Οι τρεις πορνογραφικοί ιστότοποι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες μηνύουν την ΕΕ για τις νέες υποχρεώσεις τους.
Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της ΕΕ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού περιβάλλοντος με την αποσαφήνιση της ανάθεσης ευθυνών για τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, όπως η πώληση ή η αγορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, αλλά και επιβλαβούς αλλά νόμιμου περιεχομένου, όπως η ρητορική μίσους.
Σύμφωνα με τους κανόνες του, οι διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από πάνω από το 10% του πληθυσμού της ΕΕ μηνιαίως, δηλαδή 45 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως, ενέχουν «συστημικό κίνδυνο» για την κοινωνία- ως εκ τούτου, πρέπει να ακολουθούν ένα ειδικό καθεστώς μετριασμού του περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων διαφάνειας και διαχείρισης κινδύνου.
Tον Δεκέμβριο, οι πορνογραφικοί ιστότοποι XVideos, Pornhub και Stripchat προστέθηκαν στον κατάλογο της DSA με τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOPs), όπου υπήρχαν ήδη 19 άλλες πλατφόρμες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Instagram και TikTok, οι μηχανές αναζήτησης Google Search και Bing και τα site λιανικού εμπορίου AliExpress και Zalando.
Ο Alessandro Polidoro, ανεξάρτητος δικηγόρος που συντονίζει τον Συνασπισμό ΜΚΟ που πίεσε για τον χαρακτηρισμό των πορνογραφικών VLOPs, δήλωσε ότι η απόφασή τους «να αμφισβητήσουν τον χαρακτηρισμό τους είναι εξωφρενική και σαφώς μια προσπάθεια να καθυστερήσει η εφαρμογή της DSA».
«Πρόκειται για μια δήλωση των πραγματικών προτεραιοτήτων αυτών των τεχνολογικών κολοσσών: τα κέρδη τους και τα απερίσκεπτα επιχειρηματικά τους μοντέλα είναι πιο σημαντικά γι’ αυτούς από την ασφάλεια των ανθρώπων. Πρέπει να τους καταστήσουμε υπόλογους και να αντιμετωπίσουμε επιτέλους την υπεροπλία τους που ζημιώνει τους χρήστες, τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον κλάδο», πρόσθεσε ο Polidoro.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει τους πορνογραφικούς ιστότοπους στον κατάλογο ήρθε μετά την προτροπή πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προς την ΕΕ τον Οκτώβριο να χαρακτηρίσει τους μεγάλους πορνογραφικούς ιστότοπους ως VLOP, επισημαίνοντας ότι, ενώ οι πλατφόρμες είχαν δηλώσει ότι δεν πληρούσαν το όριο της DSA, ήταν «πολύ πιθανό» να έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ.
Η Aylo, γνωστή και ως MindGeek, η μητρική εταιρεία πολλών πορνογραφικών ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένου του Pornhub, δήλωσε στο Euractiv ότι αποφάσισε να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό της ως VLOP για δύο λόγους.
«Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λάθος στον υπολογισμό του αριθμού των χρηστών μας», δήλωσε η Aylo. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Euractiv ότι «η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τους υπολογισμούς της για τους αριθμούς χρηστών του Pornhub και του Stripchat».
Η Aylo επισήμανε, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, ότι «το Pornhub έχει 32 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους ενεργούς αποδέκτες της υπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογισμένους ως μέσο όρο για την περίοδο των τελευταίων έξι μηνών».
Η Aylo πιστεύει ότι η απόφαση της Επιτροπής για τον χαρακτηρισμό του Pornhub συνέβη «παρά τις εκτενείς εξηγήσεις για τα δεδομένα και τη μεθοδολογία που δώσαμε για να υποστηρίξουμε τα δημοσιευμένα στοιχεία μας. Ως εκ τούτου, ασκούμε το δικαίωμά μας να ακολουθήσουμε τη νομική οδό με την κατάθεση αίτησης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ για την ακύρωση του χαρακτηρισμού του Pornhub ως VLOP».
Τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Johannes Bahrke εξήγησε στο Euractiv ότι «ο χαρακτηρισμός είναι αποτέλεσμα των ερευνών της Επιτροπής που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρεις υπηρεσίες πληρούν το όριο των 45 εκατομμυρίων μέσων μηνιαίων χρηστών στην ΕΕ».
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόσθετες πηγές και εμπειρογνωμοσύνη, όπως από το ΚΚΕρ [Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής], για να δούμε ξεκάθαρα τον αριθμό των χρηστών μιας διαδικτυακής πλατφόρμας – πέρα από όσα η εν λόγω πλατφόρμα μπορεί να έχει δημοσιεύσει ή να μην έχει δημοσιεύσει», πρόσθεσε τότε.
Ο Polidoro δήλωσε ότι «οι πορνογραφικές εταιρείες VLOP θέλουν να καθυστερήσουν την εφαρμογή της DSA με νομικά κενά που σχετίζονται με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την καταμέτρηση των μηνιαίων χρηστών τους».
«Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό. Έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε σε ποιον πωλούν τα ευαίσθητα δεδομένα μας και να ανοίξουμε επιτέλους το μαύρο κουτί των αλγορίθμων τους», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι βρίσκουν τον παρεχόμενο μέσο αριθμό χρηστών για την Pornbhub σε χαμηλά επίπεδα είναι επειδή τον Οκτώβριο, η XVideos παραδέχτηκε ότι κάθε μήνα έχει περισσότερους από 160 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ, αριθμό που ανέφερε τώρα και εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Euractiv.
Η AccessNow, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στα ψηφιακά πολιτικά δικαιώματα, δήλωσε επίσης τον Μάιο ότι, σε σύγκριση με τον αριθμό των μηνιαίων χρηστών που ανέφερε η Pornhub, «μόνο τον Μάρτιο του 2023, [οι] παγκόσμιες επισκέψεις στον ιστότοπο έφτασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια» και, ως εκ τούτου, ο αριθμός «φαίνεται απίθανος».
Ένα άλλο πράγμα που η Aylo θεωρεί παράνομο είναι «η απαίτηση του άρθρου 39 DSA σύμφωνα με την οποία το αποθετήριο διαφημίσεων ενός VLOP πρέπει να είναι προσβάσιμο στο κοινό».
Σχετικά με την υποχρέωση αυτή, έχει «ζητήσει επίσης προσωρινή διαταγή, την οποία αφορά και η παρούσα προσφυγή». Αυτό το αποθετήριο θα πρέπει να περιλαμβάνει κάθε διαφήμιση που εμφανίστηκε στο Pornhub κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.
«Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διαφάνειας των διαφημίσεων, καθώς επιτρέπει στους καταναλωτές και τους επιχειρηματικούς χρήστες να γνωρίζουν ποιος διαφημίζει, χρησιμοποιώντας ποια κριτήρια και παραμέτρους και για πόσο χρονικό διάστημα οι διαφημίσεις είναι διαθέσιμες στις VLOP και VLOSE», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractiv, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια βασική διάταξη διαφάνειας της DSA που ο νομοθέτης της ΕΕ εισήγαγε στο κείμενο».
«Θα συμμορφωνόμαστε πάντα με το νόμο, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών μας βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, για τον οποίο προετοιμαζόμαστε σχολαστικά, και ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα εφαρμόσουν νόμους που προστατεύουν την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την προστασία των χρηστών», δήλωσε η Aylo.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός των πλατφορμών «θα οδηγήσει σε ένα ασφαλέστερο διαδικτυακό περιβάλλον» και ότι ο θεσμός «θα υπερασπιστεί τη θέση του στο Δικαστήριο».
«Προσβλέπουμε στην πλήρη και δίκαιη προβολή των γεγονότων», κατέληξε η Aylo.
Οι πλατφόρμες πορνογραφίας δεν είναι οι πρώτες που αμφισβητούν τον χαρακτηρισμό τους στον κατάλογο συστημικού κινδύνου.
Τον Ιούλιο, η Amazon κίνησε διαδικασία για να αμφισβητήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα μήνα μετά την κατάθεση αγωγής από έναν άλλο διαδικτυακό λιανοπωλητή, τη Zalando. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας πέτυχε μια εν μέρει νίκη, καθώς δεν χρειάστηκε να αποκαλύψει εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με το αποθετήριο διαφημίσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απότομη αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Ευρώπη