Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Με τα τρακτέρ μπροστά στη Βουλή οι Βρετανοί αγρότες; «Το Brexit είναι μία καταστροφή»

Η Βρετανία εξαρτάται από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων: οι Βρετανοί αγρότες καλύπτουν μόνο το 60% των αναγκών της χώρας σε τρόφιμα, αλλά βλέπουν τις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ ως απειλή για την εγχώρια παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, Βρετανοί αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου κατά της εισαγωγής τροφίμων.

Περίπου 100 τρακτέρ από όλα τα μέρη της χώρας συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή των Κοινοτήτων με πανό με συνθήματα όπως «Υποστήριξη Βρετανών αγροτών» και «Το Brexit είναι μια καταστροφή».

Πολλοί λένε πώς περίηλθαν σε μειονεκτική θέση από τις συμφωνίες που διαπραγματεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Brexit. «Εχουμε χορτάσει με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας», λέει η διοργανώτρια της συγκέντρωσης Λιζ Γουέμπστερ από την πρωτοβουλία Save British Farming.

Η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου 2020. Έκτοτε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει πολλές εμπορικές συμφωνίες. Από την οπτική γωνία πολλών αγροτών, ορισμένες από τις συμφωνίες και η έλλειψη ελέγχων στις εισαγωγές έχουν ως αποτέλεσμα την είσοδο τροφίμων χαμηλότερης ποιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες με λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς.

«Η βρετανική γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των τροφίμων που καταναλώνονται στη Βρετανία. Ωστόσο, οι αγρότες φοβούνται ότι αυτό το μερίδιο θα μπορούσε να μειωθεί», όπως λένε οι εκπρόσωποί τους.

Το Brexit προκαλεί νέες ανησυχίες

Το Λονδίνο έκανε ένα περαιτέρω βήμα προς το Brexit, τέσσερα χρόνια μετά την επίσημη αποχώρηση από την ΕΕ. Μόλις στις 31 Ιανουαρίου η Μεγάλη Βρετανία εισήγαγε συνοριακούς ελέγχους για τρόφιμα και φυτικά προϊόντα από την ΕΕ. Είτε για τυρί από την Ιταλία, γάλα από τη Δανία είτε χοιρινό από τη Γερμανία, οι εταιρείες και οι αγρότες από την ΕΕ πρέπει να παρέχουν πρόσθετα έγγραφα για να αποδείξουν την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων τους.

Ο έλεγχος αρχικά περιορίζεται σε έντυπη μορφή. Έλεγχοι εμπορευμάτων θα ακολουθήσουν και στα σύνορα από τα τέλη Απριλίου.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε αναβάλει πέντε φορές τους συνοριακούς ελέγχους επειδή φοβόταν το κόστος και τη γραφειοκρατική επιβάρυνση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νέα συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας ή ακόμη και να αδειάσουν ξανά τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ