Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Στις ερωτήσεις φοιτητών Δημοσιογραφίας απάντησαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στα ερωτήματα που τους υπέβαλαν φοιτητές Δημοσιογραφίας απάντησαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, σε ένα ξεχωριστό debate που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε ότι προτεραιότητες του σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι αυτοί που φροντίζουν τους ασθενείς να είναι παρόντες στις πολιτικές που θα αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της υγείας και το Ευρωκοινοβούλιο να λειτουργεί με τρόπο πρακτικό, ώστε να παράξει πολιτικές που θα φέρνουν αποτέλεσμα. «Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι φιλολογική λέσχη και χώρος παραπόνων», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές πρέπει να να αλληλεπιδρούν με αυτούς των άλλων χωρών και να παράγουν πολιτική και να μην περιορίζονται στον στον ευρωσκεπτικισμό και τη διαμαρτυρία.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η χώρα μας έχει κάνει άλματα την τελευταία πενταετία σε ότι αφορά την ψηφιακή μετάβαση, ενώ για την Τεχνητή Νοημοσύνη είπε ότι θα χρειαστεί προληπτικά να υλοποιηθεί  πλαίσιο για την εφαρμογή της στο χώρο της υγείας.

Χαρακτήρισε την πράσινη μετάβαση  αναγκαιότητα για όλο τον πλανήτη και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη από μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει την κλιματική κρίση. Για την αγροτική πολιτική είπε ότι έχει υιοθετηθεί με ευθύνη Σοσιαλιστών και Αριστεράς και έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας.

Προτεραιότητα στην οικονομική στήριξη των  μονογονεϊκών οικογενειών θα δώσει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος, Δώρα Τσαμπάζη. Ακόμη, όπως επισήμανε, θα επιδιώξει τη στήριξη των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων και την πλήρη κάλυψη της κατάψυξης ωαρίων από την Πολιτεία, την αλλαγή νομοθεσίας για τα πειραματικά φάρμακα σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου και τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία.
Σύμφωνα με την ίδια, το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης με  ευαισθησία, ενσυναίσθηση αλληλεγγύη και για όσους αναζητούν καταφύγιο σε αυτή, που θα  ξαναεστιάσει στον άνθρωπο. Τόνισε ότι «πρέπει να να ψηφίσουμε ανθρώπους και προσωπικότητες που θα είναι από αυτή την πλευρά της ιστορίας».

Περαιτέρω, τόνισε ότι η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις σε πολλούς τομείς, ενώ, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, οι Έλληνες είναι οι πιο δυστυχισμένοι σε όλην την Ευρώπη και καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στη χρήση αντικαταθλιπτικών, γιατί έχουν χαμηλούς  μισθούς, πολλές  ώρες εργασίας και υψηλές τιμές.

Την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει τολμηρή διεθνής, φιλειρηνική φωνή, περισσότερο δημοκρατική, περιβαλλοντικά ισόρροπη, προμαχώνας του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της καλύτερης διανομής του παραγόμενου εισοδήματος, επισήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Οικονομικών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Πρόσθεσε ότι η διάκριση στις ευρωεκλογές είναι μεταξύ αυτών που θέλουν την πρόοδο και αυτών που θέλουν τη συντήρηση.Τάχθηκε κατά της έκδοσης ευρωομολόγου για κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, τονίζοντας ωστόσο, ότι η ανάπτυξη εξοπλιστικής βιομηχανίας έχει νόημα ειδικότερα στην Ελλάδα. «Πριν προχωρήσουμε στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, να κατακτήσουμε την κοινή ευρωπαϊκή διπλωματία, την ευρωπαϊκή νομιμοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας, να κατακτήσουμε την πολιτική διεθνή ανεξαρτησία της ΕΕ», επισήμανε.

Προϋπόθεση επιβίωσης της Ευρώπης είναι «η αποκατάσταση της πολιτικής κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, να μην είναι το μακρύ χέρι του νεοφιλελεύθερου δόγματος», υπογράμμισε η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ιφιγένεια Καμτσίδου και συμπλήρωσε ότι «αν δεν γίνει κοινωνική δημοκρατία θα πεθάνει»

Επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων της δικαιοσύνης στη χώρα μας, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να θεσπιστεί εισαγγελέας για το περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφέρθηκε στη στάση της ΕΕ στην Ουκρανία και στη Γάζα για να επισημάνει ότι προσπαθεί να μετατρέψει μεγάλο κομμάτι της οικονομίας σε πολεμική, δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον και τον χαρακτήρα της ως κοινότητα κρατών και λαών.

Η κ. Καμτσίδου εκτίμησε πως «ότι χάνουμε σε προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων, δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, ενίσχυση θεσμών κοινωνικής ασφάλειας, προσπαθούμε να το αναπληρώσουμε μέσα σε μια ρητορική και ενδεχομένως αύριο και πολιτική, ασφάλειας δια της καταστολής και ενίσχυσης των σχετικών μηχανισμών της Ένωσης».

Για την αποκάλυψη των αντιλαϊκών, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών που αποφασίζονται στην Ευρώπη θα εργαστεί σε περίπτωση που εκλεγεί ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τομπουλίδης και συμπλήρωσε ότι θα πιέσει για να να ακούγεται η φωνή του λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έργο παράγεται και όταν διεκδικείς και διαμαρτύρεσαι, όταν πιέζεις για έργα πολιτικής», ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει η αμφισβήτηση που εγγυάται το ισχυρό ΚΚΕ. «Η πολιτική που παράγεται από τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ είναι της ακρίβειας, των καθηλωμένων μισθών, των πολέμων, της ΚΑΠ που έβγαλε τους αγρότες στους δρόμους», υπογράμμισε.

Επισήμανε την ανάγκη αντιπολεμικής πάλης και αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η οποία, όπως είπε, δαπάνησε 78 δισ. ευρώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να δοθούν στην κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Τομπουλίδης σημείωσε ότι με την πολιτική  πράσινης μετάβασης της ΕΕ δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις για φθηνή ενεργεία και προστασία του  περιβάλλοντος, καθώς η ενέργεια είναι πανάκριβη για τον λαό και η Ένωση δεν προτεραιοποιεί έργα προστασίας του περιβάλλοντος,όπως τα  αντιπλημμυρικά και προτιμάει να δώσει αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Έμφαση στην υλοποίηση προγραμμάτων για τους νέους, την εργασία ατόμων με αναπηρία και τον τουρισμό, θα δώσει, αν εκλεγεί ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, δημοσιογράφος, Νικόλαος Πετρουλάκης.

Για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, είπε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη σε βάρος της πατρίδας μας, «οι Έλληνες προσπαθούν μόνοι τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» και δεν υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας για τις δομές.

Τόνισε ότι πρώτος στόχος για το κόμμα είναι ο πρωτογενής τομέας και ότι η αγροτική παραγωγή μειώθηκε πολύ, ιδίως μετά τις καταστροφές στον κάμπο της  Λάρισας.

Ανέφερε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος και μίλησε για συμφέροντα που τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες στα καμμένα βουνά.

Τη σημασία της εκλογής στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπων με ήθος κατέδειξε η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Διδάκτωρ Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Γάνδης Δέσποινα Ιατρίδου. Η ευθύνη είναι στα χέρια του κάθε λαού που θα πρέπει με υπευθυνότητα και επίγνωση να συμμετέχει ενεργά και υπεύθυνα», πρόσθεσε.

Κατά την ίδια, η ΕΕ πρέπει να επανέλθει στις θεμελιώδεις αρχές της και να δώσει έμφαση στην τήρηση διαφάνειας, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών. Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια στους ανθρώπους που βιώνουν δύσκολη κατάσταση για να μην φύγουν από την πατρίδα τους γιατί κανένας δεν θέλει να γίνει μετανάστης.

«Το σημαντικό δεν είναι τι λέμε, αλλά να βρισκόμαστε στο κέντρο των αποφάσεων, να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουν, έχουμε ευθύνη απέναντι στα νέα παιδιά», υπογράμμισε, από την πλευρά της, η υποψήφια ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, ηθοποιός, Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Προτεραιότητα της Πλεύσης Ελευθερίας, τόνισε, είναι τα θέματα παιδείας, πολιτισμού, δικαιωμάτων, περιβάλλοντος και αγροτικής παραγωγής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, πρόεδρος του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ και ο γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Αναστάσιος Ρέτζιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ