Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Εφορία: Ψάχνει 1,7 δισ. ευρώ από ελέγχους στα νησιά

Με στόχο την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο μαζικών διασταυρώσεων, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα ξεκινούν και οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα νησιά του Αιγαίου.

Το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο στο κατά πόσο οι επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS εκδίδουν αποδείξεις ή συναλλάσσονται με “μαύρα” και εάν δέχονται κάρτες στις συναλλαγές τους.

Επίσης, ειδικά κλιμάκια θα διερευνούν εάν κάποιοι επιτήδειοι έχουν βρει τρόπο να “σπάσουν” τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS δηλαδή, εάν με κάποιο λογισμικό επιχειρούν να προσπεράσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να μην καταγράφονται οι συναλλαγές.

Από την ΑΑΔΕ δηλώνουν καθ’ όλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και μάλιστα τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Φυσικά, στις επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν πειράξει τους μηχανισμούς θα μπαίνει λουκέτο, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Το σημαντικό και φέτος είναι ότι οι ελεγκτές θα διενεργούν ελέγχους σε άλλες περιοχές από την έδρα τους. Δηλαδή, κλιμάκια ελεγκτών από τη Θεσσαλονίκη θα διενεργήσουν ελέγχους στην Αθήνα, ενώ στα νησιά θα μεταβούν ελεγκτές από όλη την επικράτεια, πλην αυτών που διαμένουν σε αυτά.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν προς τα τέλη του μήνα, ταυτόχρονα με την αποστολή των πρώτων κλιμακίων στα δημοφιλή νησιά της χώρας. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας και στα διόδια. Και αυτό γιατί η εμπειρία έδειξε ότι πολλοί δεν φέρουν δελτίο αποστολής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το δελτίο αποστολής δεν έχει καμία σχέση με όσα περιέχονται στο φορτίο.

Όπως σημειώθηκε, πέραν του καλοκαιρινού σχεδίου ελέγχου, θα υπάρξουν και οι θερινές μαζικές διασταυρώσεις. Στο στόχαστρο θα μπουν αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, αδήλωτα εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορολογούμενοι που εμφανίζουν εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, αλλά και μεγαλύτερα ποσά με δυσανάλογες δαπάνες, καθώς και όσοι αποκτούν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφορία: Τριάντα μυστικά για λιγότερο φόρο

Εφορία: Τι εισοδήματα δηλώνουν οι Έλληνες – Πόσοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ