζήτησε να παίρνει 150 ευρώ.

Από τις έρευνες που έκαναν οι «Αδιάφθοροι» βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εκτός από τα χρήματα, 4 κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα ελεγχθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τυχόν συνομιλίες και μηνύματα, 2 δίκαννα και 1 μονόκαννο κυνηγετικά όπλα, πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, κυνηγετικό μαχαίρι και ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ παράλληλα οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

αστυνομικοί

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιά: Ξεκόλλησε μπαλκόνι από διαμέρισμα και έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο

Αττική: Άρση του υποχρεωτικού εφοδιασμού των αυτοκινήτων με αλυσίδες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ