Στη φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες όσοι χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ! Μόνο αν εξοφλήσουν γλιτώνουν – Μετράνε πλέον και οι τόκοι και οι προσαυξήσεις στον υπολογισμό της οφειλής!
Αυστηρότερες έγιναν οι διατάξεις για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ με τον νόμο για τον δικαστικό χάρτη. Ειδικότερα, υπήρξε μία νέα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που αφορά την κατάργηση του α. 469 του Ποινικού Κώδικα. Το άρθρο αυτό τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 (Ν. 4619/11-6-2019) και παρέμεινε ανεπηρέαστο από τις μετέπειτα νέες τροποποιήσεις του.
Έτσι επανέρχονται ουσιαστικά διατάξεις που ίσχυαν έως το 2019, και συγκεκριμένα η διπλή αξιολόγηση αξιόποινων φορολογικών παραβάσεων, καθώς αυτοί που φοροδιαφεύγουν τιμωρούνται, όπως και στο παρελθόν, τόσο για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο όσο και για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη φορολογική διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών θα οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου και θα του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης.
Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή των Ελεγκτικών Κέντρων ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Μέχρι τώρα ίσχυε ότι στον πίνακα χρεών του οφειλέτη δεν συμπεριλαμβάνονταν και δεν υπολογίζονταν για τον προσδιορισμό της ευθύνης του προσώπου τα χρέη που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από ποινικό δικαστήριο και οι σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκοι και λοιπές επιβαρύνσεις, καθώς και τα χρέη από τα αδικήματα που τυποποιούνται στο άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας μαζί με τις σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τους τόκους και τις λοιπές επιβαρύνσεις, αλλά αυτή η διάταξη καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο οι οφειλές να ξεπεράσουν το συνολικό ποσό τις 100.000 ευρώ που απαιτείται για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Ποινές
Οι διατάξεις για τον πίνακα χρεών που καταργήθηκαν ήταν βοηθητικές για τους οφειλέτες, αφού αφαιρούνταν από τον πίνακα χρεών ορισμένα ποσά από χρηματικές ποινές και διάφορες προσαυξήσεις, τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις και έτσι δεν μπορούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη.
Οι ποινές που επιβάλλονται είναι ένα έτος τουλάχιστον για χρέη από 100.000 ευρώ, τρία έτη τουλάχιστον αν το χρέος ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, ενώ η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.