Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Πρωτοποριακό τσιπ δίνει στα κινητά τηλέφωνα «σούπερ» όραση

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα τσιπ απεικόνισης εμπνευσμένο από την όραση ακτίνων Χ του Σούπερμαν το οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα μελλοντικά κινητά τηλέφωνα, εξοπλίζοντάς τα με «σούπερ» όραση. Τα κινητά τηλέφωνα που θα διαθέτουν αυτό το τσιπ θα μπορούν να βλέπουν τι υπάρχει μέσα σε πακέτα ή πίσω από τοίχους και θα το απεικονίζουν στην οθόνη τους ώστε να ενημερώνονται οι κάτοχοι τους.

Το πειραματικό τσιπ αποτελείται από μια συστοιχία τριών αισθητήρων εικονοστοιχείων που εκπέμπουν και λαμβάνουν ραδιοσήματα υψηλής συχνότητας στη ζώνη συχνοτήτων του χιλιοστομετρικού μήκους κύματος (mmWave) του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Τα σήματα που αντανακλώνται πίσω από το αντικείμενο-στόχο στη συνέχεια ενισχύονται και επεξεργάζονται από το ενσωματωμένο τσιπ, επιτρέποντας την προβολή περιγραμμάτων του αντικειμένου σε μια οθόνη. Σε δοκιμές, το τσιπ μπόρεσε να ανιχνεύσει ένα αντικείμενο πίσω από χαρτόνι σε απόσταση περίπου 1 εκατοστού.

Χρειάστηκαν 15 χρόνια δουλειάς – και μια βελτίωση στην απόδοση των εικονοστοιχείων κατά 100 εκατομμύρια φορές – για να μικρύνει το τσιπ ώστε να χωράει σε μια κινητή συσκευή, ανέφεραν οι ερευνητές. Στο μέλλον, τα κινητά τηλέφωνα που θα είναι εξοπλισμένα με αυτό το τσιπ θα μπορούν να ανιχνεύουν το περιεχόμενο φακέλων ή συσκευασιών ή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση καρφιών, καλωδίων ή ραγισμένων σωλήνων που βρίσκονται πίσω από τοίχους.

«Σχεδιάσαμε το τσιπ χωρίς φακούς ή οπτικό εξοπλισμό ώστε να χωράει σε μια φορητή συσκευή. Τα pixel, τα οποία δημιουργούν εικόνες ανιχνεύοντας σήματα που αντανακλώνται από ένα αντικείμενο στόχο, έχουν σχήμα τετραγώνου 0,5 mm, περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Γουγιεόλ Τσόι, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Η νέα αυτή τεχνολογία απεικόνισης θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στην ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε αντίθεση με την όραση ακτίνων Χ του Σούπερμαν, η τεχνολογία του τσιπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πολύ κοντινή απόσταση – περίπου 2,5 εκατοστά μακριά από το αντικείμενο που σαρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι κλέφτες δεν θα μπορούν να σαρώσουν κρυφά το περιεχόμενο της τσάντας σας χωρίς να το γνωρίζετε, είπαν οι ερευνητές. Η επόμενη έκδοση του τσιπ θα μπορεί να σαρώνει αντικείμενα από λίγο πιο μακριά — έως και 12,7 εκατοστά — καθιστώντας το καλύτερο στη λήψη μικρών αντικειμένων.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «IEEE Transactions on Terahertz Science and Technology».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ