Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Ανάβει φωτιές» η ψηφιακή κάρτα!

Άλλα λένε τα συνδικάτα και άλλα το υπουργείο Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα και την εξαήμερη εργασία – Απειλές για απεργιακές κινητοποιήσεις

Προίκα της κυβέρνησης προς τους εργοδότες χαρακτηρίζουν την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας τα συνδικάτα, τα οποία απειλούν με κινητοποιήσεις καθώς θεωρούν ότι παραβιάζεται κάνει έννοια νομιμότητας στην εργασία.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα:

– Οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιβάλλονται 2 μήνες μετά την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για την κάρτα εργασίας.

– Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιούν τις δυνατότητες εναλλαγής των κωδικών της δραστηριότητάς τους.

– Υπό το πρόσχημα της παροχής διευκρινίσεων, η εγκύκλιος παράγει ουσιαστικά νέες νομοθετικές διατάξεις για τον χρόνο εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες ή μέσω περισσότερων εργοδοτών, τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, την παροχή πρόσθετης εργασίας.

– Θέτει σε εφαρμογή επίσημα την απλήρωτη εργασία έως και 2 ώρες την ημέρα στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας (βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ , τράπεζες, συγκοινωνίες, εταιρείες φύλαξης, εταιρείες ασφάλισης).

Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου!

Παραδείγματα

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με ωράριο 08.00 – 16.00 αναγκάζεται να δουλεύει έως τις 18.00. Αν η κάρτα ενεργοποιείται με υπόδειξη του εργοδότη κάθε μέρα στις 10.00, τότε μπορεί «νόμιμα» να κάθεται έως τις 18.00.

– Το «χτύπημα της κάρτας» αποτελεί ευθύνη του εργαζομένου και όχι του εργοδότη.

– Οι εργοδότες θα μπορούν να δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά από την πραγματοποίηση τους και υπάρχει η πρόβλεψη ότι για «μέχρι τρία μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά θα γίνεται σύσταση.

– Θα μπορούν να βαφτίζουν «διευθυντή» έναν εργαζόμενο ώστε να απαλλάσσεται πλήρως από το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας.

– Οι δυνατότητες αυτές παρέχονται στους εργοδότες και για τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης ή όσους απασχολούνται μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.

– Χρησιμοποιήθηκε Προεδρικό Διάταγμα του 1932 για να εξαιρεθούν από το ωράριο εργασίας το διάλειμμα και η προετοιμασία των εργαζομένων πριν και μετά τη βάρδια στους βιομηχανικούς χώρους δουλειάς. Δηλαδή έως και μιάμιση ώρα απλήρωτη.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στοχεύει στην πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δυνατή η καταχώριση τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και υπερωριών.

Επισημαίνει, δε, ότι η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν. 5053/2023 με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%. Σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115% (40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία), προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας αφορά αποκλειστικά:

– Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους.

– Επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Π.Σ. «Εργάνη».

Η απασχόληση σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με το υπουργείο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως, ενώ διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (ένα ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών.

Το υπουργείο τονίζει ότι η εισαγωγή των συγκεκριμένων διατάξεων δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την κατάργηση του θεσμοθετημένου και εφαρμοζόμενου στην εκάστοτε επιχείρηση πενθήμερου συστήματος εργασίας. Αποτελεί μια εξαιρετική συνθήκη που έρχεται να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά για τη συγκεκριμένη περίοδο.   κάρτα

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιούς εργαζόμενους αφορά η εξαήμερη εργασία – Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ