Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης στο Πακιστάν, στόχος σφοδρών επικρίσεων εξαιτίας μουσικής κωμωδίας

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, βρέθηκε αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων στη γενέτειρά της εξαιτίας εμφάνισής της στην πρεμιέρα μουσικής κωμωδίας για τις σουφραζέτες της οποίας πιστώνεται την παραγωγή σε συνεργασία με τη Χίλαρι Κλίντον.

Ανώνυμοι και διάσημοι την κατηγόρησαν διότι εμφανίστηκε στο Μπρόντγουεϊ, πλάι στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ -επί των ημερών της οποίας αμερικανικά drones είχαν σκοτώσει επανειλημμένα αμάχους στο Πακιστάν- και διότι δεν τάσσεται εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, αποδίδοντάς της «δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Μολονότι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 26 ετών, χαρακτηρίζεται αφοσιωμένη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και χαίρει εκτίμησης σε διεθνές επίπεδο, ισλαμιστικοί κύκλοι και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στο Πακιστάν τη θεωρούν «πράκτορα των ΗΠΑ», με αποστολή να διαφθείρει τη νεολαία.

Ωστόσο, μετά την πρεμιέρα της παράστασης «Suffs», ο κύκλος των επικριτών της διευρύνθηκε, πλέον έχει συμπεριλάβει ακόμα και μορφές του φεμινισμού στο Πακιστάν.

«Υπερασπίστηκα με νύχια και με δόντια τη Μαλάλα όλ’ αυτά τα χρόνια, αλλά κάπου εδώ εγκαταλείπω. Έκανε απίστευτα δύσκολο το να την υπερασπίζομαι τους τελευταίους έξι μήνες», σχολίασε μέσω X η Λίνα Γάνι, προφανώς αναφερόμενη στο ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Θαύμαζα τη Μαλάλα από το 2011», σχολίασε η προβεβλημένη αρθρογράφος Μερ Ταράρ μέσω X, αλλά «η συνεργασία της στο θέατρο με τη Χίλαρι Κλίντον -η οποία υπερασπίζεται την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Αμερικής στη γενοκτονία των Παλαιστινίων- είναι βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία της ως υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θεωρώ απόλυτα τραγική».

«Μας απογοητεύεις όλους»

Η κυρία Κλίντον έχει πει πως υποστηρίζει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς κι έχει απορρίψει τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Έχει πάντως ζητήσει την προστασία των αμάχων στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από το 2007.

«Πόση απογοήτευση Μαλάλα», «μας απογοητεύεις όλους», σχολίασε από την δική της πλευρά η καθηγήτρια και φεμινίστρια Νίντα Κιρμάνι.

Πολλές φωνές στο Πακιστάν κατηγόρησαν επίσης τη Μαλάλα Γιουσαφζάι διότι δεν εκφράζει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους.

Η νεαρή μολαταύτα έχει ήδη καταδικάσει επανειλημμένα τους θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας κι έχει ταχθεί υπέρ της κήρυξης εκεχειρίας.

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε πως φόραγε κόκκινη και μαύρη καρφίτσα στην πρεμιέρα του «Suffs», ακριβώς σε ένδειξη υποστήριξης της κατάπαυσης του πυρός.

Μετά τις επικρίσεις, η νεαρή διαβεβαίωσε προχθές Τρίτη μέσω X ότι υποστηρίζει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και καταδικάζει τον πόλεμο που διεξάγει ο στρατός του Ισραήλ.

«Θέλω να μην υπάρχει καμιά σύγχυση όσον αφορά την υποστήριξή μου στον πληθυσμό της Γάζας», ανέφερε η Μαλάλα Γιουσαφζάι.

«Δεν χρειαζόμαστε να δούμε κι άλλα πτώματα, κι άλλα βομβαρδισμένα σχολεία, κι άλλα παιδιά που πεινάνε για να καταλάβουμε ότι είναι επείγουσα και απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός».

«Έχω καταδικάσει και θα συνεχίσω να καταδικάζω την ισραηλινή κυβέρνηση για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει», πρόσθεσε.

Η νεαρή, με καταγωγή από την καταπράσινη κοιλάδα Σαβάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, είχε τραυματιστεί βαριά όταν την πυροβόλησαν στο πρόσωπο το 2012 πακιστανοί Ταλιμπάν.

Αφού διακομίστηκε εσπευσμένα και νοσηλεύτηκε στη Βρετανία, μετατράπηκε σε παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης στον θρησκευτικό φανατισμό και σε φωνή των κοριτσιών που στερούνται τη μόρφωση, κατόπιν, το 2014, στη νεότερη νομπελίστρια ειρήνης στην ιστορία.

Αφότου υπέστη την επίθεση, δεν έχει επιστρέψει παρά δυο φορές στη χώρα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ