Αν υπάρχει κάτι που έχουν κοινό όλα τα ζευγάρια, είναι ότι τσακώνονται. Για μικρότερους ή μεγαλύτερους λόγους. Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα μπορεί να γίνουν αφορμή για έναν καβγά επικών διαστάσεων.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία σκληρή μάχη για το τίποτα. Οι τσακωμοί για πράγματα όπως το φαγητό, μια έξοδος, ή το τηλεκοντρόλ, δεν αφορούν τίποτα συγκεκριμένο. Και σύμφωνα με τον «Αϊνστάιν της αγάπης», τον John Gottman το νούμερο ένα πράγμα για το οποίο τσακώνονται τα ζευγάρια είναι ακριβώς αυτό: Το τίποτα.
Οι ανούσιες μάχες μπορούν να δημιουργήσουν ή να σπάσουν την εμπιστοσύνη
Σπάνια τα ζευγάρια κάθονται, δημιουργούν μια ατζέντα και μαλώνουν για ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως τα οικονομικά. Μερικές φορές το κάνουν, αλλά συνήθως πληγώνουν ο ένας τα συναισθήματα του άλλου σε φαινομενικά ανούσιες στιγμές, που φαίνονται να μην αφορούν απολύτως τίποτα. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αντιδρούν οι σύντροφοι στα αρνητικά συναισθήματα στη σχέση.
Εάν τα ζευγάρια βλέπουν τη σύγκρουση ως ευκαιρία για να καλλιεργήσουν τη σχέση, μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους και να αυξήσουν την μεταξύ τους κατανόηση, γεγονός που εμβαθύνει την εμπιστοσύνη τους. Εάν οι σύντροφοι απορρίψουν τα αρνητικά συναισθήματα σε αυτές τις καταστάσεις, ακόμα κι αν ο τσακωμός λήξει, η εμπιστοσύνη θα έχει λίγο χαθεί. Με την πάροδο του χρόνου, μικρά και ανούσια περιστατικά θα επιδεινωθούν, έως ότου οι σύντροφοι μείνουν πληγωμένοι, λυπημένοι και μόνοι.
Γιατί αποτυγχάνουν οι σχέσεις
Αρνητικά γεγονότα θα συμβαίνουν πάντα στις σχέσεις και τα ζευγάρια θα τσακώνονται πάντα, αλλά αυτό δεν είναι που οδηγεί τα ζευγάρια στον χωρισμό. Οι σχέσεις αποτυγχάνουν όταν η ιστορία ενός ζευγαριού, οι κοινές πεποιθήσεις και η γενική στάση απέναντι στη σχέση τους, επικεντρώνεται στα προβλήματα που δημιουργούν οι σύντροφοι και η συνολική στάση τους, γίνεται αρνητική.
Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια ενάντια σε αυτό το είδος αρνητικότητας, είναι μια «θετική προοπτική» στη σχέση. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τα καλά πράγματα που μοιραζόμαστε στη σχέση μας, πόσο θαυμάζουμε και εκτιμάμε τον σύντροφό μας και πόσο αποδεχόμαστε και κατανοούμε τα ελαττώματά του, παρά τις όποιες συγκρούσεις μπορεί να προκύπτουν.
Ωστόσο, αν διατηρούμε μια αρνητική στάση, αποσυνδεόμαστε σιγά-σιγά, μερικές φορές χωρίς καν να το καταλάβουμε. Τα καλά συναισθήματα μπορεί να αντικατασταθούν με μοναξιά, απογοήτευση και θυμό. Κάθε μικρό, αρνητικό περιστατικό, αυξάνει έτσι την πιθανότητα προδοσίας ή χωρισμού.
Οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι στις σχέσεις
Θλιβερά περιστατικά και αρνητικές αλληλεπιδράσεις θα συμβούν σε όλες τις σχέσεις. Ωστόσο, ενώ πολλοί βλέπουν τη σύγκρουση σε μια σχέση ως σημάδι ασυμβατότητας, θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως σημάδι ότι η σχέση χρειάζεται ανάπτυξη και κατανόηση. Η σύγκρουση είναι πραγματικά μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τον σύντροφό μας. Έτσι, όταν νιώθεις ότι τσακώνεστε για το τίποτα και δεν πάει πουθενά, πιθανότατα υπάρχει έλλειψη κατανόησης.
Όταν συμβαίνουν αυτά τα αρνητικά περιστατικά, αυτό το αίσθημα αποσύνδεσης από τον σύντροφό μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρείτε νέους τρόπους επικοινωνίας και κατανόησης της προοπτικής του άλλου και για να αντιληφθείτε τις προσδοκίες του καθενός. Για παράδειγμα, η έλλειψη σεξ ή οικειότητας στη σχέση, μπορεί να δώσει ώθηση σε μια συζήτηση -όχι μια διαμάχη- σχετικά με το πώς νιώθουν και οι 2 πλευρές. Αυτό το επίπεδο κατανόησης, μπορεί να μας διδάξει πώς μπορούμε να εκφράζουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας.
Οι τυπικές συγκρούσεις είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι μια σχέση είναι 2 διαφορετικοί άνθρωποι που συνεργάζονται για να κατανοήσουν τις διαφορές και να αγαπήσουν ο ένας τον άλλον παρά τα ελαττώματά τους.
Πηγή: LadyLike.gr