Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ικανοποίηση ΙΣΠ για αυστηρές ποινές στους δράστες των επιθέσεων στο υγειονομικό προσωπικό

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΙΣΠ) για τη θέσπιση διάταξης με την οποία χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα ο προπηλακισμός γιατρών και νοσηλευτών.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη διάταξη που προβλέπει αυστηρές ποινές σε πρόσωπα που εισέρχονται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας ή πρώτων βοηθειών ασκώντας λεκτική και σωματική βία εις βάρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επιπροσθέτως, έτσι προστατεύονται και όλοι οι εργαζόμενοι, υπάλληλοι και ασθενείς που παρενοχλούνται ή θίγονται από παραβατικές συμπεριφορές ή ενέργειες εντός υποδομών υγειονομικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΠ Νικόλαος Πλατανησιώτης.

«Εκεί που υπάρχει πόνος και ανάγκη για περίθαλψη, φροντίδα και ίαση δεν χωρά η βία. Ήδη όσοι εργαζόμαστε για την Υγεία των πολιτών, ανταποκρινόμαστε καθημερινά στα καθήκοντά μας με υψηλό φρόνημα, σε ένα δύσκολο περιβάλλον με αντίξοες συνθήκες. Το αποδείξαμε στην πανδημία και το επιβεβαιώνουμε καθημερινά σε κάθε εφημερία, σε κάθε τακτικό ιατρείο, σε κάθε έκτακτο περιστατικό», προσθέτει.

Σημειώνει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα αιτήματα των μελών του με σθένος και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να συζητά με τα αρμόδια υπουργεία τρόπους, λύσεις, αλλά και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας του συστήματος Υγείας υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας.

«Η βία δεν συμβαδίζει με την Υγεία. Είναι θέμα αξιοπρέπειας για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ασθενείς», καταλήγει.

Τι προβλέπει η διάταξη

Πριν από μερικές ημέρες ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Νόμος 5090/24 με θέμα «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Στο άρθρο 33 ορίζεται επί λέξει: «Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φθιώτιδα: Στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς γυναίκα μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων

ΑΠΘ: Αλλαγές στο πρόγραμμα σε μαθήματα, εξεταστική και ορκωμοσίες αποφάσισε η Σύγκλητος λόγω έκτακτων συνθηκών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ