Τη θέση του Σολτς να πει ένα καθαρό «όχι» στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία, συμμερίζονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με προεξάρχοντα την Βρετανία τον πιο δυναμικό υποστηρικτή της Ουκρανίας, που συχνά πρωτοστατεί σε δωρεές, όπως τανκς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να πιέσει τους δυτικούς συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Όμως και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης απέρριψε το γαλλικό σχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι αυτό θα αποτελούσε “σημαντική κλιμάκωση” του πολέμου σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Τέλεγκραφ.
Το γεγονός ότι κανένας στην Ευρώπη δεν ακολούθησε τον Μακρόν στο θέμα αυτό αναβαθμίζει αυτόματα τον ρόλο της Γερμανίας και του Σολτς, που επισημαίνει συχνά ότι η Γερμανία είναι μετά τις ΗΠΑ η χώρα που δίνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας.
Η νέα αυτή διαφωνία μεταξύ Μακρόν και Σολτς με την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία δείχνει ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας δεν λειτουργεί. Και δεν λειτούργησε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Σολτς είναι σταθερά προσηλωμένος στην Ουάσιγκτον με την Γερμανία να αγοράζει F-35 και να μπαίνει στην αμερικανική ομπρέλα προστασίας ατομικών όπλων, απορρίπτοντας την προσφορά της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας που προτείνει ο Μακρόν, γιατί δεν τη θεωρεί επαρκή και ρεαλιστική.
Έτσι λοιπόν μία κοινή στάση Βερολίνου και Παρισιού που θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα για το μέτωπο της Ουκρανίας. δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα με αποτέλεσμα να στέλνει η Ευρώπη μηνύματα κακοφωνίας στη Μόσχα και τον Πούτιν.
Όσον αφορά τη Βρετανία η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη βρετανικού στρατού στην Ουκρανία .
«Πέρα από τον μικρό αριθμό στη χώρα που υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις, δεν έχουμε σχέδια να πραγματοποιήσουμε μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ .
Ένας μικρός αριθμός στρατευμάτων υποστηρίζει επί του παρόντος τον στρατό του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής εκπαίδευσης. Βρετανικές αμυντικές πηγές δήλωσαν στην Telegraph ότι μια ανάπτυξη του ΝΑΤΟ θα σηματοδοτούσε μια “σημαντική κλιμάκωση” με τη Ρωσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ