Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Φονικό χτύπημα σε κτίριο της UNRWA – «Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου»

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε «ζώνη θανάτου», λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφού οι συνθήκες στη Λωρίδα είναι απάνθρωπες.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιεί για την τραγική κατάσταση στο πολιορκημένο για 30 ημέρες νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν «εξοργισμένοι» για την ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο τους στην αλ-Μαουάσι όπου σκοτώθηκαν μέλη οικογενειών του προσωπικού τους.

Ένοπλη επίθεση έγινε στον ισραηλινό οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζονται οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στο τραπέζι του υπουργικού το σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας το σχέδιό του για τη διαχείριση της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ωστόσο, όπως γράφουν ισραηλινά μέσα, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια συλλογή αρχών που έχει ανακοινώσει από την αρχή του πολέμου, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται επίσημα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ομως, καθώς ούτε οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως υπάρχουν πιθανότητες για πλήρη νίκη στη Γάζα, οι επιτελείς του ισραηλινού πρωθυπουργού θα προσπαθήσουν είτε να διαπραγματευτούν σκληρά, είτε να προσπαθήσουν να βρουν άλλου τύπου «νίκες» (περισσότερα εδώ).

Τουλάχιστον 40 οι νεκροί στη νέα σφαγή του Ισραήλ
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν συνοικία της πόλης, ισοπεδώνοντας αρκετά σπίτια.

«Θεωρούμε την αμερικανική διοίκηση και τη διεθνή κοινότητα, πέραν του Ισραήλ, πλήρως υπεύθυνες γι’ αυτά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα, και καλούμε τον ελεύθερο κόσμο να βάλει αμέσως τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο εξόντωσης που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον αμάχων», ανακοίνωσε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, προσθέτοντας ότι πάλι τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες.

Ο Ισραηλινός αναλυτής Γιόσι Μέλμαν για την υποχώρηση της Χεζμπολάχ και τις δυνατότητές της

Ο Μέλμαν σημείωσε ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν πολύ σκληρές επιχειρήσεις στο Λίβανο, μέσω αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό και πυραύλους, καθώς και δολοφονίες. Όλα αυτά, όπως υποστήριξε, οδήγησαν στην καταστροφή μεγάλου αριθμού βάσεων και αποθηκών πυραύλων της Χεζμπολάχ και στη δολοφονία περίπου 200 μαχητών της.

Ωστόσο, ο Μέλμαν τονίζει ότι η «πικρή αλήθεια» είναι ότι η ζημιά για τη Χεζμπολάχ δεν είναι εκτεταμένη, προσθέτοντας ότι οι μαχητές της υποχώρησαν περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα ως αποτέλεσμα μιας συνειδητής απόφασης της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και όχι ως αποτέλεσμα ισραηλινών πιέσεων, προκειμένου να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες, καθώς «η Χεζμπολάχ είναι επίσης ευαίσθητη για τις ανθρώπινες απώλειες». Ο Μέλμαν πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ «πήρε μαθήματα από τον πόλεμο στη Γάζα και δίνει μια μάχη στην οποία υπολογίζει κάθε της βήμα για να μην διακινδυνεύσει την επίλεκτη δύναμη Radwan και να τη διαφυλάξει σε περίπτωση που οι αψιμαχίες στα σύνορα μετατραπούν σε κανονικό πόλεμο».

Η Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή (Mutually Assured Destruction-MAD), εξήγησε, είναι ένα στρατηγικό δόγμα που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΣΣΔ και βασίζεται στη δημιουργία μιας αποτροπής και μιας ισορροπίας ισχύος που αποτρέπει το ξέσπασμα ενός πλήρους πυρηνικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Πρακτικά, το δόγμα MAD προτείνει ότι αν μια χώρα πραγματοποιήσει πυρηνικό πλήγμα σε μια άλλη, το μέρος που δέχθηκε την πρώτη επίθεση θα έχει αρκετά πυρηνικά όπλα στο οπλοστάσιό του για να ανταποδώσει στον επιτιθέμενο και έτσι θα επιφέρει αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή.

Η κατάσταση στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο μετά την Επιχείρηση al-Aqsa Flood της 7ης Οκτωβρίου είναι μια περιφερειακή, συμβατική εκδοχή του δόγματος MAD, υποστήριξε ο Μέλμαν, αν και σημείωσε ότι θα ήταν πολύ θανατηφόρα, επειδή τόσο το Ισραήλ όσο και η Ισλαμική Αντίσταση διαθέτουν οπλικά συστήματα ικανά να προκαλέσουν ύψιστη καταστροφή στις ισραηλινές πόλεις και στις στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, ενώ παράλληλα θα αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Μάθιου Μίλερ- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρέπει να μας παρουσιάσει αποδείξεις ο ΟΗΕ για τις δολοφονίες και τους βιασμούς – Οργή στα αραβικά ΜΜΕ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς κατά Παλαιστίνιων γυναικών από τις ισραηλινές δυνάμεις στις φυλακές, αλλά δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τις «επιβεβαιώσουν ανεξάρτητα».

«Έχω δει τους ισχυρισμούς. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ανεξάρτητα τις αναφορές», δήλωσε ο Μίλερ και πρόσθεσε: «Θα πω ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι άμαχοι και τα άτομα που κρατούνται πρέπει να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Προτρέπουμε έντονα το Ισραήλ να διερευνήσει διεξοδικά και με διαφάνεια τους αξιόπιστους ισχυρισμούς και να διασφαλίσει οποιαδήποτε λογοδοσία για τις καταχρήσεις και τις παραβιάσεις, και αυτή θα συνεχίσει να είναι η θέση μας», συνέχισε.

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα αραβικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία καυτηρίασαν την στάση του εκπροσώπου, αναφέροντας πως οι ισχυρισμοί του Ισραήλ γίνονται αποδεκτοί χωρίς ερωτήσεις, αναφέροντας τις περιπτώσεις του UNRWA, των «μωρών στο φούρνο» και των βιασμών στα κιμπούτς, περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία από πλευράς Ισραήλ, αλλά έγιναν αποδεκτές από τις ΗΠΑ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Τον Ναβάλνι θέλουν να τον θάψουν «μυστικά», λέει η μητέρα του κατηγορώντας τους ανακριτές ότι την εκβιάζουν

Αλεξέι Ναβάλνι: Σοκάρει ο τρόπος με τον οποίο πέθανε σύμφωνα με ακτιβιστή

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ