Οι θερινές εκπτώσεις για το 2024 πρόκειται να ξεκινήσουν στις 8 Ιουλίου και τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 14 Ιουλίου.
Τονίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, προσφέροντας στους καταναλωτές την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αγορές σε μειωμένες τιμές.
Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αυτό διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του καταστήματος.
Τα μαγαζιά και τα καταστήματα λιανικής προτείνεται να είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 18:00, ενώ τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά για περισσότερο χρονικό διάστημα, από τις 11:00 έως τις 20:00.
Οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά
- Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων
- Η πρώτη Κυριακή μετά τη Black Friday
- Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
- Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
- Η τελευταία Κυριακή του κάθε έτους (αν πέφτει αργία τότε δεν είναι ανοιχτά τα καταστήματα)
Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή 14/7
Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ δεν ακολουθούν το λιανεμπόριο όλες τις προτεινόμενες Κυριακές. Ειδικά σε περιόδους που δεν είναι εορταστικές, μένουν κλειστά, ωστόσο υπάρχουν μερικά υποκαταστήματα σε ορισμένες περιοχές που ανοίγουν, αλλά και η Lidl που έχει ανακοινώσει ότι ανοίγει πάντα, καθώς και τα καταστήματα Shop&Go του Βασιλόπουλου.
Θερινές εκπτώσεις 2024: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
- Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται.
- Το ποσοστό της έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
- Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από… % έως…%»).
- Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
- Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.
- Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
- Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητάνε απόδειξη. Εκτός από λόγους φορολογικής εντιμότητας, σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος η απόδειξη είναι απαραίτητη για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές.
- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι καταναλωτές και στον διαχωρισμό των εκπτώσεων από τις προσφορές. Οι εκπτώσεις συνήθως αφορούν τα προϊόντα της θερινής σεζόν ενώ οι προσφορές είθισται να αφορούν μη εποχικά είδη αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.
- Στις προσφορές, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να έχουν αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι πραγματοποιούνται προσφορές και στα προϊόντα που πωλούν θα πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα η αρχική τιμή και η τελική τιμή προσφοράς και σε καμία περίπτωση το ποσοστό έκπτωσης.
- Οι καταναλωτές, όπως ορίζεται από το άρθρο 1 του ν. 2251/94 έχουν κάθε δικαίωμα να ρωτούν για την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος και οι έμποροι έχουν την υποχρέωση να απαντούν σε αυτά τα ερωτήματ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Στη Μπαμ που κυκλοφορεί – Αποκάλυψη: Το «βαρύ χέρι» του ποινικολόγου – Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο περιστατικό
- Φωτιά: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σέριφο – Κάηκαν σπίτια – Ζοφερή η περιγραφή του δημάρχου
- Τροχαίο στη Λεωφόρο Αθηνών: Εκτός κινδύνου η 17χρονη