Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ισπανία: Οριστικό «ναι» από το κοινοβούλιο στην αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Το κοινοβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προσφέρει αμνηστία σε εκατοντάδες αυτονομιστές ακτιβιστές που συμμετείχαν σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

Ο νόμος περί αμνηστίας εγκρίθηκε με 177 ψήφους υπέρ έναντι 172 κατά -με την απόλυτη πλειοψηφία να είναι οι 176 ψήφοι- και σημαίνει ότι ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μπορεί να επιστρέψει στην Ισπανία. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί τον Μάρτιο από την Κάτω Βουλή, αλλά στη Γερουσία -όπου έχει πλειοψηφία η δεξιά- ασκήθηκε βέτο. Ωστόσο, το νομοσχέδιο κατατέθηκε εκ νέου στην Κάτω Βουλή και πλέον έγινε νόμος του ισπανικού κράτους.

Η προτεινόμενη νομοθεσία υποστηρίχθηκε από τον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσπάθησε να συγκεντρώσει την υποστήριξη των αυτονομιστών βουλευτών στη Μαδρίτη για να εξασφαλίσει μια νέα κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Σάντσεθ λέει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια σημαντική πράξη συμφιλίωσης. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, έχει προκαλέσει εδώ και καιρό την οργή των συντηρητικών και έχει πυροδοτήσει ακροδεξιές συγκεντρώσεις. Κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης φώναξε «προδότη!» στον Σάντσεθ όταν έδωσε τη θετική του ψήφο.

Η αμνηστία αναμένεται να ωφελήσει περισσότερα από 300 άτομα που διώκονται για το ρόλο τους στο αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017, καθώς και 73 αστυνομικούς που κατηγορούνται για πράξεις βίας κατά διαδηλωτών στην Καταλονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταλονία: Άφεση αμαρτιών και απονομή χάρης στις μάγισσες

Ισπανία – Περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία: Τη νίκη επιδιώκουν οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Σάντσεθ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ