Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Η Ελλάδα ένας από τους πέντε φαρμακευτικούς πυλώνες στην Ευρώπη

Σύντομα οι εκτεταμένες ελλείψεις φαρμάκων, που τους προηγούμενους μήνες ταλαιπώρησαν αναρίθμητους ασθενείς στην πατρίδα μας και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (εκεί μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό), θα αποτελούν παρελθόν. Τη λύση έρχεται να δώσει η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας με νέες παραγωγικές μονάδες που δημιουργούνται όχι μόνο κοντά στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Τα ογκολογικά φάρμακα, τα αντιδιαβητικά σκευάσματα και τα αντιβιοτικά ευρείας χρήσης, ειδικά τα πενικιλινούχα που θα χρειάζονται οι  Έλληνες πολίτες αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι θα παρασκευάζονται στις δύο νέες μονάδες της Win Medica του Ομίλου Elpen και της Demo, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ανέγερσης στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης, επισφραγίζοντας την επιστροφή των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα μετά από 10 χρόνια αποβιομηχάνισης κατά τη διάρκεια των μνημονίων.

Ελάφρυνση

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, μέλος του ΔΣ του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Elpen, έως το 2028 το 25%-26% των αναγκών σε φάρμακα των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα θα καλύπτεται με εγχώρια παρασκευαζόμενα ογκολογικά φάρμακα, δηλαδή ένας στους τέσσερις ασθενείς θα λαμβάνει τη θεραπεία του από την εγχώρια παραγωγή, ενώ σήμερα μόλις το 2% των ογκολογικών ασθενών καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων. Πέρα από την επάρκεια σε φάρμακα και την ανεξαρτησία της χώρας μας από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, η αύξηση της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στα οικονομικά της Υγείας, επιτρέποντας την εξοικονόμηση πόρων για την αξιοποίησή τους και σε άλλους τομείς. Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, οι 26 πρώτοι κωδικοί φαρμάκων που χορηγούνται στα νοσοκομεία συνιστούν ογκολογικές θεραπείες και αντιστοιχούν σε δαπάνη 600 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. των νοσοκομείων. Επίσης, χάρη σε αυτή την αύξηση της παραγωγής θα καλύπτονται συνολικά οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα σε ποσοστό άνω του 70%, από το 60% που ισχύει σήμερα. Μια μονάδα παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη, καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και σε ογκολογικά φάρμακα. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης είναι 180 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Αυτές οι επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία 3,2, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται σε φαρμακευτική ανάπτυξη η απόδοση στην εθνική οικονομία είναι τουλάχιστον τριπλάσια. Ανάσα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έδωσε το αναπτυξιακό clawback (αυτόματες επιστροφές), «συνεφευρέτης» του οποίου υπήρξε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Από τον Οκτώβριο του 2019 το αναπτυξιακό clawback έχει οδηγήσει στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων ήδη άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το 1,2 δισ. ευρώ. Η αυτάρκεια της Ελλάδας ενισχύεται καθώς η πατρίδα μας εξελίσσεται σε ένα από τα πέντε φαρμακευτικά hub της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά το νέο, μεγάλο στοίχημα της βιοτεχνολογίας, για το οποίο βλέπουμε στο εξωτερικό τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να εξαγοράζουν μικρές βιοτεχνολογικές εταιρείες ώστε να διασφαλίσουν έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα αιχμής, ο Δημήτρης Δέμος εξηγεί ότι η Ελλάδα κάνει συνεργασίες με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλες εταιρείες σε ένα μοντέλο «συνανάπτυξης».

Τι ισχύει για τα ογκολογικά συμβούλια

Μετά τη σύγχυση που προκάλεσαν τα σχόλια του υπουργού Υγείας για την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων, η Ελληνική Ομοσπονδία τονίζει πως σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Πρακτικής του Καρκίνου η διεπιστημονικότητα στη φροντίδα του καρκίνου, όπως αυτή εκφράζεται από τη λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων, αποτελεί σαφές και αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών με καρκίνο σε όλη την Ευρώπη. Υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η διοικητική υποστήριξη, η οργάνωση και η επαρκής στελέχωση των ογκολογικών δομών με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία και αξιολόγηση των Ογκολογικών Συμβουλίων. Πρωταρχικός σκοπός των Ογκολογικών Συμβουλίων δεν είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων θεραπευτικών οδών για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς αλλά και τη λειτουργία του συστήματος υγείας, μέσα από την οποία θα επέλθει τελικά η εξοικονόμηση των πόρων. Η αντιμετώπιση της λειτουργίας των Ογκολογικών Συμβουλίων ως επιπλέον φραγή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τον καρκίνο δεν είναι αποδεκτή από την ογκολογική κοινότητα. Παρότι τα νέα περιστατικά καρκίνου έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, η επιβίωση από τον καρκίνο έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2010 λόγω της πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες. Ο υπουργός Υγείας από τη μεριά του διευκρινίζει ότι κανένας ογκολογικός ασθενής δεν θα στερηθεί το φάρμακο που χρειάζεται.

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ