18:39 Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

NASA. Παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες του προβληματικού Starliner, της Boeing

NASA. Παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες του προβληματικού Starliner, της Boeing

Εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παραμένουν οι δύο αστροναύτες του νέου διαστημοπλοίου Starliner, αφού, το ταξίδι της επιστροφής στη Γη που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (26/6) δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς η NASA και η κατασκευάστρια Boeing ανακοίνωσαν νέα καθυστέρηση.

Όπως υπενθυμίζει το BBC, η επιστροφή του σκάφους στη Γη είχε ήδη καθυστερήσει εξαιτίας μηχανικών βλαβών που προέκυψαν σε κάποιους από τους προωστήρες.

Οι μηχανικοί της NASA πραγματοποιούν πλήρη εξέταση των τεχνικών προβλημάτων προτού η διαστημική υπηρεσία αποφασίσει πότε θα επιστρέψουν οι αστροναύτες της στην Γη.

Το Starliner εκτοξεύθηκε στις 5 Ιουνίου παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια μικρή διαρροή ήλιου. Η διαρροή ήταν εξαιρετικά μικρή και οι μηχανικοί εκτίμησαν ότι δεν θα επηρέαζε την αποστολή και έτσι προχώρησαν στην εκτόξευση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αποστολής παρουσιάστηκαν τέσσερις ακόμη διαρροές ήλιου καθώς και βλάβες σε πέντε από τους 28 προωστήρες. Η αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει οκτώ ημέρες, αλλά η ημερομηνία επιστροφής αναβλήθηκε καθώς οι μηχανικοί διερευνούσαν τα προβλήματα.

Η αποστολή, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει 8 ημέρες θα διαρκέσει τελικά έναν μήνα, καθώς η NASA έχει προγραμματίσει ανεπίσημα την επιστροφή για τις 6 Ιουλίου.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία τόνισε ότι οι αστροναύτες δεν είναι εγκλωβισμένοι και ότι το Starliner μπορεί να επιστρέψει στη Γη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον ΔΔΣ, αν και τα γεγονότα δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί της NASA είναι απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι λέξεων.

Σε κάθε περίπτωση, η αλληλουχία των γεγονότων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η εκτόξευση έπρεπε να πραγματοποιηθεί παρά τη διαρροή.

Ο Δρ. Άνταμ Μπέικερ, επικεφαλής της Rocket Engineering, μιας βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στα συστήματα προώθησης πυραύλων, δήλωσε στο BBC ότι αν και κατανοεί γιατί πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση, πιστεύει πως θα έπρεπε να είχε βρεθεί πρώτα η αιτία της διαρροής και να είχε επιδιορθωθεί.

Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να διερευνήσει η NASA είναι γιατί αυτά τα προβλήματα δεν εντοπίστηκαν σε καμία από τις δύο προηγούμενες δοκιμαστικές μη επανδρωμένες πτήσεις του Starliner, σύμφωνα με τον διαστημικό επιστήμονα Δρ. Συμεών Μπάρμπερ, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

«Τα προβλήματα που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι το είδος που θα περιμέναμε σε αυτό το στάδιο του προγράμματος ανάπτυξης του Starliner», δήλωσε.

Οι μηχανικοί της NASA θα πρέπει να εντοπίσουν την υποκείμενη αιτία των διαρροών ήλιου και των προβλημάτων των προωστήρων. Μέχρι να γίνει αυτό, όλες οι αναλύσεις των κινδύνων για την ασφαλή επιστροφή των αστροναυτών και τα όποια σχέδια έκτακτης ανάγκης θα είναι ελλιπή, σύμφωνα με τον Δρα. Μπάρμπερ.

«Αν δεν γίνει κατανοητή η βασική αιτία, θα πρέπει να κρίνουν την επιστροφή με βάση ελλιπείς πληροφορίες. Αν δεν κατανοήσεις πλήρως την αιτία οποιασδήποτε βλάβης, δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι δεν έχεις ένα συστηματικό πρόβλημα που θα επηρεάσει όχι μόνο το πρωτεύον σύστημα προώθησης, αλλά και τα εφεδρικά συστήματα» πρόσθεσε.

Ως έσχατη λύση, οι αστροναύτες μπορούν να επιστρέψουν με την κάψουλα Dragon της SpaceX, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά άσχημο για την Boeing. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί, σύμφωνα με τον Δρα. Μπέικερ.

«Με τα νέα διαστημόπλοια θα πρέπει να περιμένετε το απροσδόκητο. Αυτό είναι ένα απολύτως αναμενόμενο εμπόδιο και δεν νομίζω ότι αποτελεί σημαντική ανησυχία, εκτός του ότι πρέπει να αναλυθεί και να διορθωθεί πριν από την επόμενη επανδρωμένη πτήση» κατέληξε ο επιστήμονας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκίνησε η αποστολή Starliner της Boeing με πλήρωμα δύο βετεράνους αστροναύτες της NASA

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

            

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας