Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φτάνει σήμερα Κυριακή στη Γερμανία ξεκινώντας μια επίσημη επίσκεψη τριών ημερών, που θα ακολουθήσει ένα διμερές υπουργικό συμβούλιο, καθώς οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να επιδείξουν ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Ο Μακρόν θα επισκεφτεί το Βερολίνο, τη Δρέσδη και το Μίνστερ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου πρόεδρου στη Γερμανία εδώ και 24 χρόνια.
Η επίσκεψη θα παρακολουθείται με προσοχή από αναλυτές, δεδομένης της κεντρικής σημασίας του γαλλογερμανικού άξονα που καθοδηγεί τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη, οι οποίες ξεκινούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φθάνουν έως την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν πολύ διαφορετικά στυλ ηγεσίας και έχουν διαφωνήσει δημόσια για σημαντικά ζητήματα, από τα θέματα άμυνας ως τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, από τότε που ο Γερμανός καγκελάριος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2021. Ωστόσο, έχουν επιτύχει να καταλήξουν σε συμβιβασμούς σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και των επιδοτήσεων στην αγορά ενέργειας, οι οποίοι έχουν επιτρέψει στην ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνίες.
“Υπάρχουν εντάσεις στη γερμανο-γαλλική σχέση, αλλά οφείλονται εν μέρει στο ότι έχουν αγγίξει ορισμένα δύσκολα θέματα”, δήλωσε ο Γιαν Βέρνερ στο Ινστιτούτο Jacques Delors στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες συγκλίνουν στην ανάγκη επέκτασης της ΕΕ προς τα ανατολικά.
Η επίσκεψη του Εμάνουελ Μακρόν στο Βερολίνο είναι “μια προσπάθεια στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο να αποδειχθεί ότι η σχέση λειτουργεί”, δήλωσε ο Μουτζάμπα Ράχμαν, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στο think tank Eurasia Group. “Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη κενά σε μείζονα ζητήματα που διατρέχουν την ΕΕ”.
Ένα μείζον κενό αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου. Οι ειδικοί της άμυνας τον θεωρούν ως έναν πολύ λιγότερο αξιόπιστο σύμμαχο για την Ευρώπη από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Νωρίτερα φέτος ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία είχε προκλητικά δηλώσει ότι όχι μόνο δεν θα προστάτευε τα μέλη του ΝΑΤΟ από μια μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία εάν καθυστερούσαν τις συνεισφορές τους στην αμυντική συμμαχία, αλλά και ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία “να κάνει ό,τι διάολο θέλει”.
Η Γαλλία, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα, ασκεί πιέσεις για μια Ευρώπη που θα στηρίζεται περισσότερο στη δική της άμυνα και έχει ενοχληθεί από την απόφαση της Γερμανίας να αγοράσει εξοπλισμό για την αεροπορική ομπρέλα της European Sky Shield Initiative από αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μακρόν: Η Νέα Καληδονία δεν γίνεται να μετατραπεί σε «Φαρ Ουέστ»
Το ‘πε και το ‘κανε ο Μακρόν, στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία; – Τι αναφέρει Αμερικανός ειδικός