Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

«Ορντινάντσα» βαρυποινιτών ο υποδιευθυντής των φυλακών Ιωαννίνων!

«Ορντινάντσα»… Ήταν ένας χαρακτηρισμός στον γερμανικό στρατό, σύμφωνα με τον οποίο ένας χαμηλόβαθμος ανήκε στην προσωπική υπηρεσία αξιωματικού.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Ο 39χρονος Αλβανός,μ ε το παρατσούκλι «αφεντικό», ο 58χρονος υπεύθυνος του σωφρονιστικού Ιδρύματος, και οι διαδρομές μαύρου χρήματος μέσα από τα κάγκελα!

Τι έδειξε η έρευνα των «Αδιάφθορων» που έπιασε…λαβράκι!


Οι «ορντινάντσες» εξυπηρετούσαν τον ανώτερο αξιωματικό εκτελώντας χρέη προσωπικού γραμματέα για τις καθημερινές εργασίες του, διεκπεραίωναν την αλληλογραφία και προετοίμαζαν τις απαραίτητες τελετές. Αυτόν, περίπου, τον ρόλο φαίνεται ότι είχαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Ιωαννίνων αλλά και ένας αστυνομικός προκειμένου να «εξυπηρετούν» βαρυποινίτη που, όπως έδειξε η έρευνα των «Αδιάφθορων», ήταν το «αφεντικό» όλων των κελιών.

Ο 39χρονος Αλβανός, καταδικασμένος για ληστεία, ανθρωποκτονία, εμπορία ναρκωτικών, αποκαλούμενος και ως «MODI», και με το παρατσούκλι «αφεντικό», έπρεπε με κάποιον τρόπο να βάλει στο κελί του τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών που έκανε ενώ ήταν έγκλειστος. Αυτό ανέφερε και η αρχική πληροφορία που δόθηκε στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις αρχές του χρόνου όταν και ξεκίνησε η έρευνα, η οποία έδειξε ότι τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 η εγκληματική οργάνωση είχε ξεκινήσει τη δράση της.

Ο 58χρονος διεφθαρμένος υποδιευθυντής των φυλακών Ιωαννίνων.
Ο αστυνομικός που συνελήφθη και συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα που απάρτιζαν την εγκληματική οργάνωση.

Οι συνεννοήσεις

Οι συνεννοήσεις γίνονταν από κοντά, ενώ στις λίγες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές και κωδικές ονομασίες. Συγκεκριμένα:

– «εκείνα» ήταν οι ναρκωτικές ουσίες
– βαριά ντόπα» η κοκαΐνη
– «παρνί» η ηρωίνη ή η ινδική κάνναβη
– «φτιάχνω» σήμαινε προμηθεύω κάποιον με ναρκωτικές ουσίες
– «άσπρα» ήταν τα χρήματα
– «κασέρι» το χρηματικό όφελος.

Ο υποδιευθυντής των φυλακών Ιωαννίνων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, μαζί με μια συνάδελφό του «αναλάμβαναν να εγγράψουν τα χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις του ‘‘αρχηγού’’, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, καθώς απέκρυπταν ή κατέγραφαν ψευδώς τα στοιχεία των καταθετών αλλά και το ύψος του ποσού». Ο 58χρονος υποδιευθυντής, μάλιστα, φέρεται να «ενημέρωνε τον αρχηγό για επικείμενες έρευνες στα κελιά, ενώ του επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων». Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που είχαν για τις συγκεκριμένες «υπηρεσίες» που προσέφεραν:

– «Αρχηγός»: Θα μου φέρουν κάτι λεφτά αύριο εμένα… Οχτώ μισή, εννιά;
– Υποδιευθυντής φυλακών: Κατοστάρικα;
– «Αρχηγός»: Χιλιάδες…
– Υποδιευθυντής φυλακών: Δεν μπαίνουν 8.500 έτσι. Πρέπει να σ’ τα φέρουν πέντε φορές.
– «Αρχηγός»: Αφού θα έρθουν δύο άτομα, ρε. Από τέσσερις.
– Υποδιευθυντής φυλακών: Μην κάνεις μ…κίες. Φαίνονται…
– «Αρχηγός»: Θα ’ρθουν από Κέρκυρα, ρε φίλε.
– Υποδιευθυντής φυλακών: Ε, αυτά όμως είναι λεφτά. Όταν είναι πολλά, πρέπει να βάζεις αποδείξεις. Ό,τι είναι από τράπεζες κι αυτά … Ας φέρει δύο χιλιάρικα, ας σου ξαναφέρει δύο χιλιάρικα.

Οι διάλογοι

Τα μέλη του κυκλώματος όμως… ανησυχούσαν μην τυχόν και γίνει κάποιος αιφνιδιαστικός έλεγχος και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χιλιάδες ευρώ τα οποία θα εντοπίζονταν στο σωφρονιστικό κατάστημα, καθώς ανάλογα ποσά υπάρχουν μόνο στα… γκισέ τραπεζών. Σε έναν διάλογο που είχαν μεταξύ τους, στον οποίο συμμετέχει και ο Αλβανός βαρυποινίτης σαν ισάξιος συνομιλητής, φέρονται να λένε:

– Υποδιευθυντής φυλακών: Πάει Αθήνα να φέρει λεφτά; Τι λεφτά; Όχι κάνα ποσό τρελό;
– «Αρχηγός»: 21 είναι.
– Υπεύθυνη λογιστηρίου φυλακών: Βασίλη;
– Υποδιευθυντής φυλακών: Τι; 21; Ευρώ; … Όχι και τόσα λεφτά … Θες να τα φέρει 2-2; 3-3; 1,5-1,5; Δώσ’ τον άλλον να φέρει 1,5. Κάπως έτσι … Θα μας λένε ότι νομιμοποιούμε.
– Υπεύθυνη λογιστηρίου φυλακών: Τι θα μας λεν; Θα γίνει καμιά στραβή μπροστά, να κάνουν έναν έλεγχο εδώ, και θα με παν δεμένη, παιδί μου!
– Υποδιευθυντής φυλακών: Θα μπει η αρχή νομιμοποίησης μαύρου χρήματος.

Σε άλλον διάλογο μεταξύ του «αφεντικού» και της υπεύθυνης του λογιστηρίου φαίνεται η επιμονή του καταδικασμένου βαρυποινίτη να πάρει στα χέρια του τα χιλιάδες ευρώ:
– «Αρχηγός»: 21.
– Υπεύθυνη λογιστηρίου φυλακών: Τι;
– «Αρχηγός»: 21 (αναφερόμενος στην εισαγωγή 21.000 ευρώ εντός του Σ.Κ. Ιωαννίνων)
– Υπεύθυνη λογιστηρίου φυλακών: Τι, 21; Είσαι στα καλά σου, μωρέ;
– «Αρχηγός»: Ναι.
– Υπεύθυνη λογιστηρίου φυλακών: Δεν γίνεται αυτό που λες … Θα μας πάνε φυλακή. Θα μπούμε φυλακή με αυτό. Αν ήταν λίγα, εύκολο. Θα μπούμε φυλακή. Είναι πάρα πολλά. Δεν δικαιολογούνται.
– «Αρχηγός»: Δεν θέλω να τα δικαιολογήσεις.
– Υπεύθυνη λογιστηρίου φυλακών: Πας καλά, παιδάκι μου; Πού σκατά; Και πού να τα βάλω; Στο βρακί μου;
– «Αρχηγός»: Πάρ’ τα έξω … αν τα πάρεις τα λεφτά και τα βάλεις κάπου; Δεν θα μας πιάσουν … Κρύψτα κάπου.
– Υπεύθυνη λογιστηρίου φυλακών: Με εκθέτεις. Δεν σε νοιάζει.

Όσον αφορά τον 52χρονο αρχιφύλακα, αντί να κυνηγάει τα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών, εκείνος τα… μετέφερε στη φυλακή και τα παρέδιδε είτε στον Αλβανό βαρυποινίτη είτε στους υπευθύνους του σωφρονιστικού καταστήματος για να του τα «καταθέσουν» στον λογαριασμό του. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, ζήτησε από συνάδελφό του στην Αθήνα να μη συλλάβει έναν αλλοδαπό, ο οποίος ήταν παράνομα στη χώρα μας, ώστε να ωφεληθεί ο ίδιος -για την… «εξυπηρέτηση» που θα έκανε- από την οικογένειά του. Στη συνέχεια βοήθησε τον συγκεκριμένο αλλοδαπό να παραμείνει στη χώρα μας και… δέχτηκε το δώρο που του έκανε. Σύμφωνα με την έρευνα, ήταν ένα χρηματικό ποσό και ένα ρολόι γνωστής μάρκας και μεγάλης αξίας. Πληροφορίες από την πόλη των Ιωαννίνων λένε ότι ο αρχιφύλακας εκτελούσε αρκετά συχνά χρέη σκοπού στα κρατητήρια, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε και άλλου είδους υπηρεσίες.

Συνολικά συνελήφθησαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δύο έγκλειστοι και ένας αστυνομικός, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα οκτώ άτομα.

Από το σύνολο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– 6.207,82 ευρώ
– 18 κινητά
– μικροποσότητες κάνναβης
– τρίφτης
– 8 μαχαίρια
– ρόπαλο
– 2 συσκευές Tazer
– 2 χειροβομβίδες κρότου – λάμψης
– 2 γεμιστήρες
– 302 φυσίγγια
– εξάρτημα σκόπευσης
– ρολόι αξίας
– χειρόγραφες σημειώσεις.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η 60χρονη που την έσπρωξε ο σύντροφός της από το μπαλκόνι

Αυτοκτόνησε επιχειρηματίας με τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στην Φολέγανδρο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ