Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

JP Morgan: Σε «μαρασμό ανάπτυξης» η Ευρώπη – Στηρίζεται σε μια χούφτα εταιρείες

Μπορεί οι αγορές της Ευρώπης να προσπαθούν να χτίσουν τους δικούς τους «γίγαντες», αλλά η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε «μαρασμό ανάπτυξης». Αυτό αναφέρει η JP Morgan, η οποία προσπαθεί να εντοπίσει τους λόγους της ανόδου των αγορών στη Γηραιά Ήπειρο, την ώρα που οι περισσότερες εταιρείες χάνουν τις προσδοκίες τους για τα κέρδη.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, ο Stoxx Europe 600, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 κάνουν νέα ρεκόρ. Γιατί; Πρώτον, οι επενδυτές είναι στραμμένοι προς το μέλλον και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για καλύτερες προοπτικές όσον αφορά τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Πιο αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη φιλοξενεί μια χούφτα παγκόσμιες δυνάμεις, των οποίων οι μετοχές οδηγούν την αγορά της. Από πολλές απόψεις, η Ευρώπη χτίζει αθόρυβα ένα δικό της “Magnificent 7” που διαθέτει διεθνή κλίμακα και ισχύ τιμών, με γίγαντες πολυτελείας όπως η Louis Vuitton και η Ferrari μέχρι καινοτόμους στον τομέα της υγείας όπως η Novo Nordisk και βασικούς παίκτες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η ASML και Schneider Electric.

Ενώ η οικονομία της Ευρώπης εξακολουθεί να αναζητά τη βάση της, η δύναμη πίσω από τους «εθνικούς πρωταθλητές» της είναι αξιοσημείωτη, επισημαίνει η JP Morgan.

Στις ΗΠΑ, από την άλλη μεριά, ο S&P 500 σημειώνει περισσότερα υψηλά ρεκόρ καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης γινόταν πιο δυνατή.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περισσότερο από 20% τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ξεπερνώντας πλέον το επίπεδο των 5.000 μονάδες. Αυτό το ράλι ήρθε ακόμη και με τις αποδόσεις του 10ετούς Δημοσίου να είναι γύρω στο 4,2% και τους επενδυτές να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις επιτοκίων της Federal Reserve φέτος από περίπου 170 μονάδες βάσης (που σημαίνει σχεδόν επτά μειώσεις) σε λίγο πάνω από 80 μ.β. (ή περίπου τρεις μειώσεις) σήμερα.

Η μεγάλη τεχνολογία έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Οι λεγόμενες «Magnificent 7» συνέβαλαν στο 60% της απόδοσης του 26% του S&P 500 πέρυσι, καθώς ο ενθουσιασμός της τεχνητής νοημοσύνης κυριάρχησε. Η αύξηση τους συνεχίζεται και φέτος.

Βέβαια, υπάρχουν και οι επικριτές, που θεωρούν ότι το χρηματιστήριο είναι το πιο συγκεντρωμένο από τη δεκαετία του 1970. Μερικοί φοβούνται επίσης ότι η διαφημιστική εκστρατεία AI είναι μόνο στα χαρτιά. Ωστόσο, τα ισχυρά κέρδη έχουν δείξει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι αντάξιες των ράλι τους. Μόνο το δ’ 3μηνο του 2023, οι Magnificent 7 έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες για κέρδη κατά περίπου 9% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 4,8% για τον ευρύτερο S&P 500.

Μακροπρόθεσμα, είναι επίσης κάτι περισσότερο από τεχνολογία που μπορεί να ωφεληθεί—οι εταιρείες σε όλους τους κλάδους πραγματοποιούν επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Καθώς συνεχίζουν να ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στον ιστό των καθημερινών λειτουργιών, η JP Morgan πιστεύει ότι η πραγματική εξοικονόμηση κόστους και η δημιουργία πωλήσεων είναι στον ορίζοντα.

Η Ιαπωνία μόλις έκανε το πρώτο της νέο ρεκόρ από το 1989. Για την ιστορία, τότε ήταν όταν γράφτηκε η πρώτη πρόταση στον Παγκόσμιο Ιστό, το Τείχος του Βερολίνου είχε μόλις πέσει και γεννήθηκε η Taylor Swift, υπενθυμίζει η JP Morgan. Αμέσως μετά, η τεράστια φούσκα των ακινήτων της Ιαπωνίας έσκασε, ξεκινώντας τις «χαμένες δεκαετίες» που αμαυρώθηκαν από οικονομικές δυσκολίες και αποπληθωρισμό.

Τα 34 χρόνια μεταξύ των υψηλών όλων των εποχών της Ιαπωνίας είναι περίπου μια δεκαετία περισσότερο από το ταξίδι του S&P 500 για να ανακτήσει το προηγούμενο ρεκόρ του από τη Μεγάλη Ύφεση.

Και το ερώτημα, για την JP Morgan είναι ένα: Έχει αλλάξει η Ιαπωνία;

Μπορεί. Από τη δεκαετία του 1990, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας διατήρησαν μια εξαιρετικά εύκολη στάση πολιτικής για να ενθαρρύνουν τον πληθωρισμό και τα σημάδια τώρα απλώς υποδεικνύουν μια πιο βιώσιμη πρόοδο. Ένα ασθενέστερο γιεν έχει επίσης τονώσει την οικονομία και την αγορά της Ιαπωνίας που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές – ένας μεγάλος μοχλός πίσω από τις διψήφιες αποδόσεις της Ιαπωνίας το 2023.

Το πιο σημαντικό όμως, οι πολυετείς προσπάθειες εταιρικής μεταρρύθμισης μπορεί τελικά να αποδώσουν καρπούς. Οι ιαπωνικές εταιρείες επιστρέφουν περισσότερα μετρητά στους μετόχους μέσω αυξημένων μερισμάτων και επαναγορών μετοχών για να αναζωπυρώσουν την εμπιστοσύνη. Αυτό αρχίζει να οδηγεί περισσότερες ροές ξένων επενδύσεων στην αγορά της.

Υπάρχουν όμως ακόμη κίνδυνοι. Η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων και να πιέσουν το γιεν. Η συζήτηση για την εταιρική μεταρρύθμιση δεν είναι νέα, αλλά οι κίνδυνοι είναι πιο περιορισμένοι.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ