Την απόφασή του να δώσει εντολή για άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του στη Νορβηγία και στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, μετά την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, από τις χώρες αυτές.
«Έχω δώσει εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, υπό το φως των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος», ξεκινά η δήλωση του Κατς.
«Στέλνω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό απέναντι σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του», συνεχίζει ο Κατς και κατόπιν επαναλαμβάνει τη θέση του Τελ Αβίβ πως μέσω της αναγνώρισης, τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη «επιβραβεύουν τη Χαμάς και τις τρομοκρατικές της πρακτικές»: «Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία αποδίδει. Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, μετά τη διάπραξη ειδεχθών σεξουαλικών εγκλημάτων που μαρτυρεί ο κόσμος, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος».
«Το διαστρεβλωμένο μήνυμα αυτών των χωρών είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7/10, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στη Χαμάς και τους τζιχαντιστές του Ιράν, γεγονός που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ για Αυτοάμυνα. Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό – θα υπάρξουν περαιτέρω σοβαρές συνέπειες», γράφει ο Κατς και συνεχίζει: «Εάν η Ισπανία ακολουθήσει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ένα παρόμοιο βήμα εναντίον της. Η ιρλανδο-νορβηγική ανοησία δεν μας πτοεί. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας: αποκατάσταση της ασφάλειας στους πολίτες μας, διάλυση της Χαμάς και επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Δεν υπάρχουν περισσότερο δίκαιες αιτίες από αυτές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παλαιστίνη: Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία την αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος
Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ