Οι βόλτες στη θάλασσα και την εξοχή με τον σκύλο μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες. Η ζέστη μας διώχνει από το σπίτι και μας κάνει να αναζητάμε δροσερά μέρη είτε αυτά είναι κοντά στη θάλασσα είτε σε λίμνες και ποτάμια είτε σε βουνό.
Μερικοί σκύλοι, όπως ξέρουμε, είναι γεννημένοι για το νερό. Θέλουν να βουτούν μέσα σε αυτό και να κολυμπούν δίπλα μας. Άλλοι πάλι δεν θέλουν ούτε να βρέξουν τα πόδια τους. Σε κάθε όμως περίπτωση οι βόλτες και οι εξορμήσεις μας στα πιο πάνω μέρη- θάλασσες, ποτάμια, λίμνες- θα πρέπει να γίνονται με πολλή προσοχή. Γιατί οι κίνδυνοι παραμονεύουν και πολύ εύκολα μπορεί ο σκύλος μας να έχει κάποιο σοβαρό ατύχημα και να κινδυνέψει η ζωή του.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε πριν βουτήξει στο νερό ο σκύλος σας- αλλά ακόμα και αν δεν βουτήξει- είναι τα μπλε-πράσινα φύκια, έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους που παραμονεύει στις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες.
Ορισμένοι τύποι μπλε-πράσινων φυκιών περιέχουν τοξίνες που μπορούν να αρρωστήσουν τον σκύλο σας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Το ίδιο θα συμβεί και με εμάς αν τα ακουμπήσουμε ή εκεί που κολυμπάμε τα καταπιούμε. Τα μπλε- πράσινα φύκια είναι πιο έντονα όταν ο καιρός είναι ζεστός και για αυτό η προσοχή μας πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Τα φύκια αυτά ονομάζονται τοξικά κυανοβακτήρια (Cyanobacteria) και είναι δηλητηριώδη. Περιέχουν, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι και στον εγκέφαλο του ζώου. Στην πραγματικότητα δεν είναι φύκια. Απλά μοιάζουν με φύκια όταν επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Όταν μάλιστα τα συναντήσουμε σε κάποια λίμνη, θα δούμε ότι στην άκρη της λίμνης υπάρχουν και αφροί.
Εάν υποψιάζεστε ότι τα μπλε-πράσινα φύκια βρίσκονται σε οποιοδήποτε νερό κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, καλύτερα να κρατήσετε τον σκύλο σας με λουρί και να αποφύγετε να έρθει σε επαφή με αυτά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μπλε-πράσινα φύκια;
Ακόμα κι αν ο σκύλος σας δεν έχει κολυμπήσει ή πιει μολυσμένο νερό, ο κίνδυνος υπάρχει και με το να κάνει απλά μια βόλτα εκεί που βρίσκονται αυτά. Και αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να τα καταπιεί όταν γλείφει ή περιποιείται τον εαυτό του μετά. Αν δείτε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά την επαφή του σκύλου σας με το νερό, μην περιμένετε ούτε λεπτό:
Εμετός
Διάρροια
Επιληπτικές κρίσεις
Αδυναμία, κατάρρευση ή απώλεια συνείδησης
Αποπροσανατολισμός ή σύγχυση
Σάλια
Αναπνευστικές δυσκολίες
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μόλις 15 λεπτά έως μία ώρα μετά την επαφή με μολυσμένο νερό. Ο σκύλος σας θα χρειαστεί άμεση νοσηλεία, οπότε όσο πιο γρήγορα επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάκαμψης. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει αντίδοτο για τις τοξίνες. Η δηλητηρίαση από μπλε-πράσινα φύκια συχνά προκαλεί θανατηφόρα ηπατική ανεπάρκεια. Το πόσο γρήγορα θα μεταφερθεί το ζώο σας στον κτηνίατρο είναι το πιο σημαντικό.
Πώς μπορώ να προστατεύσω τον σκύλο μου;
Ακολουθήστε δύο πολύ απλούς κανόνες για να διατηρήσετε τα πράγματα χαλαρά, διασκεδαστικά και ασφαλή όταν βρίσκεστε κοντά σε νερό:
-Μείνετε μακριά από μέρη που γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι έχουν μπλε-πράσινα φύκια. Μη ρισκάρετε την υγεία του ζώου σας.
-Έχετε δροσερό και φρέσκο νερό μαζί σας, αντί να αφήνετε τον σκύλο σας να πίνει από τις άκρες των λιμνών και των άλλων μερών με νερό.
Τέλος αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα μπλε-πράσινα φύκια είναι τοξικά και για τις γάτες. Οπότε αν δείτε τη γάτα σας να πίνει νερό μολυσμένο με μπλε-πράσινα φύκια, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.
Πηγή: topetmou.gr