Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ευρωπαϊκή περιοδεία του Ισπανού πρωθυπουργού για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ξεκινά σήμερα Πέμπτη περιοδεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες σκοπεύει να υποστηρίξει μια διαδικασία που προωθεί την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος.

O Sánchez ξεκινά αυτή την περιοδεία μετά τα ταξίδια του τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Ιράκ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ) και η πρώτη του στάση θα είναι την Παρασκευή στη Νορβηγία, μια χώρα που δεν είναι μέρος της ΕΕ αλλά έχει ιστορικό ρόλο μεσολάβησης στη σύγκρουση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας θα ταξιδέψει στην Πολωνία αυτή την Πέμπτη για να συμμετάσχει στην πρωτεύουσά της, Βαρσοβία, σε δείπνο που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Έχει οργανωθεί στο πλαίσιο συνομιλιών μεταξύ κοινοτικών εταίρων για τον σχεδιασμό της νέας στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ που πρέπει να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών τον προσεχή Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

Στο δείπνο, εκτός από τον Μισέλ, τον Σάντσεθ και τον Πολωνό πρωθυπουργό ως χώρα υποδοχής, Ντόναλντ Τουσκ, θα παρευρεθούν και οι ομολόγοι τους από την Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εσθονία, Kaja Kallas, Φινλανδία, Petri Orpo, και την Ιρλανδία, Simon Harris.

Ως εκ τούτου, αυτή η στάση στην πολωνική πρωτεύουσα είναι εκτός της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, αλλά η σύγκρουση στην περιοχή θα είναι αναμενόμενα ένα θέμα που θα εξεταστεί επίσης σε αυτό το δείπνο.

Από τη Βαρσοβία, ο Sánchez θα ταξιδέψει στο Όσλο την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Jonas Gahr Store, και την ίδια μέρα θα ταξιδέψει στο Δουβλίνο για συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του.

Η περιοδεία θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία ​​και το Βέλγιο, στην πρωτεύουσα των οποίων θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη και την Πέμπτη, και αυτό θα είναι ένα θέμα που θα τεθεί στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Μαδρίτη με το νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγρο.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην περιοδεία τείνουν προς τις θέσεις της ισπανικής κυβέρνησης και η πιθανότητα ο Σάντσεθ να ταξιδέψει σε άλλες με πολύ διαφορετικές θέσεις. Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο δεν έχει εξεταστεί, διότι εκτελεστικές πηγές τονίζουν ότι αυτό θα σήμαινε μόνο χάσιμο χρόνου.

Η Νορβηγία διαδραμάτισε εξέχοντα μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αφού, μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις στο Όσλο, στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, ο τότε Εργατικός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ισαάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης της PLO, Γιάσερ Αραφάτ, έθεσαν την πρώτη θεμέλιο λίθο ειρήνης με την υπογραφή στην Ουάσιγκτον υπό τη μεσολάβηση του Μπιλ Κλίντον της λεγόμενης Διακήρυξης των Αρχών της αυτονομίας για τη Γάζα και την Ιεριχώ.

Από την πλευρά της, η Ιρλανδία ήταν μία από τις τέσσερις χώρες που, μαζί με την Ισπανία, τη Σλοβενία ​​και τη Μάλτα, υπέγραψαν δήλωση στις 22 Μαρτίου στην οποία έδειξαν την προθυμία τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης τη στιγμή που θεωρούν την καταλληλότερη.

Το κείμενο είχε υπογραφεί από τον τότε πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, αλλά αυτή την εβδομάδα αντικαταστάθηκε από τον Simon Harris και αναμένεται ότι αυτή η δέσμευση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν θα αλλάξει.

Ο Πρόεδρος της Ισπανικής Κυβέρνησης διατηρεί την αποφασιστικότητά του να αναγνωρίσει η Ισπανία την Παλαιστίνη ως κράτος πριν από τον Ιούλιο και αυτή την Τετάρτη, στη συζήτηση στην ολομέλεια του Κογκρέσου για διάφορα θέματα διεθνούς πολιτικής, επιβεβαίωσε ότι η Ισπανία είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό.

Ο Σάντσεθ κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη του PP, Alberto Núñez Feijóo, επειδή υποστήριξε ότι και άλλες χώρες με βαρύτητα κάνουν αυτό το βήμα και τόνισε ότι η Ισπανία δεν πρέπει να περιμένει την απόφαση που θα ληφθεί από άλλες χώρες.

Υπό αυτή την έννοια, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Ισπανία έχει τη δική της βαρύτητα και αυτονομία για να προωθήσει αυτή την αναγνώριση, κάτι που θεωρούν ότι είναι ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και δεν ανταποκρίνεται σε κανέναν εκλογικό υπολογισμό ούτε γίνεται με όρους της εσωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την κατάργηση της «χρυσής βίζας» στην Ισπανία ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ

Πλήγμα για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Απορρίφθηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την αμνηστία στους Καταλανούς αποσχιστές

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ