Ανευ προηγουμένου είναι η νομική κίνηση στην οποία προέβησαν 49 εργαζόμενοι στα Μουσεία του Βατικανού λόγω των άσχημων συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας τους. Η κίνησή τους αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ντροπιαστική αγωγή κατά της διοίκησης του Πάπα Φραγκίσκου.
Σύμφωνα με το Reuters, οι εργαζόμενοι – στην πλειονότητά τους φροντιστές των μουσείων – απέστειλαν αίτηση στο «Governatorato» του Βατικανού, το όργανο που διαχειρίζεται το κράτος της Πόλης του Βατικανού, καταγγέλλοντας πρακτικές που προκαλούν «συνθήκες εργασίας που υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την υγεία κάθε εργαζομένου», όπως δήλωσε η δικηγόρος Laura Sgrò, η οποία τους εκπροσωπεί. Οι συνθήκες αυτές, διευκρινίζει η Sgrò, περιλαμβάνουν επιπλέον ώρες εργασίας που αμείβονται με χαμηλότερες αμοιβές και ανεπαρκείς διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια. Τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αυτή τη δράση μόνο αφού όλα τα αιτήματα και οι αιτήσεις τους επί σειρά ετών έμειναν αναπάντητα».
Διευκρινίζεται ότι η αίτηση αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα σε μια υποχρεωτική διαδικασία συνδιαλλαγής, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βατικανού. Εάν η διαδικασία συνδιαλλαγής αποτύχει, η υπόθεση μπορεί στη συνέχεια να παραπεμφθεί σε δικαστήριο του Βατικανού.
Η Sgrò πρόσθεσε ότι, λόγω της απουσίας καθεστώτων αδείας στην εργατική νομοθεσία του Βατικανού, οι εργαζόμενοι που είχαν μείνει ανενεργοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 λόγω του κλεισίματος των Μουσείων του Βατικανού, καλούνται τώρα να επιστρέψουν τους μισθούς που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Με αυτή την ενέργεια θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, ελπίζουμε ότι αυτή μπορεί να αποδειχθεί η κατάλληλη αφορμή για μια γενική επανεξέταση των εργασιακών κανόνων του Βατικανού», δήλωσε Η Sgrò.
Όπως αναφέρει το Reuters, την είδηση για την καταγγελία στην οποία προέβησαν οι εργαζόμενοι, τη μετέδωσε αρχικά την Κυριακή η εφημερίδα Il Corriere della Sera. Σημειώνεται ότι στην πόλη του Βατικανού δεν επιτρέπονται τα συνδικάτα, ενώ, εκπρόσωπος των Μουσείων του Βατικανού αρνήθηκε να σχολιάσει. Όσο για τους 49 εργαζόμενους, σε σύνολο περίπου 700 ατόμων που απασχολούνται στα Μουσεία του Βατικανού, είναι όλοι Ιταλοί πολίτες και εργάζονται στο Βατικανό εδώ και πολλά χρόνια.
Από τα πιο επισκέψιμα μουσεία στον κόσμο – μαζί με το Λούβρο του Παρισιού και το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου – εκείνα του Βατικανού διαθέτουν μια ανεκτίμητη συλλογή έργων τέχνης και περιλαμβάνουν τη διάσημη Καπέλα Σιστίνα του Μιχαήλ Άγγελου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βατικανό: «Η παρένθετη μητρότητα πρέπει να μετατραπεί σε οικουμενικό αδίκημα», λέει η Αγία Έδρα
Κυρ. Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί