- «Οραματίζομαι μία Ελλάδα την οποία κανείς δεν θα θεωρεί χώρα “δεύτερης κατηγορίας” αλλά χώρα ρυθμιστή των εξελίξεων και πρωταγωνίστρια στις σύγχρονες προκλήσεις»
- «Η δολοφονία του πολύ καλού μου φίλου Γιώργου Καραϊβάζ είναι αυτή που με είχε συγκλονίσει περισσότερο»
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής και άκρως περιζήτητος τηλεοπτικός καλεσμένος, μιλάει στο «Λοιπόν» για τη διαδρομή του από το περίπτερο στο Παγκράτι στις νυχτερινές κούρσες ως οδηγός ταξί και αργότερα ως βαθμοφόρος στο Αστυνομικό Σώμα, ενώ αποκαλύπτει τις φορές που κινδύνεψε η ζωή του. Με αφορμή την υποψηφιότητά του τις Ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Γιώργος Καλλιακμάνης ανοίγει την καρδιά του και μας εξομολογείται το όραμα του για μια καλύτερη Ελλάδα του αύριο!
Από τον Παναγιώτη Βαζαίο
Ποιο είναι το σύνθημά σας, ή αλλιώς ποιες είναι οι αρχές που σας διέπουν πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως Αστυνομικό;
Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως ουμανιστή, συνεπώς καταλαβαίνετε ότι σκέφτομαι και λειτουργώ με γνώμονα τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο ως οντότητα και ως μέλος της κοινωνίας. Πιστεύω ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία αλληλεγγύης. Αυτές άλλωστε δεν είναι οι αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η αλληλεγγύη αποτελεί κομμάτι από το dna της.
Επίσης βασικό συστατικό της προσωπικότητάς μου αποτελεί το αίσθημα της Δικαιοσύνης. Μίας Δικαιοσύνης όμως όχι τιμωρητικής αλλά μίας Δικαιοσύνης που βασίζεται στο σωφρονισμό, στην εκπαίδευση των πολιτών για να μην «παραπατήσουν» και βρεθούν στην όχθη των παραβατικών αλλά και μίας Δικαιοσύνης που προσφέρει την πολύτιμη ευκαιρία της επανένταξης για όσους έχουν εγκληματήσει. Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειαζόμαστε ένα σωφρονιστικό σύστημα ικανό να εξυπηρετήσει τους ιερούς αυτούς σκοπούς.
Τέλος, διέπομαι από ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Γιατί όταν μπαίνεις στη θέση του άλλου είναι αδύνατο να τον αδικήσεις. Με αυτές τις Αρχές λειτούργησα όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ τον πολίτη.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ή αλλιώς οι στόχοι που θα θέσετε, εάν και εφόσον εκλεγείτε;
Πρώτος στόχος: Το ζήτημα της ασφάλειας. Η εγκληματικότητα καλπάζει. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.
Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση και χρηματοδότηση των υπηρεσιών ασφαλείας κάθε χώρας, προκειμένου να ανανεωθεί ο υπηρεσιακός εξοπλισμός και να γίνουν επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες για την πάταξη του εγκλήματος. Μόνο έτσι η Αστυνομία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις.
Δεύτερος στόχος: Ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα των αγροτών και των κτηνοτρόφων όλων των κρατών μελών. Αυτές οι ομάδες εργαζομένων φροντίζουν για το τι θα μπει στο τραπέζι όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Τρίτος στόχος: Πράσινη ανάπτυξη. Λήψη πρωτοβουλιών για διάθεση κονδυλίων που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να αξιοποιήσουν βιολογικές καλλιέργειες και τροφές νέας γενιάς για τα ζώα, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη ασθενειών που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Η απεξάρτηση από τα φυτοφάρμακα και τα νοσογόνα λιπάσματα αποτελεί προτεραιότητα.
Τέταρτος στόχος: Τουρισμός. Διάθεση κονδυλίων για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. των οποίων η «βαριά» βιομηχανία είναι ο τουρισμός.
Πέμπτος στόχος: Η ακρίβεια, η οποία σε κάποιες χώρες – όπως η Ελλάδα – ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αυτό έχει να κάνει με την αισχροκέρδεια και όχι μόνο με εξωγενείς παράγοντες. Η Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνει πρωτοβουλίες όταν η πολιτική κάποιου κράτους μέλους αποτυγχάνει. Για παράδειγμα θα πρέπει να επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, όπως για παράδειγμα τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ. Η Ε.Ε. να παρεμβαίνει δραστικά προς όφελος των πολιτών της.
Έκτος στόχος: Ανάπτυξη. Στοχευμένη διάθεση κονδυλίων σε επιχειρήσεις και δημόσια έργα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας. Κίνητρα σε μικρές επιχειρήσεις για να γίνουν βιώσιμες και να μη συγκεντρώνεται ο πλούτος μόνο στις εταιρίες-κολοσσούς.
Ως Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, θα ήθελα να μου αναφέρετε που νομίζετε ότι οφείλετε αυτή η έξαρση στην παραβατικότητα των ανηλίκων τις τελευταίες ημέρες;
Η παραβατικότητα ανηλίκων είναι κοινωνικό και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Μία από τις αιτίες που το προκαλούν αφορούν στη «χαλάρωση» του θεσμού της οικογένειας. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Η «χαλάρωση» οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει αλλάξει τους ρόλους των γονέων. Για παράδειγμα η μητέρα καλείται να εργάζεται υπό απαιτητικές συνθήκες και παράλληλα να φροντίζει τα παιδιά. Ωστόσο δεν της εξασφαλίζει κανείς ένα εργασιακό περιβάλλον που να της επιτρέπει να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο στα παιδία της. Εκεί το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να είναι «παρόν». Επίσης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλει στους γονείς να επιδίδονται στο κυνήγι του χρήματος, αμελώντας πολλές φορές τη φροντίδα των παιδιών. Οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες για να καλύψουν τις εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες που «επιβάλει» ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Όταν όμως οι γονείς δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους τότε υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης, σημαντικό θέμα είναι η έλλειψη υγειών προτύπων. Πλέον τα πρότυπα των παιδιών είναι ακόμα και παραβατικοί, οι οποίοι τυγχάνει να έχουν γίνει δημοφιλείς στα social media. Δεν είναι πρότυπα οι επιστήμονες, οι αθλητές, οι βαθιά σπουδαγμένοι και υγιώς πετυχημένοι άνθρωποι αλλά αυτοί που επιζητούν το εύκολο κέρδος και προβάλουν τον επίπλαστο πολυτελή τους βίο.
Το «αντίδοτο» πρέπει να είναι το σχολείο. Η εκπαίδευση να είναι ουσιαστική. Οι νέοι να μην παπαγαλίζουν στείρα γνώση αλλά να καλλιεργούνται και να κοινωνικοποιούνται. Να εκπαιδεύονται κοινωνικά και να φτιάχνουν έναν χαρακτήρα που θα έχει μέσα του στοιχεία από όλα όσα διδάσκανε οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι όπως ξέρουμε έδειχναν μεγάλη φροντίδα στη βαθιά και ουσιώδη διδασκαλία των νέων.
Πως έχετε οραματιστεί την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη;
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη άνθρωποι που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μία φτωχή και ανίσχυρη χώρα που δεν μπορεί να σταθεί στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτή είναι μία στρεβλή εντύπωση που ενδεχομένως κάποιοι ακόμα και τεχνηέντως επιζητούν να φιλοτεχνήσουν ως εικόνα. Οραματίζομαι μία Ελλάδα την οποία κανείς δεν θα θεωρεί χώρα «δεύτερης κατηγορίας» αλλά χώρα ρυθμιστή των εξελίξεων και πρωταγωνίστρια στις σύγχρονες προκλήσεις. Μία Ελλάδα πιστή στις Αρχές που διέπουν την Ε.Ε. από την στιγμή της ίδρυσής της το 1957. Μία Ελλάδα που θα αποτελεί τη σταθερά της Ευρώπης, το φάρο που θα μεταλαμπαδεύει το φως της δημοκρατίας.
Είναι αλήθεια ότι κινδύνεψε η ζωή σας όταν ήσασταν οδηγός ταξί;
Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, ο κόσμος που έμπαινε στο ταξί ήθελε να μοιραστεί μαζί μου τις σκέψεις και τα προβλήματά του. Εκεί κατάλαβα ότι ο κάθε άνθρωπος κουβαλάει τον δικό του σταυρό. Από τη μια είχα κουραστεί να ακούω προβλήματα ανθρώπων, από την άλλη μου άρεσε που μάθαινα τόσο πολλά για τον κόσμο. Στο ταξί ήρθα αντιμέτωπος με την υποκρισία. Είδα πολλούς ανθρώπους να μπαίνουν και να λένε πράγματα για αυτούς που ούτε μπορείς να φανταστείς. Ίσως δεν μπορούσαν να τα πουν πουθενά αλλού. Σε ένα 18χρονο παιδί όμως και άγνωστο σε αυτούς τα έλεγαν. Επιπλέον είχα πάθει πλάκα με λειτουργούς συγκεκριμένου θεσμού που έμπαιναν στο ταξί προσπαθώντας να μου την πέσουν. Όπως καταλαβαίνεις το ταξί για εμένα ήταν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Μεγαλύτερο και από την Αστυνομία. Στο ταξί κινδύνεψα περισσότερες φορές από ό,τι στην Αστυνομία. Τέσσερις φορές μού έβγαλαν μαχαίρι, τρεις φορές μού επιτέθηκαν μεθυσμένοι και πόσες άλλες φορές άνθρωποι που απλά ήθελαν να εκφράσουν την επιθετικότητά τους. Βλέπεις, έβρισκαν ως εύκολο θύμα ένα νεαρό παιδί.
Σας βλέπουμε καλεσμένο σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές και ειδησεογραφικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, σας έχει γίνει πρόταση να παρουσιάσετε εσείς μια αστυνομική εκπομπή;
Να ευχαριστήσω καταρχάς την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, του Γιώργου Παπαδάκη, του Νίκου Ευαγγελάτου, του Γιώργου Αυτιά αλλά και άλλων εκπομπών που με έχουν ως βασικό καλεσμένο τους καθώς τα θέματα της επικαιρότητας και το έγκλημα απασχολεί πολύ την κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι με προσέγγισαν άνθρωποι της τηλεόρασης και μου έγινε σχετική πρόταση για παρουσίαση εκπομπής αλλά από τη στιγμή που είμαι στο σώμα της αστυνομίας δεν μπορώ παράλληλα να κάνω κάτι τέτοιο. Στο μέλλον βέβαια ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή!
Ποια δολοφονία μέχρι σήμερα σας έχει συγκλονίσει περισσότερο;
Η δολοφονία του πολύ καλού μου φίλου Γιώργου Καραϊβάζ. Με πήρε τηλέφωνο ένας συνάδελφος και μου είπε ότι σκότωσαν τον Γιώργο. Δεν το πίστεψα εκείνη την ώρα και μπήκα στο ίντερνετ να δω αν έχουν γράψει κάτι και είδα ότι δεν είχε γραφτεί τίποτα. Μετά τον πήρα τηλέφωνο, αλλά το τηλέφωνο ήταν νεκρό γιατί είχε φάει μια σφαίρα. Συνέχισα να παίρνω αλλά, τίποτα. Μετά πήρα τη γυναίκα του και της λέω, “Είναι καλά ο Γιώργος;” και μου είπε, “Ναι, γιατί το λες; Σκοτώσανε κάποιον εδώ από κάτω”». Της είπα ότι θα προσπαθήσω να πάω εκεί και πήρα τηλέφωνο έναν ψυχολόγο της αστυνομίας και του είπα ότι πρέπει να πάμε στο σπίτι του Καραϊβάζ. Φτάσαμε στο σημείο. Έφαγε 10 σφαίρες ο Γιώργος. Ανέβηκα στο σπίτι, μου άνοιξε η γυναίκα του και με ρώτησε, «Ποιον σκοτώσανε, τον Γιώργο;», το είχε ακούσει, αλλά δεν ήθελε να το πιστέψει. Ήταν μια κατάσταση που όσο και να προσπαθείς να περιγράψεις, πώς να την περιγράψεις. Θεωρώ ότι δεν ήταν έγκλημα εκδίκησης, ήταν έγκλημα για να του κλείσουν το στόμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπλακ άουτ στα Νότια Προάστια έπειτα από έκρηξη σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.
Συναγερμός στη Μαγνησία για την καταλληλότητα του νερού: Πάνω από 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας