Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νέα ευρωομάδα στα άκρα της δεξιάς από Όρμπαν, Μπαμπίς, Κικλ – Χαιρετίζει ο Σαλβίνι

Ο Αυστριακός ακροδεξιός ηγέτης Herbert Kickl (FPÖ), ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán (Fidesz) και ο πρώην ηγέτης της Τσεχίας Andrej Babiš (ANO) παρουσίασαν την Κυριακή (30 Ιουνίου) μια νέα πολιτική συμμαχία με την ονομασία «Πατριώτες για την Ευρώπη», με στόχο να αναδιαμορφώσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να αλλάξουν την προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση, τις πράσινες πολιτικές και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συμμαχία αυτή, που έχει τις ρίζες της σε λαϊκιστικά κόμματα από τις τρεις χώρες, επιδιώκει να σχηματίσει μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως τις 15 Ιουλίου, που συμπίπτει με τη πρώτη συνεδρίαση στο Στρασβούργο.

Τα τρία ιδρυτικά κόμματα έστειλαν συνολικά 24 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι πληρούν μία από τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς για τη συγκρότησή της απαιτούνται τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές πρέπει να προέρχονται από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη. Επομένως, πρέπει να πείσουν κόμματα από τουλάχιστον τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργήσουν αυτή την ομάδα και να έχουν αυτή την επιρροή στη διαμόρφωση των πολιτικών.

Μετά τις ευρωεκλογές, αρκετά κόμματα της πολιτικής δεξιάς έσπευσαν να αναδιαμορφώσουν τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς ωστόσο ακόμα σαφή αποτελέσματα.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν εικασίες ότι το Rassemblement National της Marine Le Pen θα μπορούσε να εγκαταλείψει το Identity and Democracy (ID) για να ενταχθεί σε μια άλλη συμμαχία. Το μέλλον της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία αποχώρησε πρόσφατα από το ID, είναι επίσης αβέβαιο, καθώς αναζητά νέους εταίρους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το κεντρικό σημείο συνασπισμού «Πατριώτες για την Ευρώπη» είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας έναντι αυτού που αντιλαμβάνονται ως υπερπροσπάθεια των Βρυξελλών.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους», δήλωσε ο Τσέχος Babiš, επικρίνοντας αυτό που θεωρεί ως τάση προς τον συγκεντρωτισμό και μια ομοσπονδιακή δομή που κυριαρχείται από τις Βρυξέλλες.

Ο Herbert Kickl τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες από τις Βρυξέλλες στα κράτη μέλη, υποστηρίζοντας τη σημαντική μείωση της συγκεντρωτικής εξουσίας της ΕΕ.

«Θέλουμε μια Ευρώπη της πραγματικής επικουρικότητας με σαφή δέσμευση για την ποικιλομορφία σε αυτή την ήπειρο», δήλωσε.

Το όραμα αυτό περιλαμβάνει μια μικρότερη διοίκηση και ένα μικρότερο κοινοβούλιο της ΕΕ, καθώς και τη μείωση του αριθμού των Επιτρόπων της ΕΕ κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο.

«Θέλουμε το Κοινοβούλιο να είναι σημαντικά μικρότερο»

Ο Kickl πρότεινε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δραστικής μείωσης του μεγέθους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θέλουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι σημαντικά μικρότερο, περίπου στο μέγεθος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ», πρότεινε, σημειώνοντας ότι το σημερινό ΕΚ έχει 720 έδρες, ενώ η Βουλή των ΗΠΑ έχει μόνο 435 μέλη.

Ο Orbán υπογράμμισε την αντίσταση της «ελίτ των Βρυξελλών» σε τέτοιες αλλαγές, αλλά τόνισε τη δέσμευση του συνασπισμού να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. «Η ελίτ των Βρυξελλών αντιστέκεται … Δεν θέλουν την αλλαγή- θέλουν να παραμείνουν στο status quo. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε.

Αντιθέτως, αρκετά κράτη μέλη έχουν ζητήσει μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της ένωσης και τη διαφύλαξή της από τα συχνά βέτο του Orbán -ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου η Ουγγαρία έχει συχνά μπλοκάρει τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η εφαρμογή θεσμικών μεταρρυθμίσεων εντός της ΕΕ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών μελών, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις αλλαγές αυτές.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν την ειρήνη

Το μεταναστευτικό είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα για τη νέα πολιτική συμμαχία, με τους τρεις ηγέτες να καταδικάζουν τις τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ. «Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε πραγματικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Η πρόσφατα εγκριθείσα δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αλλάξει», υποστήριξε ο Babiš, τονίζοντας την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίου και την επίσπευση της απέλασης όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη.

«Κάθε χώρα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ανεξάρτητα ποιος θα ζει και θα εργάζεται εκεί», υποστήριξε.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είχε εξέχουσα θέση στην ατζέντα του συνασπισμού. Ο Viktor Orbán επέκρινε την ελίτ των Βρυξελλών για τον χειρισμό της κατάστασης, υπονοώντας ότι η προσέγγισή τους οδήγησε σε περιττή κλιμάκωση και αστάθεια. «Υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, όπου δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε το ξέσπασμά του, και όταν ξέσπασε, δεν μπορέσαμε να τον σταματήσουμε», κατήγγειλε ο Orbán.

Υπογράμμισε τη δέσμευση του συνασπισμού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, επικρίνοντας την τωρινή ηγεσία της ΕΕ για την υποτιθέμενη ανικανότητά της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη σύγκρουση. «Οι Ευρωπαίοι θέλουν τρία πράγματα: ειρήνη, τάξη και ανάπτυξη. Και αυτό που παίρνουν από τη σημερινή ελίτ των Βρυξελλών είναι πόλεμος, μετανάστευση και στασιμότητα», δήλωσε ο Orbán.

Το Fidesz του Orbán διατηρεί δεσμούς με τη Ρωσία, παρά την επιθετικότητά της προς την Ουκρανία, και το κόμμα FPÖ του Kickl έχει φιλορωσικές σχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl, από το FPÖ, είναι γνωστή για τον χορό της με τον Vladimir Putin στον γάμο της και για τη μετεγκατάστασή της στη Ρωσία πέρυσι. Ο Babiš, εν τω μεταξύ, είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας «ειρηνευτικής λύσης», αμφισβητώντας συχνά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Αναθεώρηση της Πράσινης Συμφωνίας

Οι ηγέτες του συνασπισμού εμφανιστήκαν επίσης ενωμένοι στην κριτική τους για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, η οποία, όπως υποστηρίζουν, υπονομεύει την οικονομική ανταγωνιστικότητα και απειλεί την ευημερία.

Ο Babiš ζήτησε την αναθεώρηση της Πράσινης Συμφωνίας, προτείνοντας μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση που θα υποστηρίζει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς να επιβάλλει αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις στη βιομηχανία. «Η ομάδα μας θέλει μια ισορροπημένη προσέγγιση της περιβαλλοντικής πολιτικής που να υποστηρίζει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε.

Ο Kickl σε παρόμοιο τόνο υποστήριξε ότι οι τρέχουσες πολιτικές οδηγούν στην αποβιομηχάνιση και την οικονομική παρακμή. «Αντ’ αυτού, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα αποδίδει δικαιοσύνη στους αρχικούς στόχους της ευρωπαϊκής συνεργασίας, που θα τους αναζωογονεί», δήλωσε.

Ο Ιταλός Σαλβίνι σπεύδει να δώσει τα συγχαρητήριά του στη συμμαχία

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας πολιτικής ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη», η Λέγκα του Matteo Salvini -που σήμερα ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen για την ΕΕ- χαιρέτισε την πρωτοβουλία ως μια νέα εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση της «καταστροφικής» αριστεράς.

«Θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο μιας ισχυρής, πατριωτικής, συνεκτικής ομάδας που αντιτίθεται στις παρασκηνιακές συμφωνίες. Βλέπουμε πολύ θετικά τις δηλώσεις άλλων ηγετών που εξέφρασαν σήμερα την προθυμία τους», αναφέρεται σε σημείωμα της Λέγκας (ID) την Κυριακή.

Πηγές προσκείμενες στον Orbán στη Βουδαπέστη δήλωσαν στο Euractiv την Κυριακή ότι περισσότερα μέλη αναμένεται να ενταχθούν στη νέα ομάδα, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα.

«Όπως έχει επανειλημμένα ελπίσει ο Ματέο Σαλβίνι, μια μεγάλη ομάδα που θα συγκεντρώσει Ευρωπαίους πατριώτες είναι πλέον παρόν», αναφέρει η ανακοίνωση της Λέγκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Λέγκα εργάζεται «εδώ και χρόνια» για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων που «στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας διαφορετικής ΕΕ, χωρίς τους αριστερούς που κατέστρεψαν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και δεν είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Το κόμμα, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού με to Fratelli d’Italia (ECR) και τη Forza Italia (ΕΛΚ), εξήγησε ότι «απέναντι στην αλαζονεία των Βρυξελλών», οι οποίες συμπεριφέρονται «σαν να μη συνέβη τίποτα μετά την ψήφο των πολιτών και δεν περιμένουν το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τις δυνάμεις εκείνων που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στην καταστροφική αριστερά».

Τις τελευταίες ημέρες, ο ηγέτης της Λέγκας είχε ήδη καταφερθεί εναντίον της μεθοδολογίας επιλογής των κορυφαίων θέσεων εργασίας, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα».

Επιπλέον, ο Salvini έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί να ενώσει όλους τους «Ευρωπαίους πατριώτες» κάτω από «μία μεγάλη ομάδα».

Ερωτηθείς εάν η δήλωση αυτή σημαίνει ότι η Λέγκα θα μπορούσε να συμμετάσχει στη νέα ομάδα, πηγή στη Ρώμη δήλωσε στο Euractiv το εξής: «Εάν η Λέγκα επιθυμεί μια νέα ομάδα πριν από το συνέδριο του Orbán και τότε ο Salvini σχολιάσει θετικά […]», υπονοώντας ότι ο Salvini γνώριζε το σχέδιο πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής στη Βιέννη.

Δημοσιεύματα του Τύπου στη Βουδαπέστη ερμηνεύουν την πρώτη δήλωση της Λίγκας ως βούληση του Salvini να συμμετάσχει στη νέα ομάδα του Orbán, ενώ επικαλούνται το τσεχικό περιοδικό Novinky, το οποίο ανέφερε ότι μπορεί να ενδιαφερθεί και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico.

Το κόμμα Smer του Fico ανήκει επισήμως στη σοσιαλιστική ομάδα της ΕΕ, αλλά η συμμετοχή του έχει ανασταλεί.

Το Euractiv αντιλαμβάνεται ότι η νέα «πατριωτική» ομάδα θα συνεργαστεί στενά με το ακροδεξιό κόμμα Identity and Democracy (ID).

Δεν είναι σαφές εάν οι δύο ομάδες θα συγχωνευθούν ή εάν άλλα κόμματα από το ID θα ενταχθούν στη νέα ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ψήφισαν οι Ευρωπαίοι ανά φύλο και ηλικία στις Ευρωεκλογές;

Οι προτιμήσεις των πολιτών στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ