Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Επίσημα εγκαίνια της νέας αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Εγκαινιάστηκε επίσημα η αεροπορική βάση Kucova του ΝΑΤΟ στην Αλβανία παρουσία σημαντικών κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Edi Rama χαρακτηρίζοντάς την σημαντικό στοιχείο ασφαλείας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας, η αεροπορική βάση στα νοτιοανατολικά της χώρας χρησιμοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και η κοντινή πόλη Kucova ήταν γνωστή ως πόλη του Στάλιν. Η ανοικοδόμηση του χώρου, που ήταν εγκαταλελειμμένος για πολλά χρόνια, ξεκίνησε το 2022 και περιελάμβανε επενδύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το ΝΑΤΟ και 5 εκατομμυρίων ευρώ από την αλβανική κυβέρνηση.

Ο Rama εγκαινίασε τη βάση, περιγράφοντας πως κάποτε ήταν ένας χώρος που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Δύσης, αλλά τώρα θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της άμυνας της Δύσης απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

«Η βάση είναι ένα ακόμη στοιχείο ασφάλειας για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία γνωρίζουν καλά ότι είναι μια περιοχή που δεν επηρεάζεται από τις ρωσικές φιλοδοξίες. Ελπίζω ότι η βάση του ΝΑΤΟ θα φέρει νέες ευκαιρίες, επίσης στην τοπική οικονομία», δήλωσε.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, David Wisner, ο οποίος ευχαρίστησε την Αλβανία για τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και τον ρόλο της στη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.

«Το ΝΑΤΟ είναι η πιο σταθερή συμμαχία στην ιστορία. Σήμερα, παρά τις προκλήσεις, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο και έχει αναπτυχθεί ως σύμβολο της δέσμευσής μας. Συγχαίρω την επιθυμία της Αλβανίας να επεκτείνει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Η Αλβανία εκτιμάται για τη συμβολή της στην υποστήριξη της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», πρόσθεσε ο Wisner.

Ο υπουργός Άμυνας Niko Peleshi εξήγησε ότι η βάση θα χρησιμεύσει ως τακτική και επιχειρησιακή βάση και θα αποτελεί στρατηγικό σημείο για ειρηνευτικές αποστολές, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και φυσικές καταστροφές.

«Το τελευταίο MIG πέταξε πριν από περίπου 19 χρόνια. Ήρθε η ώρα για το Kuçovo να ακούσει τον απόηχο των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, των υπερασπιστών του ουρανού μας, στην πιο απειλούμενη δεκαετία της περιοχής και της Ευρώπης… Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Αλβανία στις γειτονικές χώρες μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αφοσιωμένοι από ποτέ», δήλωσε ο Peleshi.

Δήλωσε επίσης ότι η Αλβανία θα συνεχίσει τα σχέδια για τη μετατροπή του λιμανιού του Πόρτο-Ρομάνο στις ακτές της Αδριατικής σε ναυτική βάση του ΝΑΤΟ.

Στην τελετή μίλησε και ο πρόεδρος Bajram Begaj, ο οποίος δήλωσε ότι η βάση ανοίγει σε μια κρίσιμη στιγμή που η ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι η επένδυση του ΝΑΤΟ δείχνει επίσης τη στρατηγική σημασία της Αλβανίας για τη Συμμαχία.

«Αυτή η επένδυση αποκτά ιδιαίτερη σημασία… Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές, η τρομοκρατία και άλλες απειλές θέτουν προκλήσεις για τα συμφέροντα και τις αξίες που αντιπροσωπεύει η ευρωατλαντική κοινότητα», δήλωσε ο πρόεδρος.

Αναφέρθηκε επίσης στην επίθεση στην Μπάνια τον Σεπτέμβριο του 2023, όπου Σέρβοι παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν στην αστυνομία με ένα τεράστιο οπλοστάσιο, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό.

«Αυτή η επίθεση έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ασφάλεια στην περιοχή μας και απέδειξε ότι υπάρχουν ακόμη τοπικοί παράγοντες που προσπαθούν να προβάλλουν το μέλλον μέσω ενός παρελθόντος που δεν πρέπει να επιστρέψει. Σε αυτή την ασταθή παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας, πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ εκπροσώπησε ο αντιστράτηγος Juan Pablo Sanchez De Lara, διοικητής του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων στην αεροπορική βάση Torrejon στην Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όχι» της Ουγγαρίας στον Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ

Ρωσία: Το Κομμουνιστικό Κόμμα ζήτησε μετά από 71 χρόνια έρευνα για εμπλοκή δυτικών μυστικών υπηρεσιών στον θάνατο του Ι. Στάλιν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ