Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Το Ariane 6 απογειώνεται αυτήν την Τρίτη: η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει

Η τελευταία αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει: τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, ο πύραυλος Ariane 6 πρόκειται να ανέβει για πρώτη φορά την Τρίτη πάνω από τη ζούγκλα της Γουιάνας, μεταφέροντας μαζί του τις ελπίδες της Ευρώπης να ανακτήσει την αυτόνομη πρόσβαση στο διάστημα.

Στις 3 μ.μ. , οι δύο προωθητήρες και ο κινητήρας της κύριας σκηνής θα ανάψουν για απογείωση. Σε περίπτωση ανίχνευσης ανωμαλίας μέχρι την τελευταία στιγμή ή απρόβλεπτου καιρού, προγραμματίζεται ένα παράθυρο παράτασης της  εκτόξευσης τεσσάρων ωρών.

Με το πρώτο φως της ημέρας στο Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας (CSG) στην Κουρού, η κινητή γέφυρα, ένας τεράστιος καθεδρικός ναός που στεγάζει τον πύραυλο, πρέπει να μετακινηθεί 100 μέτρα, αποκαλύπτοντας το μεγαθήριο των 56 μέτρων στην εξέδρα εκτόξευσης. Στη συνέχεια, στις 10 π.μ. τοπική ώρα, ξεκινά η πλήρωση των δεξαμενών με προωθητικά – το υγρό οξυγόνο και το υδρογόνο που τροφοδοτούν τον κινητήρα Vulcain.

Από εκείνη τη στιγμή, οποιαδήποτε ανωμαλία που απαιτεί φυσική παρέμβαση θα απαιτούσε άδειασμα των δεξαμενών, οδηγώντας σε αναβολή της βολής για 48 ώρες, εξηγεί ο Jean-Michel Rizzi, επικεφαλής της βάσης εκτόξευσης Ariane 6 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ESA). .

Αποφασίστηκε το 2014, το Ariane 6 θα μπορεί να τοποθετεί δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά, σε υψόμετρο 36.000 χιλιομέτρων, όπως ο προκάτοχός του Ariane 5, καθώς και αστερισμούς σε τροχιά μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Γη.

Για την πρώτη του πτήση, το Ariane 6 θα μεταφέρει 17 «επιβάτες»: 11 πανεπιστημιακούς μικροδορυφόρους, διάφορα πειράματα καθώς και δύο ατμοσφαιρικές κάψουλες επανεισόδου, που πρέπει να προετοιμάσουν το διαστημικό φορτηγό πλοίο που θέλουν οι Ευρωπαίοι για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς χωρικά.

Βελγική τεχνογνωσία
Ο πύραυλος θα φέρει επίσης κάποια βελγική τεχνογνωσία. Κατά τη διάρκεια αυτής της εναρκτήριας πτήσης, εξοπλισμός που κατασκευάζεται στην αεροδιαστημική εταιρεία της Βαλλονίας Sonaca θα βρίσκεται στον εκτοξευτή για δοκιμές. Αυτή η συσκευή, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την CRM και τη Walopt, θα πρέπει να επιτρέπει καλύτερη θερμική διαχείριση των ηλεκτρονικών, λειτουργώντας ως απόσβεση, εξήγησε η εταιρεία σε δελτίο τύπου την Τρίτη.

Η επιτυχία της πτήσης θα σηματοδοτήσει την «επιστροφή» της Ευρώπης στη διαστημική σκηνή, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαστημικών μεταφορών στην ESA, Toni Tolker-Nielsen. Από την τελευταία πτήση του Ariane 5 πριν από ένα χρόνο, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να βάλουν έναν δορυφόρο σε τροχιά μόνοι τους: από την εισβολή στην Ουκρανία, δεν έχουν πλέον πρόσβαση στον ρωσικό εκτοξευτή μεσαίου μεγέθους Soyuz και ο πύραυλος Vega-C έχει προσγειωθεί από τα τέλη του 2022 μετά από ατύχημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί στη συνέχεια να αυξηθούν επιτυχώς οι πτήσεις, με άλλες στο τέλος του έτους, έξι προγραμματισμένες για το 2025 και οκτώ το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΤΟ: Τα νέα αμυντικά σχέδια της Συμμαχίας απαιτούν 35-50 επιπλέον ταξιαρχίες

«Νέα μέτρα» για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας υπόσχεται ο Μπάιντεν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ