Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Τζούλια Τοφάνα: Η μεγαλύτερη serial killer όλων των εποχών – Δολοφόνησε πάνω από 600 άντρες!

Χωρίς αμφιβολία, η Τζούλια Τοφάνα, υπήρξε μια ιδιότυπη, κατά συρροή δολοφόνος . Και αυτό γιατί γνώριζε πως να κινείται ύπουλα και μεθοδικά, ώστε να μην αφήνει ίχνη των εγκληματικών πράξεων της. Είχε όμως και πελατεία με ουρά: όλες εκείνες τις γυναίκες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το αδιέξοδο ενός τοξικού γάμου τον 17ου αιώνα, όταν οι γυναίκες έπεφταν θύματα σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν με κανέναν άλλο τρόπο, εκτός βέβαια από τον θάνατο του συζύγου.

Η Τζούλια Τοφάνα εφηύρε ένα δηλητηριώδες σκεύασμα το οποίο τοποθέτησε μέσα σε μπουκαλάκια μακιγιάζ.

Η  δηλητηριάστρια, γεννήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας. Η μητέρα της, Θεοφανία, ήταν εκείνη που ουσιαστικά μύησε το κορίτσι στον έγκλημα, αφού άρχισε να σκοτώνει άνδρες μετά από παρότρυνση της μητέρας της, μέσω ενός ισχυρού δηλητηρίου που είχε επινοήσει η ίδια και πωλούσε στην αγορά.

Ωστόσο, η δράση της μητέρας της αποκαλύφθηκε και η ίδια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Όμως, η Τζούλια δεν είχε τρόπο να επιβιώσει μόνη της κι έτσι συνέχισε την “οικογενειακή επιχείρηση”, μεταφέροντας την όμως στην καρδιά της Ρώμης. Εκεί, εκμεταλλευόμενη την απελπισία δυστυχισμένων γυναικών και περνώντας ώρες ολόκληρες κάνοντας αλχημείες στο μικρό εργαστήριο που διατηρούσε και έφτιαχνε καλλυντικά, εφηύρε ένα δηλητηριώδες σκεύασμα το οποίο τοποθέτησε μέσα σε μπουκαλάκια μακιγιάζ.

 

Τζούλια Τοφάνα: Η γυναίκα που δηλητηρίασε περισσότερους από 600 συζύγους με ένα καλλυντικό

Aqua Tofana: ένα θανατηφόρο εισιτήριο ελευθερίας
Η συχνή επαφή με τις Ρωμαίες πελάτισσές της έφερε τη Τζούλια αντιμέτωπη με το άσχημο προσώπου ενός συστήματος που καταδίκαζε τις γυναίκες σε μια δυστυχισμένη γαμήλια ζωή. Παγιδευμένες σε προσυμφωνημένους γάμους που στερούσαν το δικαίωμα της ανεξαρτησίας τους, οι γυναίκες της εποχής συχνά υπέφεραν στα χέρια των κακοποιητικών συζύγων τους και ενός αποπνικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε τέτοια περιοριστικά πλαίσια, η μόνη δυνατή λύση ήταν τελικά και η πιο δραστική.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, μιας εποχής όπου οι προσυμφωνημένοι γάμοι δεν προσέφεραν τη δυνατότητα διαζυγίου, μόνη διέξοδος από μια ατυχή ένωση ήταν ο θάνατος.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε στη Ρώμη και την εμπειρία της μητέρας της, η Τζούλια Τόφανα συνέθεσε ένα δηλητηριώδες μείγμα που λέγεται πως αποτελούταν από αρσενικό και μόλυβδο, με ίχνη από το φυτό belladonna. Το δηλητήριο Aqua Tofana, όπως ονομάστηκε από την ίδια, ήταν μια αργής δράσης άοσμη και άγευστη ουσία που μπορούσε να αναμειχθεί εύκολα τόσο μέσα σε ανδρικά αρώματα, όσο και στο φαγητό ή το ποτό του ανυποψίαστου συζύγου. Μόλις μια ή δύο σταγόνες ήταν αρκετές για να προκαλέσουν το “τέλειο” έγκλημα, οδηγώντας τις καταπιεσμένες συζύγους στον δρόμο της “ελευθερίας”.

Για την αποφυγή υποψίας, η Τζούλια συμβούλευε τις πελάτισσές της να δηλητηριάζουν τους συζύγους τους αργά και σταδιακά, σε τρεις δόσεις μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων που θα τους επέτρεπε να αλλάξουν γνώμη πριν να ήταν πολύ αργά.

Η πρώτη δόση προκαλούσε υψηλό πυρετό, η δεύτερη καθήλωνε το θύμα στο κρεβάτι, με τους γιατρούς να ερμηνεύουν την κατάσταση με λανθασμένες διαγνώσεις και η τρίτη προκαλούσε ακαριαίο θάνατο.

Το μικρό “χαριτωμένο” μπουκαλάκι, που έφερε μια εικόνα του Αγίου Νικολάου στην πρόσοψη του, ώστε να μη παρακινεί υποψίες, βρισκόταν στο μπουντουάρ κάθε βασανισμένης γυναίκας που πάλευε να γλιτώσει από τον αλκοολικό και κακοποιητικό σύζυγό της.

 

H οικογενειακή “επιχείρηση”
Γεννημένη στο Παλέρμο της Ιταλίας το 1620, η Τζούλια Τοφάνα μυήθηκε από μικρή ηλικία στο έγκλημα, παρακολουθώντας τη δράση της μητέρας της, Θεοφανίας. Όταν τελικά η τελευταία καταδικάστηκε σε θάνατο το 1633 με την κατηγορία της δηλητηρίασης του συζύγού της και την παράνομη διανομή δηλητηρίων σε άλλες γυναίκες, η Τζούλια θα έπαιρνε σύντομα τη σκυτάλη, συνεχίζοντας το δολοφονικό αυτό έργο.

Ορφανή πλέον, η νεαρή Τζούλια μετέφερε το μικρό εργαστήριο καλλυντικών της μητέρας της στη Ρώμη όπου θα ενίσχυε τις γνώσεις της κοντά σε έμπειρους φαρμακοποιούς και αλχημιστές της πόλης. Σύντομα, ανάμεσα στα χειροποίητα καλλυντικά του μαγαζιού της, θα συγκαταλεγόταν και ένα δημιούργημα με πολύ διαφορετική δράση και σκοπό.

Το τέλος
Μια φοβισμένη σύζυγος και η αποκάλυψή της θα σήμαινε το τέλος για τη Τζούλια Τοφάνα, οδηγώντας στη σύλληψή της. Μετά από βασανιστήρια, η ίδια, η κόρη της και οι τρεις βοηθοί της ομολόγησαν πως βοήθησαν στη δολοφονία τουλάχιστον 600 ανδρών. Τον Ιούλιο του 1659, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για τα εγκλήματά τους.

Η μυστηριώδης φιγούρα της Τζούλια Τοφάνα, άφησε πίσω της μια σκοτεινή ιστορία ως η πρώτη γυναίκα serial killer. Ωστόσο, η απόφασή της να αντισταθεί στα πρότυπα της εποχής παράλληλα δημιούργησε ένα σύμβολο για την απελπισμένη αντίσταση της γυναίκας σε ένα αποπνικτικό πατριαρχικό σύστημα. Αν και κατακριτέες, οι πράξεις της πήγαζαν από την ανάγκη για ελευθερία ενάντια σε ένα εκμηδενιστικό κοινωνικό περιβάλλον που δεν επέτρεπε άλλα περιθώρια διαλόγου ή συγκατάβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγιοι Ανάργυροι – Φίλη Κυριακής για τον 39χρονο: Ήταν αυταρχικός, τη θεωρούσε κτήμα του

Πάτρα: Άβολη στιγμή για τους ιατροδικαστές

Πηγές:

Καρποζήλου, Μ. (2023). Τζούλια Τοφάνα: Η ιστορία της γυναίκας που δηλητηρίασε πάνω από 600 άντρες. Ανακτήθηκε από: https://www.bovary.gr/faces/oramatistes/tzoylia-tofana-dilitiriase-600-antres (τελευταία πρόσβαση στις 04.06.2023)

Toomer, J. (2020). Giulia Tofana, the Italian serial poisoner who became a legend. Ανακτήθηκε από: https://www.syfy.com/syfy-wire/giulia-tofana-the-italian-serial-poisoner-who-became-a-legend?fbclid=IwAR2fVSRxe8SJddZ15FS9uV4TEQNiRBVSL7Kw3YIQwy9SSe3iRpXprhAO6vA (τελευταία πρόσβαση στις 03.06.2023)



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ